ΝΑΪΝ ΚΟΥΡΕΜΑ

Δεν αρνείται κανείς ότι είναι προς θετική κατεύθυνση η λύση που αποφασίστηκε για μας, χωρίς τη συμμετοχή μας – οι «Financial Times» έγραψαν ότι «η Ελλάδα παρατηρούσε από τα παρασκήνια, καθώς απέτυχε να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με μια δική της πρόταση»! Λύση που βέβαια δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά απλώς ελαφρύνει τα βάρη…

Δεν μπορεί όμως κανείς να παραβλέψει ότι το «κούρεμα» που γίνεται στο δυσβάσταχτο ελληνικό χρέος, που έχει πλησιάσει στα 400 δισ. ευρώ, είναι 26 δισ. από τα ομόλογα που έχουν οι τράπεζες και οι ιδιώτες, που δεν κάνουν… βιώσιμο το χρέος. Αντίθετα και τώρα, μετά τη συμφωνία της Πέμπτης, σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι το ελληνικό χρέος παραμένει ΜΗ βιώσιμο. Όπως υποστηρίζουν ξένοι οικονομολόγοι και μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού, τα λιγότερα που πρέπει να διαγραφούν για να είναι βιώσιμο το χρέος είναι 100 δισ. ευρώ. Αλλά, όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του «Π», που ποτέ δεν έχουν διαψευσθεί, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πληρωθούν τα περιβόητα CDS, που υπολογίζονται γύρω στα 80 δισ., γιʼ αυτό δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει «κούρεμα». Εμμέσως πλην σαφώς υπήρξε, λένε, ένα βελούδινο κούρεμα με την αγορά των ομολόγων των τραπεζών σε τιμή μειωμένη κατά 21%, τη μείωση κατά 1% του επιτοκίου, την περίοδο χάριτος μέχρι το 2020 και την επιμήκυνση κατά 30 χρόνια.

Από το πακέτο που μας πρόσφεραν το άμεσο, το χειροπιαστό είναι ότι διασφαλίστηκαν οι καταθέσεις. Από κει και πέρα είναι η ανάσα, από τη στιγμή που μέχρι το 2020 δεν θα πληρώνουμε τις δόσεις των δανείων, δεν θα είμαστε δηλαδή αναγκασμένοι να τρέχουμε στις αγορές και να μας εκβιάζουν οι κερδοσκόποι. Μόνο τους τόκους θα καταβάλλουμε, που υπολογίζονται με τη μείωση του επιτοκίου γύρω στα 10 με 12 δισ. ευρώ, από 17 δισ. που ανέρχονταν. Και αυτά τα 5 δισ. μπορούν να διοχετευθούν στην αγορά, ώστε να υπάρξει κάποια ρευστότητα.

Γλίτωσαν οι τράπεζες

Επωφελής για τις τράπεζες είναι η λύση. Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος της πτώχευσης. Φτηνά μάλλον τη γλίτωσαν. Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι γύρω στο 21%, που σημαίνει απώλειες 9 δισ. περίπου, δεδομένου ότι έχουν ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 50 δισ. ευρώ.

Υπήρξαν κάποιες αντιρρήσεις, με πιο ισχυρές της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, που είπαν ότι δεν θέλουν να υπαχθούν στην εθελοντική αναδιάρθρωση.

Έγινε την Πέμπτη το πρωί σύσκεψη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τελικά δέχθηκαν να συμμετάσχουν.

Συμφωνήθηκε οι απώλειες από το «κούρεμα» να καταγραφούν λογιστικά στους ισολογισμούς ως απομείωση κεφαλαίου, στο α΄ δε τρίμηνο του 2012 θα πρέπει να κάνουν αύξηση κεφαλαίου. Και εκεί ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα και ή θα υποχρεωθούν σε συγχωνεύσεις ή θα μπουν ξένες τράπεζες ή θα μετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου το Δημόσιο, όπου οι χαμένοι θα είναι οι τραπεζίτες, από τη στιγμή που θα χάσουν το κρίσιμο ποσοστό μετοχών που δίνει τη διοίκηση.

Όπως τόνιζαν οικονομικοί κύκλοι, γνώστες των τραπεζικών δεδομένων, μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν οι τράπεζες από τις επισφάλειες παρά από τη ζημιά από το κούρεμα κατά 21% των ελληνικών ομολόγων που έχουν. Συγκεκριμένα, λένε ότι τα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται σε 140 δισ. και απʼ αυτά τα μισά, τα 70 δισ., είναι επισφαλή!

Τήρησαν την υπόσχεση Ομπάμα – Μέρκελ

Τη θετική για την Ελλάδα εξέλιξη που σημειώθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες πολλοί κάθε άλλο παρά την περίμεναν, με το κλίμα που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες μέρες. Όμως το παρασκήνιο ήταν… ενήμερο. Υπήρχε η ρητή υπόσχεση του αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που επαναβεβαίωσε με την άφιξή της η Χίλαρι Κλίντον, με τις υπερβολικές διθυραμβικές δηλώσεις για τον πρωθυπουργό. Αλλά και η Μέρκελ έβαλε πλάτη. Έκανε βέβαια την… ξινή όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και την ανυποχώρητη, όμως ήταν όλη αυτή η συμπεριφορά σκηνοθετημένη, μέχρι να αποκτήσει τον έλεγχο της Ευρώπης! Και τα κατάφερε. Ακόμη και ο Σαρκοζί παραδόθηκε. Και ο Τρισέ…

Η μπάλα τώρα στην κυβέρνηση

Κοινός παρονομαστής για να αποδώσει το νέο πακέτο των Βρυξελλών είναι η υλοποίηση των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, μέσα από το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Η μπάλα, λένε χαρακτηριστικά κύκλοι της ΕΕ, είναι στην κυβέρνηση. Πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί, ότι είναι ικανή να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Αλλιώς όλα θα είναι ξανά στον αέρα, εν όψει του ελέγχου για την 6η δόση. Κύριος στόχος είναι να μην παράγονται ελλείμματα και οι προϋπολογισμοί να είναι ισοσκελισμένοι. Άλλωστε από το 2013 ισχύει η ρύθμιση ότι το έλλειμμα θα πρέπει να είναι κάτω από το 3%.

Όμως 21 μήνες τώρα η κυβέρνηση δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να πάει την Ελλάδα στην επόμενη μέρα, διαχειριζόμενη με αξιοπρέπεια τη λύση του προβλήματος.

Ήδη και τον Ιούλιο τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και τον Σεπτέμβριο θα αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα, ενώ δεν αποκλείεται να μην μπορέσει να τʼ αντέξει και ή να ζητήσει συνεργασία από τον Σαμαρά ή να πάει σε εκλογές (ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα).

Τι μας επιφυλάσσει το άγνωστο νέο πρόγραμμα

Εκείνο πάντως που φοβίζει είναι ότι δεν ξεκαθαρίστηκε τι θα περιέχει και θα προβλέπει το νέο πρόγραμμα, στο οποίο, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΕ κ. Ρομπάι, θα συμπεριλάβουν το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο συν τη συμφωνία της Πέμπτης.

Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε διευκρινίσεις… Άρα γύρευε τι νέο σφίξιμο του ζωναριού μάς έχουν μαγειρέψει…

Έτοιμοι οι Γερμανοί να μπουν για τα φιλέτα

Επανειλημμένες συναντήσεις είχε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε με τον έλληνα συνάδελφό του.

Διαβεβαίωσε πολλές φορές τον Βενιζέλο ότι θέλουν να ρίξουν πολλά λεφτά στην Ελλάδα για επενδύσεις.

Μάλιστα, μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να έρθουν γερμανοί επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για την ενέργεια (ανεμογεννήτριες, θαλάσσια αιολικά πάρκα κ.λπ.) μετά την απαγόρευση στη Γερμανία της πυρηνικής ενέργειας.

Συνομιλητή τον Βενιζέλο ήθελε η Μέρκελ

Οι κρίσιμες συσκέψεις των τελευταίων ημερών για την αναζήτηση λύσης του ελληνικού προβλήματος ανέβασαν τα χαρτιά του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό κλίμα.

Και αυτό επιβεβαιώθηκε όταν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε στη συνάντηση με τον Παπανδρέου να παραβρεθεί και ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος!


Σχολιάστε εδώ