Μας τρώνε το ψωμί τα τουρκικά σίριαλ
// Πώς αποφασίσατε την παραγωγή ενός τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ με τη σύμπραξη Τουρκίας – Ελλάδας με βάση την παρουσίαση ελληνικών νησιών και τουρκικών θέρετρων από Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς;
Υπάρχει ένα καταπληκτικό εστιατόριο στον Βόσπορο, ιστορικό, «Ο κήπος της Μαριώς», το οποίο το έχει μια εξαιρετική κυρία από την Πόλη και σπουδαία μαγείρισσα. Η κυρία αυτή λοιπόν με προσέγγισε και μου είπε «κ. Μπάρμπα, εδώ οι Έλληνες της Πόλης σας αγαπάνε πολύ, το ίδιο και οι Τούρκοι. Γιατί δεν παρουσιάζετε ένα ντοκιμαντέρ με τις ομορφιές της πατρίδας μας, να τη βοηθήσουμε τώρα που περνά οικονομική κρίση. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι η τρίτη χώρα σε ανάπτυξη, υπάρχουν πολλοί πλούσιοι Τούρκοι που θα άφηναν λεφτά στα νησιά μας. Ήδη τη Σύμη, τη Χίο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο τα επισκέπτονται. Με έβαλαν σε δίλημμα. Είπα από μέσα μου γιατί η Ελλάδα να αγοράζει τουρκικές σειρές –θέμα που με πονάει πάρα πολύ– και να μην αγοράσει και η Τουρκία μια ελληνική παραγωγή με τις ομορφιές της Ελλάδας. Το ξέρω ότι υπάρχουν πολλά που μας χωρίζουν, η ιστορία δεν διαγράφεται, αλλά και πολλά που μπορούν να μας ενώσουν κυρίως τουριστικά, πολιτισμικά.
// Θα πάρουν μέρος και Έλληνες ηθοποιοί, τραγουδιστές;
Η παραγωγός εταιρεία θα κάνει πρόταση στη Χαρούλα Αλεξίου, στον Γιάννη Πάριο, στην Ελευθερία Αρβανιτάκη, σε τραγουδιστές που λατρεύουν οι Τούρκοι να ακούν και φυσικά θα χαρούν να τους δουν να παρουσιάζουν την Πάρο, την Αμοργό, τη Σαντορίνη, την Πάτμο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κ.ο.κ.
// Φοβάστε να μη θιγούν ιστορικά θέματα στο ντοκιμαντέρ;
Εγώ το ξεκαθάρισα. Πολιτικά θέματα στο ντοκιμαντέρ δεν θα υπάρξουν, αλλιώς θα φύγω. Θα παρουσιάσω το Καστελόριζο όπως εγώ το έζησα, τα σπίτια του, το φαγητό του, τις εκκλησιές του. Θα αναφερθώ στην ιστορία του από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, στη μουσική, στα ήθη, τα έθιμα, στα πανηγύρια της ορθοδοξίας μας, στα ξενοδοχεία. Θα αναφερθώ στην κουλτούρα που μας ενώνει. Ναι, υπάρχουν τζαμιά στην Ελλάδα, εικόνες οικείες για τους Τούρκους, μνημεία που διατηρούνται στη χώρα μας από την οθωμανική αυτοκρατορία.
// Ποιες περιοχές επιλέξατε να μας παρουσιάσετε από την Τουρκία;
Τα Πριγκιπόνησα, τη Σμύρνη, το Τσεσμέ, το Κουσάντεσι, το Μπόντρουμ… Είναι πολύ μεγάλη παραγωγή. Γύρω στα 15 επεισόδια. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί και σε ελληνικό κανάλι μέσα στο 2012 και θα πουληθεί και σε αραβικές χώρες και στα Βαλκάνια.
// Θα πάρουν μέρος και Τούρκοι ηθοποιοί;
Ναι. Ξέρω ήδη ότι ο γνωστός μας «Ονούρ» από τη σειρά «Χίλιες και μια νύχτες», από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της Τουρκίας, θα είναι μαζί μου στη Σαντορίνη.
// Σας πονάνε οι τουρκικές σειρές στα ελληνικά κανάλια;
Είμαι μια ηθοποιός που τη δεκαετία ʼ80-ʼ90 έπαιξα σε πάνω από είκοσι σειρές. Τι να θυμηθώ; Τη «Δίψα»; Τη «Χειμωνιάτικη λιακάδα»; Το «Τζιβαέρι»; Το «Σημάδι του έρωτα»; Ναι, με πονάει, ρε Μαρία, γιατί οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ηθοποιοί δεν έχουμε δουλειά. Γιατί μας τρώνε το ψωμί. Και για να είμαι δίκαιη, στις σειρές αυτές παίζουν πολύ καλοί ηθοποιοί. Οι περισσότεροι είναι του θεάτρου. Και τα σενάρια βγάζουν κάτι το αληθινό. Αλλά όταν έχουμε σεναριογράφους σαν τη Μιρέλλα Παπαοικονόμου, σκηνοθέτες σαν τον Μανουσάκη, γιατί; Αυτά έφερε η οικονομική κρίση, δυστυχώς. Να απουσιάζει η ελληνική μυθοπλασία από την ελληνική τηλεόραση. Ευτυχώς, που είχαμε το «Νησί», η καλύτερη σειρά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.
// Συγκινηθήκατε με το που είπατε ότι ο Έλληνας ηθοποιός δεν έχει να φάει…
Σε παρακαλώ, άσʼ το… Ξέρεις τι φτώχεια υπάρχει; Ο Λάκης Λαζόπουλος είναι μεγάλη ψυχή. Δεν πρέπει να το πω, αλλά γνωρίζω ότι βοηθάει οικονομικά πολλούς Έλληνες ηθοποιούς και αυτό είναι προς τιμήν του. Μόνο για αυτό βγάζω το καπέλο μου στον Λάκη. Με έχει επηρεάσει πολύ. Μέσα στο χειμώνα, στις γιορτές, θα κάνω με την Άννα Φόνσου ένα μεγάλο μπαζάρ για τους άνεργους ηθοποιούς, αλλά θα μπουν σε εφαρμογή και άλλες δράσεις… Επίσης, έχω πει στο «Διόνυσο» ό,τι χρήματα συγκεντρώνονται από τις επαναλήψεις σειρών που έπαιζα να δίνονται στο Σπίτι του Ηθοποιού.
// Θεατρικά τι θα κάνετε το χειμώνα;
Θέλω να συνεργαστώ με νέα παιδιά, με νέους καλλιτέχνες, εκτιμώ πολύ τον Μουζουράκη. Θέλω να κάνω μια παράσταση να τραγουδάμε το πριν, το τώρα και το μετά της Ελλάδας. Θέλω να βγαίνει ο κόσμος έξω μετά το τέλος της παράστασης και να έχει το κεφάλι ψηλά. Αν είμαστε ενωμένοι οι Έλληνες με τα χέρια δεμένα και με ψυχή που δεν δειλιάζει στο φόβο, θα αντέξουμε. Το άσχημο είναι όταν στην κρίση ο Έλληνας πολεμάει τον Έλληνα. Πρέπει πέρα από το ατομικό να βάλουμε μπροστά την Ελλάδα. Δεν γίνεται να βγαίνει ο τουρίστας έξω από το κρουαζιερόπλοιο, να μη βρίσκει ταξί και να είναι και αποκλεισμένος στο λιμάνι, ενώ περιμένουν οι μαγαζάτορες από αυτόν…
// Γιατί αποτινάσσετε τον τίτλο της πιο σέξι Ελληνίδας ηθοποιού;
Μα, είμαι 44 χρόνων! Ήμουν ένα δροσερό κορίτσι, αλλά η ζωή μεγαλώνοντας σου δίνει και πόνους λέω… Στην πορεία της ζωής δεν ήταν μόνο τα εξώφυλλα και η ματαιοδοξία. Ήρθαν και τα άσχημα. Δεν θα μπορούσα να μην ωριμάσω. Θα ήμουν αφελής να με έπιανε ο πόνος του λάιφ στάιλ στα 40. Τώρα μʼ ενδιαφέρει η προσφορά. Εκεί βρίσκω ουσία, να είμαι χρήσιμη, όχι να έχω καβαλήσει το καλάμι και να πηγαίνω.
Δουλεύω από κοριτσάκι. Δεν εξαργύρωσα εμπορικά, αν και θα μπορούσα, την επιτυχία μου. Θα μπορούσα να είχα βγάλει πολλά λεφτά από τη δουλειά μου, δεν το έκανα. Επέλεγα τις σειρές που θα παίξω. Τώρα περνάω δύσκολα όπως όλος ο κόσμος, αλλά δεν πήρα τη ζωή μου λάθος. Όταν με βλέπουν στο δρόμο και μου λένε τι ωραία που παίζατε στο «Τζιβάερι», χαίρομαι…
// Πολλά τα θέατρα στην Αθήνα;
Πάρα πολλά. Η Κάτια Δανδουλάκη –ποια, η Κάτια!– θα κλείσει το θέατρό της. Το ίδιο και η Μιμή Ντενίση. Το κλασικό θέατρο θα περάσει κρίση. Ο κόσμος θέλει κάτι σαν και αυτό που ξεκίνησα πριν από 4 χρόνια στο «Πόμοντορο». Παράσταση, τραγούδι, φαγητό.
// Τα νυχτερινά κέντρα όμως συρρικνώνουν το πρόγραμμά τους…
Καλά να πάθουν. Μα, θα τρελαθούμε; Τέτοια νυχτοκάματα οι τραγουδιστές; Των εκατομμυρίων; Τα μπουζούκια δεν είναι οι ναοί του πολιτισμού.
// Κάποιοι τα έκαναν όμως…
Γιʼ αυτό λέω ότι είναι όλα θέμα παιδείας. Οι Έλληνες δάσκαλοι ακόμη το προσπαθούν –το βλέπω και στο σχολείο της κόρης μου, την πάω στο δημόσιο– είναι φιλότιμοι. Έχουμε έξυπνους νέους. 3.500 ακαδημαϊκοί στο εξωτερικό είναι Έλληνες. Εξάγουμε μυαλά, δεν τα κρατάμε δυστυχώς! Αφού λοιπόν εξάγουμε γιατρούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, διάνοιες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ας φροντίσουμε να φτιάξουμε καλούς τεχνίτες, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, που τους ψάχνουμε με το φανάρι στην Ελλάδα.
// Τι θα μας σώσει;
Ο πολιτισμός μας! Πρέπει να μάθουμε να «πουλάμε» προς τα έξω την Επίδαυρο, το αρχαίο θέατρο, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης… Δεν μπορεί μια προσωπικότητα σαν τον Σταμάτη Φασουλή να μην μπορεί να κατεβάσει την παράστασή του στην Επίδαυρο και να τον τρώει ο πόνος αν θα βγει ή όχι. Θα κατέβω στην πλατεία να διαμαρτυρηθώ για τον Σταμάτη…