Κάτω στον Πειραιά

Η «πρεμιέρα» του νέου παζαριού στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αυτό δείχνει ότι ανάλογη θα είναι και η συνέχεια. Για να συμβεί όμως αυτό, από τη μία μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Δαβάκη μαζί με ισχυρή δύναμη της ΕΛΑΣ είχαν περικυκλώσει τον χώρο του νέου παζαριού και δεν επέτρεψαν σε κανέναν χωρίς τη νέα άδεια να μπει και να στήσει πάγκο. Επίσης απέκλεισαν και την περιοχή όπου εκτείνεται το παλαιό παζάρι για να μη βρεθεί κάποιος από τους παλαιούς κατόχους αδειών και επιχειρήσει να στήσει πάγκο. Στις 11 το πρωί επισκέφθηκε το παζάρι ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος. Πέρασε απ’ όλους τους πάγκους των μικροπωλητών, οι οποίοι του εξέφραζαν την ικανοποίησή τους γιατί επιτέλους το παζάρι λειτουργεί νόμιμα. Ο δήμαρχος τόνισε μεταξύ των άλλων ότι: «Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας το οποίο βάζει τάξη στο παζάρι και επιβάλλει τη νομιμότητα. Βάζει τέρμα στους νονούς και τους προστάτες. Με χαρά μου διαπίστωσα ότι οι κανόνες που θεσπίσαμε τηρούνται. Τη νομιμότητα αυτή θα την υπερασπιζόμαστε, από τους πάσης φύσεως παρανόμους, κάθε Κυριακή από το πρωί που ανοίγει μέχρι τις 4 μ.μ. που κλείνει. Θα προσπαθήσουμε, σε συνεργασία με τους μικροπωλητές, να βελτιώσουμε και την ποιότητα των εμπορευμάτων, ώστε να γίνουν ελκυστικότερα και θα προσθέσουμε και άλλες πολιτιστικές δράσεις κατά τη διάρκεια λειτουργίας του παζαριού».

// Το ερειπωμένο κτίριο στην αρχή των οδών Αλιπέδου και Ομηρίδου Σκυλίτση, στη βάση της γέφυρας Καλαμάκη, που τόσα χρόνια ήταν το «σκιάχτρο» της εισόδου του Πειραιά, θα αλλάξει όψη. Ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος συμφώνησε με τους ιδιοκτήτες του κτιρίου να επιτρέψουν την υποστύλωσή του για να μην καταρρεύσει και να αξιοποιήσει τους εξωτερικούς του χώρους. Έτσι, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες στήριξης του κτιρίου, θα τοποθετηθούν γύρω από αυτό γιγαντοαφίσες με παραστάσεις από την αρχαία ιστορία της πόλης (μια και στο σημείο αυτό ήταν η είσοδος του Πειραιά από τα Μακρά Τείχη) ή από το πιο πρόσφατο παρελθόν. Έτσι όποιος έρχεται στον Πειραιά αντί να βλέπει το κτίριο-φάντασμα, θα βρίσκεται μπροστά σε καλαίσθητες εικαστικές δημιουργίες που θα τον προδιαθέτουν θετικά για την πόλη.

// Τακτική επαφή με τους δημότες καθιέρωσε ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος, μέσω του δημοτικού ραδιοσταθμού «Κανάλι 1». Κάθε Τρίτη, από τις 9 έως τις 10 το πρωί, «βγαίνει στον αέρα» στην εκπομπή «Τα παράπονά σας στον δήμαρχο» και συνομιλεί με τους δημότες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ακούει τις παρατηρήσεις τους, απαντάει στις ερωτήσεις τους και καταγράφει τα αιτήματα ή τα θέματα που του θέτουν. Στην πρώτη εκπομπή, που έγινε την περασμένη Τρίτη, πάνω από 20 Πειραιώτες συνομίλησαν για διάφορα θέματα με τον δήμαρχο. Όσοι λοιπόν θέλετε να συνομιλήσετε με τον δήμαρχο του Πειραιά, δεν έχετε παρά να επικοινωνείτε με το «Κανάλι 1» 90,4 στα FM κάθε Τρίτη από τις 9 μέχρι τις 10 το πρωί.

// Άλλη μια θετική πρωτοβουλία από τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο της Δημοτικής Αστυνομίας Γ. Δαβάκη. Από το περασμένο Σάββατο, τοποθετήθηκε κινητή μονάδα (τροχόσπιτο) της Δημοτικής Αστυνομίας στην Πλατεία Οδησσού (δίπλα από τον σταθμό του ΗΣΑΠ). Η μονάδα αυτή λειτουργεί από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, φροντίζει την τήρηση της τάξεως στην περιοχή, δίνει πληροφορίες κ.λπ.

// Μόλις που συμπλήρωσε μισό χρόνο στην ηγεσία του Δήμου Σαλαμίνας ο δήμαρχος κ. Τσαβαρής (αντάρτης του ΠΑΣΟΚ), και ήδη έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα με πολλούς παράγοντες του δήμου, αλλά και με στελέχη του συνδυασμού του. Με κάποια απ’ αυτά, που μάλιστα έχουν εκλεγεί και δημοτικοί σύμβουλοι μεταξύ των πρώτων, είχε πρόσφατα έντονη διαφωνία και λέγεται ότι προχώρησε και σε μια διαγραφή. Περιττό να πούμε βέβαια πως όλα ξεκίνησαν από την επιρροή που έχουν εξωθεσμικοί παράγοντες στον δήμο, οι οποίοι «κόβουν και ράβουν». Εξαιτίας δε όλων αυτών, ο δήμαρχος έχει απομονωθεί ακόμα και από τους πιο στενούς υποστηρικτές του, οι οποίοι συνετέλεσαν τα μέγιστα στην εκλογή του.

// Την περασμένη Κυριακή είχαμε γράψει για τα αδέσποτα σκυλιά που χαλάνε την εικόνα του λιμανιού και δημιουργούν αρνητική άποψη στους ξένους για τη χώρα μας. Την ίδια διαπίστωση όμως είχε κάνει και η διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ, που είχε προχωρημένες επαφές με τον ΠΕΣΥΔΑΠ, και δύο μέρες μετά υπέγραψε σύμβαση μαζί του για να μαζέψει τα αδέσποτα ζώα από το λιμάνι και να τα μεταφέρει στις εγκαταστάσεις του στο Σχιστό. Από εκεί και πέρα άρχισε να διαδραματίζεται η ελληνική κωμωδία (ή τραγωδία, όπως το πάρει κανείς). Γιατί όταν πήγαν τα συνεργεία του ΠΕΣΥΔΑΠ να μαζέψουν τα αδέσποτα, έπεσαν πάνω στους ταξιτζήδες που είχαν αποκλείσει το λιμάνι. Αυτοί προφανώς τους πέρασαν για τουριστικούς πράκτορες που πήγαν να πάρουν κάποιους τουρίστες που… ξεροστάλιαζαν επί ώρες κάτω από την «παγόδα» (μια και είχαν και ένα βαν μαζί τους για να βάλουν τους σκύλους) και τους πήραν στο… κυνήγι! Μάταια οι άνθρωποι του ΠΕΣΥΔΑΠ προσπαθούσαν να τους πείσουν ότι είχαν ρόλο «μπόγια»! Οι ταξιτζήδες ήταν ανένδοτοι. Έτσι αναγκάστηκαν κι έφυγαν. Κι έμειναν «πολιορκημένοι» μαζί με τους τουρίστες και… οι αδέσποτοι σκύλοι στο λιμάνι! Αυτά βέβαια μόνο στην Ελλάδα φανταζόμαστε ότι γίνονται…

// Κάποιοι πολιτευτές της ΝΔ στον Πειραιά γυρίζουν μέρα νύχτα σαν… σβούρες για να έχουν καλή «θέση εκκίνησης» σε περίπτωση που γίνουν εκλογές το φθινόπωρο. Κάποιοι άλλοι ασχολούνται περισσότερο με τις δουλειές τους μια και θεωρούν ότι οι ανάγκες του κόσμου για να βρει άκρη με τη φοροκαταιγίδα, τις έκτακτες εισφορές και τα απανωτά χαράτσια που βάζει η κυβέρνηση είναι εκείνες που έχουν προτεραιότητα. Ποιοι θα δικαιωθούν τελικά θα το δείξει ο Σεπτέμβρης. Γιατί αν γίνουν εκλογές οι πρώτοι θα είναι οι τυχεροί. Αν δεν γίνουν θα τους μείνουν το τρέξιμο μέσα στη ζέστη, ο ιδρώτας και η απογοήτευση. Κι όλα αυτά την ώρα που ρίχνονται και νέα ονόματα στο τραπέζι (ή… στην πυρά). Ο νοών νοείτω…

// «Δεν ξεχνάμε τα θύματα της παράνομης τουρκικής εισβολής, τα θύματα της παράνομης τουρκικής κατοχής. Τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνεχιζόμενη διχοτόμηση της Κύπρου, το μόνο ευρωπαϊκό κράτος ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μέρος του βρίσκεται υπό καθεστώς κατοχής. Βρισκόμαστε εδώ στο πλευρό των κυπρίων αδελφών μας για μια Κύπρο ελεύθερη, μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού «Νίκαια – Ρέντης Σύγχρονη Πόλη» Γιάννης Μαρωνίτης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον Όμιλο Unesco Πειραιά και τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Κυπριακή Πρεσβεία – Σπίτι της Κύπρου και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, στην πλατεία Βάρναλη, με αφορμή τη συμπλήρωση 37 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

// Εξαιρετική επιτυχία σημειώνει το «Καλοκαιρινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης», που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στον Πειραιά, με πρωτοβουλία της προέδρου της ΚΟΔΕΠ Πασχαλίνας Καλαγιά – Καραμαλάκου και σε συνεργασία με τον δήμο. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων μεταξύ άλλων περιλαμβάνει παιχνίδια και κολύμπι στο δημοτικό κολυμβητήριο, επισκέψεις σε μουσεία με παιδική θεματολογία, αθλητισμό, ζωγραφική, κουκλοθέατρο, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργία περιβαλλοντικών – φιλοζωικών ομάδων, ψυχαγωγία με κλόουν, πάρτι αλλά και την παραγωγή και παρουσίαση ζωντανής ραδιοφωνικής εκπομπής. Όλες οι μετακινήσεις γίνονται με υπερσύγχρονα πούλμαν που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Την επιτυχία του θεσμού σημείωσε και η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Σταθάκη η οποία μάλιστα παρότρυνε δημόσια τους Πειραιώτες να εντάξουν τα παιδιά τους στο πρόγραμμα αυτό.

// Χαμός έγινε στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης, όταν η επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη κατήγγειλε πως ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας στο Δ΄ Διαμέρισμα χρησιμοποίησε βία κατά παράνομου μικροπωλητή που συνέλαβε. Όμως αρκετοί σύμβουλοι γνώριζαν ότι ο μικροπωλητής ήταν εκείνος που χτύπησε τον δημοτικό αστυνομικό, και μάλιστα τον έστειλε στο νοσοκομείο με μώλωπες και γρατζουνιές, όπου οι γιατροί του έδωσαν τριήμερη αναρρωτική άδεια! Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία αντιδήμαρχος Γ. Δαβάκης, ο μικροπωλητής συνελήφθη στα Καμίνια την περασμένη Κυριακή και οι δημοτικοί αστυνομικοί αναγκάστηκαν να του βάλουν χειροπέδες επειδή επετέθη εναντίον τους και προσπάθησε να διαφύγει. Την επομένη το δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση ενός χρόνου και 600 ευρώ πρόστιμο.


// Την αναγκαιότητα αποδοχής του αιτήματος του ΠΕΣΥΔΑΠ για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το φωτοβολταϊκό πάρκο Σχιστού επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γ. Γουρδομιχάλης, με επιστολή του προς βουλευτές, δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους και περιβαλλοντικές οργανώσεις, επισημαίνοντας πως αν μέχρι τον Αύγουστο δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, η σύμβαση που έχει με τη ΔΕΗ θα… τιναχτεί στον αέρα και το όνειρο της αναδάσωσης των βουνών της δυτικής Αθήνας θα σβήσει οριστικά! Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον μακροχρόνιο σχεδιασμό του ΠΕΣΥΔΑΠ η ενέργεια του φωτοβολταϊκού πάρκου θα χρησιμοποιηθεί για την άντληση επεξεργασμένου νερού της Ψυττάλειας σε μεγάλη υδατοδεξαμενή 34.000 κ.μ. σε περίπου 300 μ. υψόμετρο, προκειμένου να πρασινίσει το όρος Αιγάλεω. Από την υδατοδεξαμενή θα ποτιστεί επίσης το Ποικίλο όρος, ο Διομήδειος κήπος, καθώς και το περιαστικό πράσινο των δήμων της δυτικής Αθήνας. Ο Γ. Γουρδομιχάλης απευθύνει έκκληση στον Γιάννη Σγουρό να επαναφέρει άμεσα το θέμα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τον καλεί να λάβει υπόψη του ότι για το φ/β πάρκο 18 δήμοι της Περιφέρειας Αττικής, με αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, στηρίζουν και δεσμεύονται να συμβάλουν οικονομικά στην υλοποίησή του. Τι να πούμε; Είναι δυνατόν ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης να υπονομεύει μια καινοτόμα και ολοκληρωμένη πρόταση πράσινης ανάπτυξης του πρώτου βαθμού, στηριζόμενος στην εισήγηση μιας υπαλλήλου που επικαλείται γραφειοκρατικούς λόγους που δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική;


Σχολιάστε εδώ