Όλα τα καταπίνουν οι παπαγάλοι

> Άρχισαν τις κωλοτούμπες οι πολύχρωμοι παπαγάλοι του οικονομικού ρεπορτάζ! Από εκεί που μέχρι πρότινος δεν ήθελαν να ακούσουν λέξη για επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία, έρχονται σήμερα και την καταπίνουν αμάσητη, κάνοντας πλέον λόγο για τον χρόνο παραμονής σε αυτήν την κατάσταση, που συνήθως διαρκεί μέχρι ο εκδότης των ομολόγων να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του έναντι των πιστωτών με επιμήκυνση ή κούρεμα του χρέους… Για την ιστορία πάντως η χώρα έχει βαθμολογηθεί από τους οίκους με αξιολόγηση C, κάτω από αυτήν βρίσκεται η SD (Selective Default) και ακόμη παρακάτω η D (Default).

> Ας μην καλλιεργούμε την επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι δεν τρέχει τίποτα! Μέσα σε μόλις έναν μήνα, «εξαϋλώθηκε» πάνω από 1 δισ. ευρώ από την κατά τα άλλα ώριμη χρηματαγορά μας, γεγονός που αποδίδεται πρωτίστως στις ρευστοποιήσεις των ξένων και δευτερευόντως στην κατιούσα που έχουν πάρει οι τιμές των μετοχών.

> Νόμιζαν ότι θα μας ξεφύγουν με τα παιχνιδάκια λάσπης; Αμ δε, γνωρίζουμε καλά πώς λειτουργούν οι εντεταλμένοι των ειδικών αποστολών! Από τότε που γράψαμε για τους εκβιασμούς των «φωνών των ερτζιανών» στο διαδίκτυο, οι χειριστές τους άλλαξαν τροπάριο, χρηματοδοτώντας την αναβάθμιση ενός blog σε ιστότοπο, προκειμένου να συκοφαντούν ανενόχλητοι από εκεί τα υποψήφια θύματά τους. Έχουμε συνέχεια…

> Ποια η θέση του διορισμένου από τον βασικό μέτοχο προέδρου της ΣΕΚΑΠ, για την προειλημμένη απόφαση πώλησης της καπνοβιομηχανίας; Γιατί σιωπά;

> Σε τι ευελπιστεί και πού αποβλέπει; Με τόσες μετοχές στην κατηγορία των ειδικών χαρακτηριστικών, από πού αντλεί ο κ. Λαζαρίδης την αισιοδοξία του για αναβάθμιση της εγχώριας χρηματαγοράς από τον οίκο FTSE;

> Αφού τα έκανε μπάχαλο στο ΥΠΟΙΟ, πήγε να δημιουργήσει αλαλούμ και στο ΥΠΕΚΑ! Με την ατάκα ότι «η κοστολόγηση των ΑΠΕ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη της τεχνολογίας…» το πουλέν του ΓΑΠ Γ. Παπακωνσταντίνου αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για μειώσεις στην κοστολόγηση της κιλοβατώρας, εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει τις επενδύσεις των αγροτών.

> Οι κάθε είδους επιτήδειοι μυρίστηκαν χρήμα και όρμησαν! Με αφορμή το ενδιαφέρον που φέρεται να έδειξε αμερικανικό fund για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, αναρωτιόμαστε ποιο είναι το ύψος του discount που έχει συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζες για να τοποθετηθεί επί του χρέους της.

> Εσείς τι καταλαβαίνετε από αυτήν την κίνηση; Γιατί τα αιτήματα των εισαγγελικών αρχών σχετικά με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, θα κατατίθενται από εδώ και στο εξής στην Τράπεζα της Ελλάδος; Μήπως επειδή η έως τώρα υπεύθυνη Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να καθυστερήσει τις διαδικασίες;

> Ελπίζουμε, από αντικειμενική, ανεξάρτητη και έγκυρη, να μη μεταμορφωθεί σε όργανο των κατά παραγγελία εκθέσεων! Ο λόγος για την ICAP, της οποίας οι αξιολογήσεις θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται για κανονιστικούς σκοπούς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

> Επί γαλάζιας διακυβέρνησης, στο άκουσμα και μόνο μιας τέτοιας φήμης θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες, επί πράσινης όμως δεν κουνιέται φύλλο! Πόσοι από τους αλλοδαπούς υποψήφιους «γαμπρούς» των ημικρατικών εταιρειών συνδέουν την επενδυτική τους στάση με την άρση της μονιμότητας του προσωπικού και την ευελιξία στις απολύσεις; Για του λόγου το αληθές, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε το κλείσιμο κάποιων υποκαταστημάτων του, αμέσως μετά τη νέα εξαγορά του ποσοστού του Δημοσίου από την DT.

> Με την ανοχή των εποπτικών αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους… έσπευσε να υλοποιήσει αμέσως αλλαγές! Δεν πρόλαβε καν να στεγνώσει το μελάνι από τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την αύξηση του βασικού της επιτοκίου, και η Marfin Egnatia Bank αναπροσάρμοσε προς τα πάνω τα δικά της.

> Δεν τους έφθαναν τα εσωτερικά, ήρθαν και τα εξωτερικά προβλήματα για να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση! Ποιο είναι το ύψος της ζημιάς που θα αναγκαστούν να εγγράψουν οι αλλοδαπές θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών από την υπαγωγή της Omega Navigation στο Chapter 11 για προστασία από τους πιστωτές;

> Έφαγε μεγάλη ήττα! Η διοίκηση της Centric δεν κατάφερε να πείσει τους δικαιούχους των δικαιωμάτων προαίρεσης να τα ασκήσουν, με αποτέλεσμα να λήξει το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα και αυτά να χαθούν.

> Πόσο πιο κάτω προσβλέπει ότι μπορούμε να πάμε; Με τη λογική του ότι οι αλλοδαπές θυγατρικές πρέπει να πάψουν να επηρεάζονται άμεσα από τις υποβαθμίσεις της ντόπιας μητρικής, η Εθνική αναμένεται να προχωρήσει σύντομα στην αυτονόμησή τους.

> Φωτογραφικές παρεμβάσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα! Από τη στιγμή που τα repos δεν είναι καταθέσεις, γιατί οι απορρέουσες από αυτά απαιτήσεις φέρονται να καλύπτονται από το σύστημα αποζημίωσης επενδυτών του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων;

> Manager της κακιάς ώρας ή διεκπεραιωτής της αποστολής απαξίωσης της εταιρείας που του εμπιστεύτηκαν να διοικήσει; Στις πόσες αποτυχίες αναμένεται να «εκθρονιστεί» ο γνωστός στην τραπεζική πιάτσα ως «αμάρτησα για τον γαμπρό μου»;

> Την απάντηση θα τη δώσει μια αυριανή Εξεταστική Επιτροπή! Γιατί το Δμόσιο επέλεξε να αγοράσει βραχυπρόθεσμους κρατικούς τίτλους από τις πρόσφατες τοποθετήσεις των τραπεζών σε τιμές πλησίον του άρτιου και όχι μακροπρόθεσμους από τη δευτερογενή αγορά με αξία κάτω του 70% της ονομαστικής τους;

> Τελικά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο υπέδαφος της χώρας αποτελούν ναι ή όχι δημόσια περιουσία; Αν ναι, τότε η όποια υπεραξία από την εκμετάλλευσή τους θα πρέπει να ανήκει στο κράτος. Αν όχι, τότε ας τελειώνουμε γρήγορα σχετικά με το ποια ιδιωτική εταιρεία θα αναλάβει τη χρήση τους, γιατί έχουν βγει ήδη τα μαχαίρια, με απρόβλεπτες συνέπειες.

> Περί αγροτικής παραγωγής ο λόγος! Μπορεί σε επίπεδο ποσοτικό να μην είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις ξένες αγορές, διότι δεν υφίστανται οι απαιτούμενες οικονομίες κλίμακας, ωστόσο το πλεονέκτημά μας έγκειται στην παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας, με υψηλή προστιθέμενη αξία.

> Με τον ΣΜΕΧΑ να το έχει γυρίσει στις γενικόλογες θεωρίες προς ευρεία κατανάλωση, τους καθοδηγητές του να έχουν αποκτήσει πολιτικές βλέψεις και τα μέλη του να έχουν αποδεχθεί το μοιραίο… η επόμενη μέρα αναμένεται χειρότερη από την προηγούμενη! Η πτώση του τζίρου, η ολιγοπωλιακή συμπεριφορά προς όφελος των θυγατρικών των τραπεζών και η σταδιακή ενίσχυση των remote members έχουν οδηγήσει πολλές από τις εγχώριες οικογενειακές ΑΧΕΠΕΥ στα όρια του λουκέτου.

> Βαθιά το χέρι στην τσέπη αναμένεται να βάλει ο μέσος Έλληνας για το μπάνιο του στις παραλίες της Αττικής! Δεν φτάνει που δεν έχει τη δυνατότητα των διακοπών σε κάποιο νησί, το κόστος εισόδου στις κοντινές πλαζ, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα για ξαπλώστρες, καφέδες, βενζίνη κ.λπ., εκτινάσσει τον προϋπολογισμό στα ύψη.

> Δεν άνοιξαν δα και σαμπάνιες οι εισαγωγείς! Μπορεί τα πετρελαιοκίνητα ΙΧ να έχουν το πλεονέκτημα της οικονομικότερης κατανάλωσης και του χαμηλότερου κόστους χρήσης, ωστόσο η τιμή τους είναι πολύ ακριβότερη από τα βενζινοκίνητα του ίδιου κυβισμού, γεγονός που υπό αυτές τις συνθήκες θα επηρεάσει σημαντικά τις πωλήσεις τους.

> Ποιος κοροϊδεύει ποιον και γιατί; Απ’ ό,τι φαίνεται η μείωση των κρατήσεων υπέρ τρίτων στην ακτοπλοΐα, που επέβαλε η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μείωσε το τελικό κόστος μετακίνησης για τους επιβάτες, αλλά αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις το αύξησε.

> Στροφή 180 μοιρών φαίνεται να κάνουν οι τράπεζες προκειμένου να ενισχυθούν κεφαλαιακά! Από τις εκδόσεις νέων μετοχών σε πολύ χαμηλές τιμές, προτιμούν πλέον τα ομόλογα που είναι μετατρέψιμα σε μετοχές.

> Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Οι αλλαγές που «τρέχει» η κυβέρνηση εν μέσω θέρους στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων ευνοούν τις εξαγορές των εγχώριων από αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα.

> Οι σημερινοί επικοινωνιακοί χειρισμοί μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικοί στο κοντινό αύριο! Η δήθεν προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων με τη μέθοδο των υπερτιμολογήσεων, το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι τη μείωση του μελλοντικού ΑΕΠ, όχι όμως και του σημερινού χρέους.

> Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό! Κατά του all inclusive οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, αφού οι καλοκαιρινοί επισκέπτες που επιλέγουν αυτό το είδος διακοπών δεν βγαίνουν από τα ξενοδοχεία τους, με αποτέλεσμα να μην πέφτει χρήμα στις τοπικές αγορές.

> Ευχαριστημένοι να είναι αν καταφέρουν να ανακτήσουν ένα μικρό μέρος από τα κεφάλαια που αρχικά επένδυσαν! Ακόμη και στις ελάχιστες περιπτώσεις που οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είναι συμφέρουσες, η μείωση του ποσοστού των μικρομετόχων είναι τόσο μεγάλη, ώστε ακόμη κι αν η εταιρεία ανακάμψει, τα οφέλη γι’ αυτούς να είναι ιδιαίτερα μικρά.

> Καλύτερα λίγα και σίγουρα παρά πολλά και αβέβαια… κέρδη! Λόγω της οικονομικής κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης, που έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο, οι εκπτώσεις αναμένονται μεγαλύτερες από ποτέ, ενώ οι προσφορές θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

> Δολάριο και χρυσός επηρεάζονται από τους ίδιους παράγοντες! Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, από τον πληθωρισμό και τις διαφορές στα επιτόκια με άλλα νομίσματα, σε μεσοπρόθεσμο, από την προσφορά χρήματος.

***

> Μήπως το ΣΔΟΕ θα πρέπει να ελέγξει αμέσως τη σχετική λίστα; Με αφορμή την πρωτιά του τμήματος θεματοφυλακής της Citibank Ελλάδος στην εκκαθάριση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αναρωτιόμαστε πόσοι από τους έλληνες πελάτες της εκμεταλλεύτηκαν τις υπηρεσίες για «αφορολόγητες» επενδύσεις στο εξωτερικό;

> 100.000 ευρώ φέρεται να κόστισε ο «εμφανής» στον «αφανή» εταίρο! Αληθεύει ότι ο πρώτος (γόνος «φραγκάτης» εφοπλιστικής οικογένειας) ανέλαβε για λογαριασμό του δεύτερου («εισαγόμενου φρούτου») δάνειο από μικρή ιδιωτική τράπεζα προκειμένου να πάρει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένης εταιρείας που βρίσκεται στην κατηγορία της επιτήρησης;

> Για μία ακόμη φορά η γνωστή ελληνική κουτοπονηριά φαίνεται να κάνει το θαύμα της! Οι περισσότερες τράπεζες παλεύουν να πείσουν τους δανειολήπτες τους να υπογράψουν νέες συμβάσεις, «κλέβοντάς τους» έτσι το δικαίωμα να υπαχθούν στο νομοσχέδιο ρύθμισης οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.


Σχολιάστε εδώ