Χρειάζεται η δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας

Τα έμπειρα στελέχη του χώρου εκτιμούσαν ότι οι επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποδοκιμασίες βουλευτών, καθώς και οι πετυχημένες ομολογουμένως εμφανίσεις και τοποθετήσεις του Α. Τσίπρα θα ωφελούσαν το κόμμα. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό ακόμα και 9%, ενώ σε μία από αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται ως το κόμμα που κάνει την καλύτερη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Με βάση τα παραπάνω, θα συνεχίσουν στην ίδια πολιτική γραμμή η οποία φαίνεται ότι αποδίδει, με στόχο, όπως λένε τα στελέχη του, «να ανατραπεί η κυρίαρχη πολιτική των Μνημονίων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου» και να υπάρξουν οι δυνατότητες «για τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας» ο οποίος θα θέσει επί τάπητος την απεμπλοκή αμέσως από το Μνημόνιο, την αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του και «τη στρατηγική για την ανάπτυξη, με στόχο την απασχόληση, την κοινωνική φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος, την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων και την ανατροπή της αρχιτεκτονικής της ΕΕ». Η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώνεται σήμερα με την έγκριση της πολιτικής απόφασης, δεν ήταν χωρίς διαφωνίες στο εσωτερικό του σχήματος σχετικά με τη μορφή που αυτό θα έχει από εδώ και πέρα, αλλά σε καμία περίπτωση αυτές δεν θυμίζουν τις έντονες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος που οδήγησαν στην αποχώρηση των στελεχών υπό τον Φ. Κουβέλη, στη δημιουργία στη συνέχεια της «Δημοκρατικής Αριστεράς» και τη σταδιακή αποστασιοποίηση του Α. Αλαβάνου, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν, δεν θα έπαιρνε μέρος στις εργασίες της συνδιάσκεψης. Στο σχέδιο της πολιτικής απόφασης που είχε ετοιμαστεί από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν τα θέματα της πολιτικής και της οικονομικής συγκυρίας, η ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης, η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από το πολυποίκιλο κατεστημένο και μέσω αυτής η στοχοποίηση των κινημάτων, καθώς και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενότητα της Αριστεράς και την ανάγκη ενός νέου συνασπισμού διακυβέρνησης της χώρας ως απάντηση στην κρίση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό από την Συνδιάσκεψη θα προκύψει Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία έχει προβλεφθεί να εκπροσωπούνται όλες οι συνιστώσες του συμμαχικού σχήματος, η περιφέρεια, τα κινήματα, οι ανένταχτοι και η νεολαία.

Παραδοσιακά στον χώρο της Αριστεράς τα οργανωτικά ζητήματα ήταν τα πιο δύσκολα και η ηγεσία του ΣΥΝ εκτιμούσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνουν δημοκρατικά βήματα και να εκφράζονται όλοι οι συμμετέχοντες, καθώς και να υπάρξουν επιτέλους μηχανισμοί που θα επιτρέπουν στο σχήμα να ξεπερνά δυσκολίες που ανακύπτουν από τη συγκυρία. Ωστόσο το «Αριστερό Ρεύμα» με τον Π. Λαφαζάνη εκτιμά ότι οι συζητήσεις που γίνονται για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω από τις εξελίξεις και οι όποιες προσπάθειες γίνονται είναι αποσπασματικές.

Στελέχη του τόνιζαν ότι λόγω και της στιγμής που πραγματοποιείται η Συνδιάσκεψη πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τα πολιτικά ζητήματα και όχι με τα δευτερεύοντα θέματα οργανωτικής πολιτικής. Επίσης στελέχη της κίνησης «Πλατφόρμα 2010» εξέφραζαν τη διαφωνία τους με οποιαδήποτε συζήτηση οργανωτικής υφής και τόνιζαν ότι δεν πρέπει τώρα να ανοίξει η συζήτηση για τη συγκρότηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου.


Σχολιάστε εδώ