στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Η κατάσταση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι προφανώς απογοητευτική. Για την ακρίβεια είναι δραματική, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει μέρα με τη μέρα σε νέα χαμηλά, τις περισσότερες μετοχές πλήρως απαξιωμένες και τους αναλυτές να έχουν προ πολλού εγκαταλείψει κάθε σκέψη για περαιτέρω διερεύνηση θεμελιωδών ή άλλων αριθμοδεικτών των εισηγμένων και να εστιάζουν την προσοχή τους στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας!

• Συνεπώς κανέναν δεν ξενίζει ή εκπλήσσει το πώς βρέθηκε η αγορά μας σε χαμηλά 173 μηνών (!) μεσοβδόμαδα…

• Το πιο ανησυχητικό είναι πως η αγορά βυθίζεται λόγω ακριβώς των απογοητευτικών επιδόσεων των μετοχών-σηματωρών της. Οι δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές διολισθαίνουν σε ένα πραγματικό «σπιράλ θανάτου», οι οίκοι αξιολόγησης «χτυπούν» ο ένας μετά τον άλλο, η τελική λύση της κρίσης χρέους έχει σταλεί εκ νέου στις ελληνικές καλένδες του Σεπτεμβρίου, οι επενδυτές απουσιάζουν επιδεικτικά κι όσοι επιμένουν να δραστηριοποιούνται συγκεντρώνουν τις επιλογές τους σε ελάχιστα χαρτιά ουσιαστικά κυνηγώντας τη χαμηλότερη δυνατή τιμή, ευελπιστώντας πως κάπου εδώ είναι και το «σημείο μηδέν». Μόνο που συνήθως έχει και παρακάτω!

• Κάπως έτσι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Γενικός Δείκτης είχε πέσει κάτω από τις 1.190 μονάδες, οι τράπεζες κάτω από την κεφαλαιοποίηση που είχαν προ… δεκαετίας, η ΔΕΗ στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας της (!) και η ψυχολογία των επενδυτών στα Τάρταρα.

• Λίγη σημασία έχει πια ακόμα και το πότε θα αποφασίσουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας ότι το «πείραμα» διαχείρισης κρίσεων με τον… κωδικό Ελλάδα πρέπει να λάβει τέλος. Ίσως η πιο σωστή λύση εφεξης είναι η «διακριτική απουσία» μας από τα καθημερινά δρώμενα στο ΧΑ…

ΥΓ.: Το μόνο σχετικά θετικό στοιχείο που θα μπορούσε κανείς να επικαλεστεί είναι το γεγονός πως η προηγούμενη θετική αντίδραση της αγοράς, όταν εγκρίθηκε το Μεσοπρόθεσμο και εξασφαλίστηκε η πέμπτη δόση στο Eurogroup που ακολούθησε, οδήγησε τον δείκτη μέχρι τις 1.318 μονάδες και ουσιαστικά η κίνηση αυτή έμεινε… λειψή, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης του σκηνικού στην Ευρώπη με το ξεκίνημα των κερδοσκοπικών επιθέσεων στην Ιταλία. Υπό αυτήν την έννοια ενδεχόμενη λύση-έκπληξη αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ίσως και μέσα στις επόμενες ημέρες λόγω των πιέσεων των αγορών, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα θετική αντίδραση στο ΧΑ. Πόσοι όμως πιστεύουμε άραγε ένα τέτοιο σενάριο;


Σχολιάστε εδώ