Παραχώρηση σημαντικών εκτάσεων στην Αρχιεπισκοπή…

Μετά την παραχώρηση έκτασης στο στρατόπεδο «Καποτά», στην περιοχή του Μενιδίου, τον Δεκέμβριο του 2010, το οποίο αξιοποίησε η Αρχιεπισκοπή για τα συσσίτια του προγράμματος «Αγάπη», το υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραχωρεί νέα μεγάλη έκταση από το ανενεργό στρατόπεδο «Λιόση», ώστε να αξιοποιηθεί από την Αρχιεπισκοπή για την κατασκευή προνοιακών υποδομών για ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και για παιδιά με νοητική υστέρηση. Αυτό ανακοίνωσε ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης την περασμένη Τετάρτη, στη συνάντηση που είχε στο υπουργείο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι αναμφίβολα μια «καλή πράξη», αλλά με την κατάντια που έχουν τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, θα μας ενδιέφερε να μαθαίναμε την αντικειμενική αξία της μεγάλης έκτασης του στρατοπέδου «Λιόση».

Βρε, πού το θυμήθηκαν;
ξ Το σκάνδαλο του συστήματος αυτοπροστασίας (Σ/Α) των 60 μαχητικών F-16 επί Σημιτοάκηδων (που και σήμερα είναι ΑΚΟΜΗ χωρίς το Σ/Α) μας το θύμισε η Δικαιοσύνη, η οποία προχώρησε σε Προκαταρκτική Εξέταση, που διενεργείται από έναν δραστήριο και έχοντα πλήρη γνώση των αρπαχτών στους εξοπλισμούς Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών, τον κ. Αντ. Ελευθεριάνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερέθισμα δόθηκε από πρόσφατο δημοσίευμα του «Π» και μια εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού KONTRA. Ήδη εξετάσθηκαν ένας δημοσιογράφος, ένας Πτέραρχος και εζητήθη από το ΓΕΑ πλήρης ο φάκελος.
ξ Ο Γιάννος Παπαντωνίου, όταν ανέλαβε το ΥΕΘΑ, αντί να παραγγείλει το σύστημα που επέλεξε η ΠΑ (το είχαν όλα τα προηγούμενα F-16) με διακρατική συμφωνία, για οικονομία έκανε απευθείας ανάθεση στην RAYTHEON (κ. Λιακουνάκο), με μια ασήμαντη διαφορά. Ενώ η αρχική προσφορά ήταν 152 εκατ. δολάρια, το παρήγγειλε με 242 εκατ. δολάρια, με κατάθεση γενναίας προκαταβολής. Το Σ/Α αυτό δεν έχει παραληφθεί ακόμη. Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, Γιωργάκη;
ξ Κλείνω με ένα «επιδόρπιο»:
– Την ημέρα της αναχώρησής του, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέθεσε σε εταιρεία του κ. Λιακουνάκου το ηλεκτρονικό σύστημα Στρατού (υψηλών τεχνικών απαιτήσεων), καταβάλλοντας γενναία προκαταβολή. Το σύστημα αυτό ουδέποτε παραλήφθηκε από το ΓΕΣ.

Ο Αύγουστος μας έρχεται…
ξ …Βήμα ταχύ, παιδιά, να τον προϋπαντήσουμε. Προβλέπονται –δεν ξέρω αν θα γίνουν τελικά– κρίσεις αρχηγών Επιτελείων.
ξ Τις παραμονές τέτοιων γεγονότων είθισται (οι ΕΔ έχουν «ευγενή» παράδοση σε αυτό το σπορ) να εκτοξεύονται στις κεφαλές των νυν ή επίδοξων αρχηγών κεραυνοί, μύδροι και νταβανόπροκες ρουφιανιάς από τα κομματικοπαράσιτα που ανθούν στο ΥΕΘΑ ή από φιλοδοξούντες διαδόχους.
ξ Ποια είναι τα πρώτα; Μια ολιγάριθμη σπείρα εμπαθών αποστράτων, επανελθόντων ή συμβούλων που θέλει να διοικεί τις ΕΔ ως παρεξουσία. Ελάχιστοι υπουργοί είχαν το ήθος και τη γενναιότητα να τους στείλουν στον διάβολο.
Η σημερινή κατάσταση
• Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αλλά και διασταυρωμένες πληροφορίες (μέχρις αποχώρησης του κ. Βενιζέλου):
– Ο Α/ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Ι. Γιάγκος, παραμένει διότι είναι, τα μάλα, «συνεργάσιμος».
– Ομοίως παραμένει ο νεώτερος Α/ΓΕΝ, Ναύαρχος Ελευσινιώτης, νουνεχής και αξιοπρεπής αξιωματικός.
– Οι Α/ΓΕΣ, Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος και Α/ΓΕΑ Πτέραρχος Β. Κλόκοζας, βάλλονται ποικιλοτρόπως με παντός είδους πυρομαχικά. Αμφότεροι αξιοπρεπείς, ικανοί, έντιμοι, αλλά όχι τόσο «συνεργάσιμοι».
• Υπάρχει ελπίδα ο νέος ΥΕΘΑ, Πάνος Μπεγλίτης, εχέφρων και νουνεχής, να παραβλέψει το «ρουφιανολόγιο» και να εφαρμόσει αξιοκρατία και αμεροληψία. Είθε… Αν και τον κύριο λόγο τον έχει το Μαξίμου. Και όχι μόνο…
• Επικρατέστερη εκδοχή είναι η μετάθεση των κρίσεων για τα Χριστούγεννα και βλέπουμε. Τώρα δεν χρειάζονται αναταράξεις… Υπάρχει και ένα μίνι πλάνο, εξαιρετικά αθόρυβα. Αποστρατεία Γιάγκου, προαγωγή Φράγκου, κάλυψη μόνο κενής θέσης Α/ΓΕΣ.
• Σε περίπτωση κενού στον θώκο του Α/ΓΕΣ, τη θέση θα καταλάβει πιθανότατο ο Αντ/γος Λυμπέρης, με απόλυτα εξασφαλισμένη έξωθεν καλή μαρτυρία και αναγνώριση.


Σχολιάστε εδώ