Ο κύκλος των χαμένων αξιών

Ο Κύκλος των Χαμένων Αξιών, η νέα κίνηση πολιτών για την αναγέννηση του πολιτικού πολιτισμού, πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες την πρώτη της ανοικτή εκδήλωση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρόκειται για μια κίνηση που ιδρύθηκε από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν χάσει τις αξίες τους, πιστεύουν στη δύναμή τους, αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους κι έχουν τη θέληση να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα για τον ολικό επαναπροσδιορισμό της χώρας.
Εμπνευστής και κύριος εμψυχωτής είναι ο Δημήτριος Μπουραντάς, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συγγραφέας των βιβλίων «Όλα σου τα ‘μαθα, μα ξέχασα μια λέξη» και «Επί σκηνής χωρίς πρόβα», ο οποίος επισημαίνει την «επιτακτική ανάγκη για την ύπαρξη μιας συντονισμένης προσπάθειας που θα επιδιώξει ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας» και απευθύνει έκκληση «στις υγιείς δυνάμεις της χώρας που διαθέτουν τις κατάλληλες αξίες, την κουλτούρα, τη βούληση, τις γνώσεις και τις ικανότητες» να χτίσουν έναν «Κύκλο», που θα αποτελέσει την «κρίσιμη δύναμη επιρροής για την αντιμετώπιση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».
Στην ομιλία του ο κ. Μπουραντάς μίλησε για την αναγέννηση του πολιτικού πολιτισμού (αξίες στις οποίες στηρίζεται το πολιτικό σύστημα) και επεσήμανε πως, εάν δεν επαναπροσδιοριστεί ριζικά, τότε η χώρα οδηγείται σε τριτοκοσμικότητα. Η λύση, τόνισε, είναι οι πολίτες και τους καλεί να ξαναβρούν τις χαμένες τους αξίες, να οξύνουν την πολιτική τους σκέψη και κρίση, να κάνουν σωστές πολιτικές επιλογές για το ατομικό και κοινό καλό βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αξίζει στους πολίτες να έχουν ηγέτες (με την αριστοτελική έννοια, που είναι υπηρέτες του λαού και όχι ηγεμόνες του Μακιαβέλι που αναρριχώνται στην εξουσία) με ακεραιότητα, δηλαδή ηγεσία μέσω παραδείγματος, με ικανότητες και αποτελεσματικότητα και να ασκείται ουσιαστική δημοκρατία.
«Θέλουμε να κάνουμε μια πολιτική παρέμβαση», είπε ο καθηγητής, «για να τσιτώσουμε λίγο το σύστημα, να καταλάβουν ότι υπάρχουν κι άλλες φωνές που δεν θέλουν γιουρούσι, αλλά έχουν αξίες και γνώση. Να αποτελέσουμε δύναμη αναφοράς για τους πολίτες κι ό,τι κηρύσσουμε να το κάνουμε και πράξη. Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από το management και την ηγεσία. Θέλουμε να δούμε μια αχτίδα αισιοδοξίας».
Στον ιστότοπό του ο «Κύκλος» (http://www.clv.gr/) παίρνει θέση για τη δημοκρατία, την οικονομία, την παιδεία και το κράτος, οριοθετεί προτάσεις, αλλά και προτείνει λύσεις για τη διαμόρφωση μιας «νέας Ελλάδας, πρωτότυπης χώρας για όλον τον κόσμο».

Μαρία Ν. Ταστσόγλου


Σχολιάστε εδώ