ΟΥΤΕ ΜΕ ΘΑΥΜΑ ΔΕΝ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΒΟΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΒΑΛΑ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ

Μπορεί ένας εκ των δικηγόρων του Αχιλλέα Μπέου, ο Νίκος Κακκαβάς, να έκανε λόγο για επιλεκτικές διώξεις, αλλά οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πειθαρχικές επιτροπές, είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό, θα τιμωρήσουν τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα με υποβιβασμό από τη Σούπερ Λίγκα. Με την ίδια ποινή κινδυνεύουν επίσης η Ηλιούπολη και ο Εθνικός Αστέρας.

Οι «ερυθρόλευκοι» της Μαγνησίας, βέβαια, έδωσαν την Πέμπτη τον πρώτο αγώνα τους για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ με αντίπαλο τη Ραντ στο Βελιγράδι. Μόνο που η συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι άσχετη με την επιβολή κυρώσεων εντός των ελληνικών συνόρων. Υπάρχει, άλλωστε, το προηγούμενο με την Πόρτο, η οποία αγωνίστηκε κανονικά στην Ευρώπη, παρά την καταδίκη της για τις ενέργειες του προέδρου της Πίντο ντα Κόστα.

Η νίκη του Ολυμπιακού Βόλου στο πρώτο ματς, μάλιστα, του άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Αν και ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί μία μέρα μετά την απολογία των «ερυθρολεύκων» στην πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας, όπου εξέφρασε την επιθυμία να παραβρεθεί και να καταθέσει ο ο Μπέος, ο οποίος έχει κριθεί προφυλακισμένος και κρατείται στις δικαστικές φυλακές Ναυπλίου.

Ποντάρουν στο ΣΔΟΕ

Στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ποντάρουν στο πόρισμα του ΣΔΟΕ. Για αρκετούς, ο ελεγκτικός μηχανισμός συνεχίζει να ερευνά, αλλά, όπως λένε οι συνήγοροί τους, «δεν έχουν προκύψει ενοχοποιητικά στοιχεία, τα οποία να επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες». Γι’ αυτό και ζητούν δημόσια να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί, ακόμα και των συγγενικών προσώπων πρώτου βαθμού.

Στην πειθαρχική διαδικασία, όμως, τα πράγματα εμφανίζονται μπερδεμένα. Το κατηγορητήριο από τους ποδοσφαιρικούς Εισαγγελείς είναι ιδιαίτερα βαρύ για τις προαναφερθείσες ομάδες. Και είναι ένα ζήτημα πώς θα αντιδράσουν οι δικηγόροι τους κατά τη διάρκεια της εκδίκασης. Η πρώτη σαφής ένδειξη θέλει την κατάθεση της αναβολής, ώστε να εκδικαστούν μαζί όλες οι υποθέσεις, καθώς περιλαμβάνονται όλες σε μία δικογραφία, η οποία συνολικά έχει 83 κατηγορούμενους. «Δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός», είναι το νομικό αίτημα, το οποίο θα υποβληθεί με προφανή στόχο να κερδίσουν χρόνο, καθώς οι ποδοσφαιρικοί Εισαγγελείς προχώρησαν στις κλήσεις με βάση μόνο όσους απολογήθηκαν έως τώρα. Ποια θα είναι η αντίδραση των πειθαρχικών επιτροπών δύσκολα μπορεί να προβλέψει κάποιος. Αν, πάντως, πιάσουν τόπο οι ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης, τότε πιθανότατα θα αρχίσει η σεζόν δίχως να επιβληθούν κυρώσεις στις ομάδες.

Ερωτήματα με Καβάλα

Ένα από τα βασικά ζητήματα της παραπομπής των τεσσάρων ομάδων στην πειθαρχική επιτροπή έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Καβάλα συνδέεται ουσιαστικά μόνο με τις πράξεις οι οποίες αποδίδονται στον Γιάννη Παπακώστα.

Αντίθετα, δεν συμπεριλήφθηκε στο κατηγορητήριο ο Σταύρος Ψωμιάδης, αν και απολογήθηκε, ούτε όμως και ο Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος εξακολουθεί και καταζητείται. Κι αν για τον τελευταίο τέθηκε ως επιχείρημα η απουσία απολογίας, για τον πρώτο μπορεί να αποτελέσει η στάση των ποδοσφαιρικών Εισαγγελέων και μία πρόγευση της απαλλαγής από τις κατηγορίες και στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Ούτως ή άλλως, όπως υποστηρίζουν όσοι έχουν διαβάσει τη δικογραφία, ο πρόεδρος της Καβάλας δεν φέρεται να συμμετέχει στις πράξεις, οι οποίες αποδίδονται στους άλλους κατηγορούμενους, ενώ σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, υπάρχει απολογία, σύμφωνα με την οποία γίνεται σαφές ότι κουμάντο στην ΠΑΕ έκανε ο πατέρας του, ο Μάκης Ψωμιάδης.

Οι νέες διώξεις εξασθενούν τις πρώτες

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ασκήθηκαν νέες διώξεις από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρέθηκε εκ νέου ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, στον οποίο χρεώνεται η υποκίνηση αθλητικής βίας. Αλλά επειδή στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει διαπιστωθεί το αποτέλεσμα της κατηγορίας που του αποδίδεται, ουσιαστικά η δίωξη παύεται αυτόματα, ενώ σύμφωνα με νομικούς κύκλους, από το νέο κατηγορητήριο προκύπτει σαφές πρόβλημα με την ισχύ και του πρώτου. Άρα, μπαίνουμε σε μια περίοδο κατά την οποία θα βιώσουμε ένα δικαστικό θρίλερ με πολλά νομικά επιχειρήματα, τα οποία θα θέσουν σε αμφισβήτηση το γρήγορο ξεκαθάρισμα της υπόθεσης.


Σχολιάστε εδώ