Ξεσηκώθηκαν οι Κύπριοι κατά του ΑΝΤ1!

Δηλαδή η ηγεσία του ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού αναγνωρίζει το τουρκοκυπριακό μόρφωμα ως κράτος, κάτι που δεν έχει κάνει κανένα άλλο κανάλι, αλλά ούτε κράτος της υφηλίου πλην της Τουρκίας! Επίσης καταπατά και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταδικάζουν τη διχοτόμηση της Κύπρου και ζητούν από τα τουρκικά στρατεύματα να αποσυρθούν!

Εκπρόσωποι των Συλλόγων «Δράσις – ΚΕΣ», «Οικογένειες Αγνοουμένων και Πεσόντων Κυπριακής Τραγωδίας 1974» και «Βετεράνοι Κύπρου 1974», με επικεφαλής τους Νίκο Αργυρόπουλο, Στ. Σωτηρίου και Λάζαρο Κουρσερτάρη, επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα γραφεία του ΑΝΤ1, καθώς είχαν κλείσει ραντεβού με τους διευθυντές του σταθμού Σπήλιο Χαραμή και Γιάννη Λάτσιο. Στην είσοδο του κτιρίου, αφού τους έγινε έλεγχος ταυτότητας, αντικειμένων και σωματικός, ένας από τους «σεκιουριτάδες» τούς οδήγησε εκτός κτιρίου και τους έδωσε μια τηλεφωνική συσκευή από την οποία ο Ν. Αργυρόπουλος μίλησε με τον κ. Χαραμή.

Ο κ. Αργυρόπουλος διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν τον δέχθηκε ο κ. Χαραμής, αν και τον έκανε να πάει μέχρι το Μαρούσι, αλλά αυτός του είπε πως αν τηλεφωνούσε θα τον ενημέρωναν ότι δεν θα τον δεχόταν. Στη συνέχεια ανέφερε πως η προβολή της σειράς «Εζέλ» προσβάλλει ευθέως τους Έλληνες της Κύπρου που έζησαν το δράμα της τουρκικής εισβολής και τη βαρβαρότητα και δεν ανέχονται να βλέπουν τον τόπο που μεγάλωσαν να… διαφημίζεται στο τουρκικό σίριαλ ως ειδυλλιακός τόπος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου…

Ο κ. Αργυρόπουλος διαμαρτυρήθηκε επίσης γιατί ο ΑΝΤ1, προβάλλοντας τη σειρά, ποδοπατά έναν ολόκληρο λαό που βασανίστηκε και εκτελέστηκε από τους τούρκους εισβολείς και σήμερα αγανακτεί βλέποντας τους θύτες να διαφημίζονται και να περνούν την προπαγάνδα τους από τα εδάφη που κατέλαβαν διά της βίας. Και κατέληξε ο κ. Αργυρόπουλος: «Δεν αισθάνεστε άβολα όταν ποδοπατάτε και προδίδεται έναν ολόκληρο λαό μόνο και μόνο για το κέρδος; Μόνο για τα τριάκοντα αργύρια;» Η απάντηση του κ. Χαραμή σε κάθε ερώτημα ή έκφραση αγανάκτησης του Ν. Αργυρόπουλου ήταν η ίδια: «Εμείς θα συνεχίσουμε κι εσείς να κάντε ό,τι νομίζετε»!

Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του…

Καταθέτουν αγωγή

Στα δικαστήρια της Κύπρου σέρνει τον ΑΝΤ1 η Κίνηση για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο, με βαριές κατηγορίες για την ηγεσία του ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού. Ο λόγος είναι η προβολή της τούρκικης σειράς «Εζέλ», η οποία προσβάλλει το αίσθημα δικαίου των Κυπρίων στην κατεχόμενη Κύπρο, αφού πολλά γυρίσματά της έγιναν στα κατεχόμενα. Την υπόθεση έχει αναλάβει το νομικό γραφείο του Λουκή Λουκαΐδη, πρώην δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην επιστολή του προς τους Σπήλιο Χαραμή και Γιάννη Λατσιο, ο Λ. Λουκαΐδης προειδοποιεί το κανάλι για κατάθεση αγωγής και μήνυσης με βαριές κατηγορίες. Όπως τονίζει, οι Κύπριοι που μέχρι σήμερα έχουν αντιδράσει δυναμικά, χωρίς όμως να ληφθεί υπόψη η διαμαρτυρία τους, καταλογίζουν στον ΑΝΤ1 τα αδικήματα της «συνωμοσίας για πρόκληση βλάβης στους εκτοπισμένους Ελληνοκυπρίους και άλλα θύματα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του βορείου μέρους της Κυπριακής Δημοκρατία, παράνομη, ζημιογόνα και αρνητική επέμβαση στο δικαίωμα της προσωπικότητας των εκτοπισμένων Ελληνοκυπρίων και άλλων θυμάτων της τουρκικής εισβολής, ηθελημένη παρενόχληση των εκτοπισμένων Ελληνοκυπρίων και άλλων θυμάτων της τουρκικής εισβολής».

Η εξέλιξη αυτή βγάζει στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο την πλήρη διάλυση της ελληνικής τηλεοπτικής παραγωγής. Το επιχείρημα του ΑΝΤ1, ότι πρόκειται για μια απλή δραματική σειρά, δεν σβήνει την πραγματικότητα ότι οι τηλεθεατές βομβαρδίζονται από έναν διαφορετικό πολιτισμό. Και στην περίπτωση της σειράς «Εζέλ» το πολιτικό μήνυμα είναι εντέχνως τοποθετημένο στο σενάριο και την πλοκή της παραγωγής. Είναι μεγάλη η αδιαφορία των ελληνικών καναλιών για την εγχώρια παραγωγή και τον πολιτισμό. Ενδιαφέρονται μόνο για ποσοστά τηλεθέασης και τα όποια κέρδη αποκομίσουν από αυτήν. Το πλέον ενδεικτικό είναι ότι το περιοδικό «Τηλέραμα» αύξησε τις πωλήσεις του δίνοντας ως προσφορά τα επεισόδια του «Εζέλ» και ως απάντηση ο «Τηλεθεατής» προσφέρει μέθοδο εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας.


Σχολιάστε εδώ