ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΞΕΧΡΕΩΣΑ Μ’ ΟΛΟΥΣ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΩ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ!

Το «ξεχρέωσα» έχει πρώτους παραλήπτες τους πρωτοκλασάτους υπουργούς του -εκτός από μια δυο εξαιρέσεις… Έχω τελειώσει μ’ αυτούς όλους, τονίζει. Και έχουν οι ίδιοι τελειώσει, μεταφέρουν άνθρωποί του που έχει και είχε κοντά του…

Τα περί επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία και ενεργού εμπλοκής του στα της παράταξης, και να ηγηθεί της Κεντροδεξιάς, είναι έξω από κάθε πραγματικότητα. Απολύτως κατηγορηματικά ξεκαθαρίζει ότι όλα είναι έξω από κάθε πραγματικότητα και ούτε ασχολείται μ’ αυτά.

Δεν κρύβει όμως τις ανησυχίες του για την πορεία της χώρας και για το τι πρέπει να γίνει… Μπαλώματα και μερεμέτια δεν έχουν θέση.

Η άποψη του Καραμανλή είναι ότι αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι ανατροπές παντού, για να μπορέσει να ανοίξει νέα σελίδα.

Ένα κίνημα ανατροπών, ένα κίνημα πατριωτικό, πέρα από κόμματα και κατεστημένες νοοτροπίες, μπορεί να αλλάξει τα πάντα, σ’ όλους τους τομείς, και η χώρα δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από οποιοδήποτε σύγχρονο κράτος, ως προς τη λειτουργία του, πιστεύει ο τέως πρωθυπουργός.

Από όσα έζησε ως πρωθυπουργός, με τις εμπειρίες του θείου του και τον τρόπο που άσκησε την εξουσία, ο Κώστας Καραμανλής έχει κατασταλάξει ότι κάποια στιγμή πρέπει όλοι να σκεφθούμε ακόμα και για την αλλαγή της μορφής του πολιτεύματος.

Ότι από προεδρευόμενη δημοκρατία, πρέπει να πάμε σε προεδρικό σύστημα. Με το μυαλό του να στριφογυρίζει στο γαλλικό.

Είναι υπέρ της ενίσχυσης της εκτελεστικής εξουσίας, ξεκινώντας από το γεγονός ότι μια απόφαση για την κατασκευή ενός έργου, για να αρχίσει να υλοποιείται, θα περάσουν έξι χρόνια, με την εμπλοκή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Είναι από τα βασικά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν εκτιμά, ο Κ. Καραμανλής, μαζί βέβαια με πολλές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους χώρους, με προτάσεις πολύ προχωρημένες. Αλλά προτεραιότητα έχουν οι ριζικές συνταγματικές αλλαγές.

Δεν του… συγχώρησαν οι
Αμερικανοί το άνοιγμα προς Ρωσία

Δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ο τέως πρωθυπουργός ότι «πλήρωσε» το άνοιγμά του προς Ρωσία και τις πολλές συναντήσεις του με τον Πούτιν (χωρίς την… άδεια των Αμερικανών). Δεν υπάρχει άλλος ευρωπαίος ηγέτης που να έχει συναντηθεί τόσες φορές με τον ρώσο ηγέτη. Η Ουάσινγκτον δεν του το συγχώρησε ποτέ… Και αυτό το διαπιστώνει κανείς έτσι και ξεφυλλίσει τα έγγραφα του Wikileaks, που είναι πολύ αποκαλυπτικά για τις αντιδράσεις των ΗΠΑ στις επιλογές τού τότε έλληνα πρωθυπουργού, όπου σ’ ένα απ’ αυτά καταγράφεται ότι φόβιζαν τις ΗΠΑ οι σχέσεις του Καραμανλή με τον Πούτιν και ότι «παίζει με τη φωτιά», ανέφερε σε απόρρητο σημείωμά της η αμερικανική πρεσβεία. Τα αντίποινα του Μπους για το βέτο στο Βουκουρέστι, με το πάγωμα της κατάργησης της βίζας, οι αμερικανικές πιέσεις για να κάνει πίσω και να μην αγοράσει τα 450 ρωσικά τανκς (BMP), όπως είχε αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ, ο πόλεμος για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, που τελικά με τον Παπανδρέου ματαίωσαν την κατασκευή του. Αποτέλεσμα όλων αυτών των επιλογών ήταν να μην προσκληθεί ποτέ στην Ουάσινγκτον!

Ακόμα και τα βίαια γεγονότα και οι φωτιές στην Αθήνα και σ’ όλη την Ελλάδα, με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, δεν ήταν ξεκομμένα από αυτήν την αντιμετώπιση του Καραμανλή από την πέραν του Ατλαντικού πλευρά. Όπως και εκείνες οι υποκλοπές…

Ένα άλλο που διαπιστώνει κανείς από το Wikileaks είναι ότι ενώ σχεδόν όλοι οι υπουργοί της ΝΔ έκαναν περατζάδες από την αμερικανική πρεσβεία και έδιναν αναφορά, τέτοιες καταγραφές για συναντήσεις του Καραμανλή δεν βρίσκεις… Αντίθετα, της Ντόρας πάρα πολλές… Και με πολλούς ύμνους…

Όλα αυτά από το Wikileaks, όπως μάθαμε, τα μαζεύει ο Καραμανλής… Για την ιστορία;

Γιατί δεν έκανε
εκλογές τον Μάρτη

Ένα κρίσιμο σημείο, όπου μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί πειστική εξήγηση, είναι γιατί δεν πήγε σε εκλογές τον Μάρτη του 2009, μετά το «όχι» των πολιτικών αρχηγών στη συνάντηση που είχε μαζί τους, για να συμφωνήσουν σε μέτρα λιτότητας, όπως του είχαν προτείνει υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Μεϊμαράκης και μάλιστα επίμονα.

Η απάντηση του Καραμανλή είναι ότι τότε προείχε να εξασφαλίσει τη δανειοδότηση της χώρας μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2009. Και αυτό ήταν η αγωνία του, για να μη βρεθεί η οικονομία σε κρίσιμο αδιέξοδο.

Λάθος μου…

Πολλοί επίσης υπουργοί, με πρώτο τον Σουφλιά, πίεζαν να κάνει ταυτόχρονα εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2009. Δεν τις πίστευε, τότε… Εκ των υστέρων, εξομολογείται σε συνομιλητές του ότι ήταν λάθος…

Θα έκανα το ίδιο

Για τον τρόπο αντιμετώπισης της τραγωδίας του Δεκέμβρη του 2008, όπου η χώρα κινδύνευσε να πάει στο βάραθρο, όταν συνομιλητές του τού θέτουν το ερώτημα, βλέποντας σήμερα με απόσταση περίπου τριών χρόνων και έχοντας πιο ξεκάθαρη άποψή, μήπως ήταν λάθος οι επιλογές εκείνης της νύχτας, η απάντησή του είναι αυτόματη και ξεκάθαρη: Και σήμερα το ίδιο θα έκανα. Ο στόχος μου ήταν να μην υπάρξει νεκρός. Οι ζημιές αποκαθίστανται, ο νεκρός δεν ξαναγυρίζει στη ζωή.

Εκείνο πάντως που δεν περίμενε ήταν η έκταση της «οργανωμένης» αντίδρασης…

Του βγήκε…

Η εκτίμηση στενών συνεργατών του, που σήμερα είναι κοντά του, για τη σιωπή που επέλεξε μετά τη μεγάλη ήττα του, είναι ότι παρά τις κατηγορίες που του προσήψαν ότι κρύβεται, ότι δεν τολμά να απολογηθεί, αποδεικνύεται ότι ήταν σωστή επιλογή. Αν μιλούσε, θα προκαλούσε αντιδράσεις, αντιπαραθέσεις. Τα γεγονότα, οι εξελίξεις, λένε, τον δικαίωσαν…

Να σημειωθεί ότι εκεί στην Παναγή Κυριακού, έχοντας δεξιά την κατοικία του αμερικανού πρέσβη και αριστερά την αμερικανική πρεσβεία, έχει πολλή κίνηση το γραφείο του τέως πρωθυπουργού. Όχι μόνο από βουλευτές, αλλά και από δημάρχους και από άλλους χώρους… Όποιος και να ζητήσει να τον δει δεν αρνείται…

Φουλ Σαμαρά

Μπορεί να μην έχουν συχνές επαφές και πολλά τηλεφωνήματα, η σχέση του όμως με τον διάδοχό του, τον Αντώνη Σαμαρά, είναι πάρα πολύ καλή. Είμαι πάντα στην διάθεσή του, λέει συχνά ο Καραμανλής, και συμφωνεί απόλυτα με τις επιλογές του, και μάλιστα τις καίριες, το «όχι» στο Μνημόνιο και στη συναίνεση.

Η μόνη επιστροφή του…

…είναι ότι θα είναι ο Καραμανλής και πάλι υποψήφιος στην πατρίδα του, στην Α’ Θεσσαλονίκης. Αυτή είναι η απάντησή του στο ότι έχει στο μυαλό του να ξαναηγηθεί της ΝΔ. Τα έζησα από μέσα, και έχω απογοητευτεί… Δεν υπάρχει γιατρειά αν δεν αλλάξουν όλα (εννοώντας αυτό που γράφουμε παραπάνω περί μεγάλων συνταγματικών αλλαγών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα – απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ, περί σχεδιασμού απόπειρας δολοφονίας του Καραμανλή και ανατροπής της πολιτικής κατάστασης, που έφερε στη δημοσιότητα το περιοδικό «Επίκαιρα» έχουν ξεσηκώσει τους Καραμανλικούς, που πλέον έχουν να λένε ότι να ποιοι ήθελαν να τον βγάλουν από τη μέση…


Σχολιάστε εδώ