Η αυτοδυναμία το στοίχημα του Σαμαρά

Θα υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί κυβερνητικά με κανένα κόμμα, πολύ περισσότερο με το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο υπάρχουν τεράστιες διαφορές, ενώ θα κάνει λόγο για την «τραυματική εμπειρία» από τις κυβερνήσεις συνεργασίας του παρελθόντος, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Οικουμενικής, όπου η χώρα είχε περιέλθει σε ακυβερνησία και τα πλέον δευτερεύοντα ζητήματα (ακόμη και τη διαχείριση των σκουπιδιών) έπρεπε να τα λύσουν οι τρεις αρχηγοί.

Στη Συγγρού εκτιμούν ότι με τη στρατηγική αυτή θα δημιουργηθεί ρεύμα υπέρ της παράταξης, καθώς οι έλληνες ψηφοφόροι θα προτιμήσουν να αναδείξουν μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση παρά να μπουν στην περιπέτεια της ακυβερνησίας, των διερευνητικών εντολών και της «παραλυσίας». Κι αυτό σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία και την επιβίωση της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ σχεδιάζει «άνοιγμα» στην κοινωνία το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στο πολιτικό σκηνικό, ενώ ο Αντ. Σαμαράς απηύθυνε «προσκλητήριο μάχης» προς τα στελέχη εν όψει ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Στη Συγγρού μετρούν αντίστροφα για την ημερομηνία των εκλογών, στις οποίες, όπως εκτιμούν, θα οδηγηθεί η κυβέρνηση λόγω της αδυναμίας της να αντιμετωπίσει τα οξυμμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο, οι εκλογές πλησιάζουν…» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Σαμαρά, ενώ στο επιτελείο του θεωρούν ότι η προσφυγή στις κάλπες δεν θα καθυστερήσει πέρα από τον Οκτώβριο. Οι προσεχείς τρεις μήνες χαρακτηρίζονται και είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος κάνει λόγο για το «μεγάλο στοίχημα» που πρέπει να κερδηθεί μέσα από τη συλλογική προσπάθεια σε όλα ανεξαιρέτως τα «μέτωπα». Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε βουλευτές και στελέχη όλων των βαθμίδων να ξεκινήσουν «πορεία προς τον λαό», να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες και να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες που δοκιμάζονται από την πολιτική άγριας λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Μάλιστα η προοπτική των πρόωρων εκλογών δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης λόγω εποχής, γιʼ αυτό και ο κ. Σαμαράς επισήμανε προς όλους ότι πρέπει να ξεχάσουν τις διακοπές.

Η προσπάθεια της ΝΔ το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές θα εστιασθεί σε ένα βασικό σημείο: να πεισθούν οι πολίτες ότι η πρόταση του κόμματος για την οικονομική κρίση είναι εφικτή και μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τούνελ σε συγκεκριμένο χρόνο. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας την αποκατάσταση κλίματος αισιοδοξίας στην κοινωνία. «Ένας λαός που δεν ελπίζει, δεν μάχεται», σημειώνουν. Εξ ου και το «μότο» της επιχειρηματολογίας των στελεχών θα είναι ότι «η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει, αυτό που απέτυχε ήταν η λανθασμένη πολιτική της κυβέρνησης». Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «ρεύμα εμπιστοσύνης» προς τη ΝΔ, το οποίο να μετεξελιχθεί σε «πολιτικό ρεύμα», το οποίο να αποτυπωθεί σε πρώτο στάδιο στις δημοσκοπήσεις και στο επόμενο στα αποτελέσματα των εκλογών.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκφράζουν την πίστη, αν όχι τη βεβαιότητα, ότι προϊόντος του χρόνου, και πάντως όχι αργότερα από το φθινόπωρο, οι πολίτες θα ενστερνιστούν τις απόψεις της παράταξης, θα εγκαταλείψουν τη στάση της απάθειας και της καχυποψίας και θα δώσουν στη ΝΔ τη δυναμική που δεν έχει μέχρι σήμερα.

Αποφασιστικό ρόλο για τη ραγδαία μεταστροφή του κλίματος θα διαδραματίσουν δύο στοιχεία:

Πρώτον, ότι ο κ. Σαμαράς έχει επιβεβαιωθεί και δικαιωθεί σχεδόν σε όλες τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις του για την οικονομία, με πιο βασική τη θέση του ότι το Μνημόνιο είναι βασισμένο σε λανθασμένη συνταγή και καταδικασμένο να αποτύχει.

Δεύτερον, ότι, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που υποχώρησε σε όλες τις απαιτήσεις (και τους εκβιασμούς) των δανειστών χωρίς να προβάλει την παραμικρή διαφωνία ή αντίρρηση, ο κ. Σαμαράς πήγε κόντρα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν δίστασε να συγκρουστεί ακόμη και με τη «σιδηρά» καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, έχοντας απέναντί του και την πλειονότητα των ευρωπαϊκών Μέσων Ενημέρωσης.

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αυτοί που υποχώρησαν σε κάθε είδους πιέσεις δεν είναι ίδιοι μʼ εκείνους αντιστέκονται στις πιέσεις», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς μιλώντας, την περασμένη Τετάρτη, στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Και αυτή ακριβώς η διαφορά θα αποτελέσει το «ισχυρό χαρτί» του εν όψει των εκλογών, τη στιγμή μάλιστα που η υποχωρητικότητα της κυβέρνησης δεν ωφέλησε την οικονομία, αντίθετα επιδείνωσε την κατάσταση.

Παράγοντες της Συγγρού τονίζουν ότι το κόμμα έχει κερδίσει το πολιτικό πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ («η πλειοψηφία των πολιτών δεν το εμπιστεύεται πλέον»), έχει κερδίσει και το δημοσκοπικό πλεονέκτημα. Το προβάδισμα παγιώνεται και διευρύνεται, ενώ η διαφορά στην παράσταση νίκης κινείται σε διψήφια ποσοστά, άνω του 20%. Αυτό που μένει, όπως σημειώνουν, είναι να κερδίσει και το ηθικό πλεονέκτημα.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα ηγεσία και στελέχη θα επιδιώξουν να καταστήσουν σαφές ότι όχι μόνον είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις τύχες της χώρας, αλλά και ότι δεν πρόκειται να αποτελέσουν… συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, περιοριζόμενοι απλώς στη διαχείριση της κρίσης. «Δεν θα είμαστε εμείς η συνέχεια του χθες, θα είμαστε η ρήξη με το χθες» είναι μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις του κ. Σαμαρά, ενώ στενοί συνεργάτες του δηλώνουν με αρκετή αισιοδοξία ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ θα αποτελέσει την αρχή της νέας Μεταπολίτευσης!

«Κομβικό σημείο» της αντεπίθεσης θα αποτελέσει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο κ. Σαμαράς θα εμφανιστεί πολιτικά δικαιωμένος και ενισχυμένος, με τον «αέρα» των δημοσκοπήσεων, για να παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ