ΕΤΑΠ/ΜΜΕ-ΕΔΟΕΑΠ: Αρχίζει το «κούρεμα» των συντάξεων

Συγκεκριμένα, με τη σύνταξη του Αυγούστου του ΕΤΑΠ/ΜΜΕ, που θα καταβληθεί στις 22 Ιουλίου (Παρασκευή) στους συνταξιούχους του, καθώς και των άλλων Ταμείων κυρίας Ασφάλισης, επιβάλλονται σημαντικές μειώσεις τύπου ΛΑΦΚΑ με βάση τον εφαρμοστικό νόμο (Ν. 3986/2011) του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (Ν. 3985/2011) και οι οποίες μηνιαίες περικοπές ανέρχονται σε κλιμακούμενα ποσοστά 3% έως 14% για συντάξεις 1.400 ευρώ και άνω.

Πρόσθετη επιβάρυνση υφίστανται οι συνταξιούχοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους, καθώς επιβάλλεται ειδική μηνιαία εισφορά (ΕΜΕ) στις συντάξεις, κλιμακούμενη από 1.700 ευρώ μέχρι 2.300 ευρώ ποσοστό 6% (δηλαδή 138 ευρώ), από 2.300 – 2.900 ευρώ ποσοστό 8% (δηλαδή 232 ευρώ) και από 2.900 ευρώ και άνω ποσοστό 10% (δηλαδή 290 ευρώ και άνω μηνιαίως). Η επιπλέον αυτή παρακράτηση διακόπτεται τον επόμενο μήνα από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του συνταξιούχου. Η ανωτέρω παρακράτηση δηλαδή άνω των 1.700 ευρώ υπολογίζεται στο συνολικό ποσό της σύνταξης όπως διαμορφώνεται μετά την πρώτη παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Δηλαδή αν από την παρακράτηση της ΕΑΣ το απομένον ποσό της σύνταξης είναι κάτω των 1.700 ευρώ, δεν γίνεται η δεύτερη παρακράτηση.

Οι επικουρικές συντάξεις

Περικοπή όμως για πρώτη φορά αρχίζει από 1ης Σεπτεμβρίου και στις επικουρικές συντάξεις με βάση τον νέο νόμο (3986/2011) και από τις οποίες περικοπές δεν εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΕΔΟΕΑΠ. Εντός των ημερών το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποστέλλει σ’ όλα τα Επικουρικά Ταμεία εγκύκλιο για παρακράτηση των επικουρικών συντάξεων από 1ης Σεπτεμβρίου 2011. Σύμφωνα λοιπόν με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, θεσπίζεται Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΕΣΕΑ) για συντάξεις άνω των 300 ευρώ που βαίνει κλιμακούμενη κατά 50 ευρώ με ποσοστά παρακράτησης από 3% έως 10% σε συντάξεις από 650 ευρώ και άνω. Πάντως, το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 300 ευρώ μηνιαίως. Από την ανωτέρω παρακράτηση εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας.

Πρόσθετη μείωση θα υποστούν όμως οι επικουρικές συντάξεις με νομοθετική ρύθμιση από 1ης Ιανουαρίου 2012.

Δώρα – επιδόματα

Υπενθυμίζεται ότι μετά το πρώτο Μνημόνιο (Ν. 3845/2010) έχουν συρρικνωθεί τα δώρα και επιδόματα από τα Ταμεία κύριας ασφάλισης (ΕΤΑΠ/ΜΜΕ), στα ποσά των 400 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων και από 200 ευρώ για δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας. Δεν υπάρχει περικοπή επί του παρόντος στα δώρα και επιδόματα των Επικουρικών Ταμείων (ΕΔΟΕΑΠ).

Προεδρείο γιοκ!

Μέσα σ’ αυτήν τη «σφαγή των συνταξιούχων», των αθρόων καθημερινών απολύσεων στον χώρο του Τύπου, των συνεχών μειώσεων μισθών και ημερομισθίων, της συρρίκνωσης των εσόδων των Ταμείων μας και του κινδύνου μείωσης του αγγελιοσήμου, αλλά και των άλλων τρεχόντων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και μάχεται να επιβιώσει, η ΕΣΗΕΑ παραμένει ακέφαλη και σε πλήρη ανυποληψία από τους εργοδότες, καθώς δύο μήνες μετά τις εκλογές οι νεοεκλεγέντες συνάδελφοι αδυνατούν να συγκροτήσουν διοικητικό συμβούλιο, εμμένοντας πεισματικά σε στείρες θέσεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις, αδιαφορώντας για τη λειτουργία της Ένωσης. Με πρόσκληση του προεδρεύοντος Χρήστου Κυρίτση έχει ορισθεί νέα συνεδρίαση των εκλεγέντων μελών για μεθαύριο Τρίτη (19 Ιουλίου) με θέμα τη συγκρότηση σε σώμα και την εκλογή μελών του προεδρείου χωρίς να διαφαίνεται λύση πριν από τις διακοπές τουλάχιστον. Το έγγραψε και η Σοφία Μαλτέζου την περασμένη Κυριακή: Πάνε να βάλουν λουκέτο στην ΕΣΗΕΑ;

Γιώργος Γιαννήλος


Σχολιάστε εδώ