ΕΡΤ: Πλεονασματική μεν, προς συρρίκνωση δε!
Καθοριστικός παράγοντας είναι η διαχείριση του θεσμοθετημένου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποδοτικού τέλους. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να εξετάζει αν θα κόψει τώρα την ΕΤ1 «για συμβολικούς λόγους» ή θα οδηγηθεί σε συρρίκνωση εντός τριετίας, θα μπορούσε να συζητήσει πώς το ανταποδοτικό θα μπορούσε να είναι ο πυλώνας στήριξης της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία πενταμήνου του υπουργείου Οικονομικών για τις ΔΕΚΟ, η ΕΡΤ έχει πλεόνασμα 17,478 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 8,092 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Τα έσοδά της, που στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ανταποδοτικό, ανήλθαν σε 131 εκατ. ευρώ, έναντι 141 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2010.
Τα έξοδά της μειώθηκαν στα 114 εκατ. ευρώ, έναντι 149 εκατ. ευρώ. Αν και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων τον Μάιο αυξήθηκε κατά 2%, σε 3.550, από 3.477 το Μάιο του 2010, στο πεντάμηνο οι αμοιβές του προσωπικού μειώθηκαν κατά 22%, στα 50 εκατ. ευρώ, και τα έξοδα τρίτων κατά 44%, στα 22 εκατ. ευρώ
Στο τραπέζι εξακολουθούν να υπάρχουν δύο κυβερνητικές απόψεις για το μέλλον της ΕΡΤ και το business plan της διοίκησης.
Η πρώτη είναι η νεοφιλελεύθερη, που κάνει λόγο για κόψιμο ενός καναλιού και τη συνολική μείωση των δραστηριοτήτων της ΕΡΤ («Ραδιοτηλεόραση», ραδιόφωνα στην επαρχία), με απολύσεις και μείωση του ανταποδοτικού τέλους. Η μείωση αυτή κατά 1 ευρώ θα γίνει για επικοινωνιακούς λόγους, ενώ αυτό το ποσό θα χαθεί στη δίνη της ύφεσης, σε κάποια επόμενη φοροεπιδρομή.
Το πρόβλημα του σχεδίου αυτού είναι πως δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος, αφού τα χρήματα του ανταποδοτικού καταβάλλονται από τους πολίτες υπέρ της ΕΡΤ για ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες. Δεν μπορεί να πηγαίνουν αλλού, όπως για παράδειγμα στη μαύρη τρύπα του Δημοσίου, όπως θέλουν ορισμένοι.
Το δεύτερο σχέδιο είναι αυτό που πέτυχε να περάσει ο Τ. Χυτήρης, πριν βρεθεί εκτός κυβέρνησης. Είναι η ήπια μετάβαση και η συρρίκνωση εντός τριετίας της ΕΡΤ με τη μείωση των δραστηριοτήτων και του αριθμού των εργαζομένων.
Κι αυτό δεν δίνει απάντηση στο πρόβλημα της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, που δεν είναι άλλο από τη μείωση των διαφημιστικών εσόδων. Εδώ η ΕΡΤ θα μπορούσε να στηρίξει τους υπόλοιπους σταθμούς, μέσα από διαδικασία συμπαραγωγών.
Το ζήτημα για την ΕΡΤ είναι να αποκτήσει ξανά τη δυνατότητα παραγωγής προγράμματος έτσι ώστε να υποστηρίζεται η λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών. Η κρατική ραδιοτηλεόραση πρέπει να γίνει χρήσιμη και απαραίτητη άμεσα, βγάζοντας ξανά ένα ικανοποιητικό πρόγραμμα σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.