Επιχείρηση «οικονομικής ανάσας» στον δήμο

Οι αισιόδοξες αυτές εξελίξεις αποκαλύφθηκαν κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Τρίτης, όταν ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος εισηγήθηκε και ζήτησε από το Σώμα να ψηφιστούν δύο βασικοί όροι που έθεσε το Ταμείο Παρακαταθηκών, ώστε να εντάξει τον δήμο στο πρόγραμμα εξυγίανσης που έχει διαπραγματευθεί. Οι όροι αυτοί είναι:

• Να δεσμευτεί ο δήμος ότι κατά απόλυτη προτεραιότητα θα εξοφλεί το προσωπικό του και το Ταμείο του στην ώρα τους, και

• Να δώσει στοιχεία ο δήμος που να πείθουν ότι μπορεί να γίνει οικονομικά βιώσιμος, μετά τις διευκολύνσεις που θα πετύχει από το Ταμείο.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, ουδείς είχε αντίρρηση, κάτι άλλωστε που ήδη κάνει η δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα σήμερα ο Πειραιάς να μην οφείλει τίποτα σε κανέναν υπάλληλό του, είτε μόνιμο είτε συμβασιούχο, και επιπλέον να έχει πληρώσει και όλες τις οφειλές των προηγούμενων ετών. Για δε το δεύτερο σκέλος ήδη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάσος Κάρλες από καιρό έχει ετοιμάσει τη σχετική μελέτη, στοιχεία της οποίας μάλιστα είχε δημοσιεύσει πριν από περίπου τρεις εβδομάδες η στήλη. Οπότε ο δήμος Πειραιά είναι έτοιμος από κάθε πλευρά για να γίνει ο πρώτος ΟΤΑ στη χώρα που θα μπει στις ευεργετικές ρυθμίσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Και μάλιστα με το… σπαθί του, χωρίς προαπαιτούμενα και ύποπτες δεσμεύσεις με το δήθεν Μνημόνιο στο οποίο ήθελε να τον εμπλέξει ο προηγούμενος υπουργός Εσωτερικών. Οι ρυθμίσεις που πέτυχε ο δήμος από το Ταμείο είναι:

• Επιμήκυνση των δανείων κατά 10-15 χρόνια.

• Περίοδο χάριτος που θα κυμανθεί από 3 έως 5 χρόνια.

• Επιτόκιο που δεν θα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση το 6% (σ.σ.: από 9-12% που είναι σήμερα τα περισσότερα δάνεια του δήμου με το Ταμείο).

Ενώ όμως η αξιωματική αντιπολίτευση, ο συνδυασμός του Π. Μαντούβαλου και ο ανεξάρτητος Αντώνης Καλογερόπουλος δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ των εισηγήσεων του δημάρχου, οι συνδυασμοί της Αριστεράς διατύπωσαν επιφυλάξεις. Γι’ αυτό ο δήμαρχος πήρε τον λόγο και είπε: «Να λείψει η πολιτική υποκρισία. Θα ήμουν ο ευτυχέστερος των Πειραιωτών αν είχα παραλάβει έναν δήμο οικονομικά εύρωστο και χωρίς προβλήματα. Δεν είμαι όμως από εκείνους που λένε ότι παρέλαβαν χάος. Είμαι από εκείνους που μοχθούν να διορθώσουν το χάος. Και προς την κατεύθυνση αυτή κάνουμε ως δημοτική αρχή μια πολύ σημαντική προσπάθεια. Θέλω να είστε αυστηροί και επικριτικοί, όπου διαπιστώνονται χαραμάδες στη διαφάνεια της διαχείρισης των οικονομικών του δήμου, αλλά και όπου επισημαίνονται σπατάλες. Όταν όμως είστε αυστηροί και επικριτικοί στην επιμήκυνση των δανείων που κληρονομήσαμε, στη μείωση των επιτοκίων και στην περίοδο χάριτος που έχουμε πετύχει, ακριβώς για να έχουμε τη δυνατότητα να εξυγιάνουμε οικονομικά τον δήμο και να τακτοποιούμε πριν απ’ οτιδήποτε άλλο τους εργαζόμενους, ειλικρινά δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω. Γι’ αυτό ομιλώ για πολιτική υποκρισία», κατέληξε ο δήμαρχος. Να σημειώσουμε πως αν τελικά υπογραφεί η νέα σύμβαση μεταξύ δήμου και Ταμείου Παρακαταθηκών, ο δήμος θα εξοικονομεί γύρω στα 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο, από τη μείωση των δόσεων του δανείου και των επιτοκίων.


Σχολιάστε εδώ