Επιτυχημένος τεχνοκράτης; Πού; Και με ζημίες;

Ο υπουργός Οικονομικών, Β. Βενιζέλος, στη «συστατική» επιστολή που έστειλε στη Βουλή για να παρουσιάσει τους προτεινόμενους από την κυβέρνηση για τις θέσεις στο Δ.Σ. του Ταμείου, γράφει για τον κ. Κώστα Μητρόπουλο ότι «είναι διδάκτωρ του London Business School, στέλεχος επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, με ιδιαίτερη εμπειρία στη διοίκηση έργων (project management) και στη διαχείριση χαρτοφυλακίων, καθώς και αντιπρόεδρος του Ελληνοαγγλικού Επιμελητηρίου».

• Εντυπωσιακό! Αν ξύσει κανείς, όμως, κάτω από το επιφανειακό λούστρο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα παραμείνει εντυπωσιασμένος. Ο κ. Μητρόπουλος, πριν τεθεί τα τελευταία χρόνια υπό τις διαταγές του κ. Ν. Καραμούζη, ως επικεφαλής της χρηματιστηριακής εταιρείας της Eurobank, ήταν πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Kantor και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυσή της, στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Ύστερα από τόσα χρόνια στην Kantor, ο κ. Μητρόπουλος υπέγραψε τον τελευταίο του ισολογισμό ως πρόεδρος για τη χρήση του 2007. Σ’ αυτόν τον ισολογισμό διαβάζουμε ότι η εταιρεία είχε ζημίες πάνω από 112.000 ευρώ (σημαντικό ποσό για μια μικρή εταιρεία όπως η Kantor) και αρνητική καθαρή θέση 37.783 ευρώ. Εξίσου απογοητευτικές ήταν και οι επιδόσεις της Eurobank Χρηματιστηριακής στα χρόνια που τη διηύθυνε ο κ. Μητρόπουλος, αλλά αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στη γενικότερη κακή συγκυρία στο ΧΑ.

• Πάντως, όσο και αν ψάξαμε για μεγάλες διαχειριστικές επιτυχίες του κ. Μητρόπουλου ως «στελέχους επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα», δεν καταφέραμε να βρούμε κάτι που να δικαιολογεί τον διορισμό του σε μια κρατική ΑΕ που θα διαχειρισθεί περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου αξίας δεκάδων δισ. ευρώ. Εκτός και αν είναι επιτυχία από μόνο του το γεγονός ότι του εμπιστεύθηκε μια θέση σε θυγατρική ο Όμιλος Λάτση και ο κ. Ν. Καραμούζης, που οργάνωσε και το πολυσυζητημένο προεκλογικό δείπνο του πρωθυπουργού με κορυφαίους έλληνες επιχειρηματίες…

• Όσο για εκείνο το «ιδιαίτερη εμπειρία (…) στη διαχείριση χαρτοφυλακίων», ας μην το σχολιάσουμε καλύτερα. Αν είχε πράγματι τέτοια εμπειρία ο κ. Μητρόπουλος, θα είχε και τις σχετικές πιστοποιήσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τις έχει;


Σχολιάστε εδώ