Εθνική και Alpha πάνω από τη βάση

Τα αποτελέσματα των ελέγχων που ανακοίνωσε την Παρασκευή η EBA δείχνουν πάντως ότι ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια οι έξι ελληνικές τράπεζες που ελέγχθηκαν έχουν συνολικό πλεόνασμα κεφαλαίων 2,44 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό σημαίνει ότι με συγχωνεύσεις που θα «ανακατέψουν την τράπουλα» και θα αλλάξουν τους συσχετισμούς στο σύστημα θα μπορούσαν να μείνουν τελικά λιγότερες τράπεζες, που όμως όλες θα περνούν και τα αυστηρότερα τεστ αντοχής σε ακραίες συνθήκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων:

• Με βάση τα στοιχεία της 30/4/2011, που αποτελούν τη βάση για τον έλεγχο, η Αγροτική Τράπεζα θα παρουσίαζε αρνητική κεφαλαιακή επάρκεια στο χειρότερο σενάριο, ενώ και η Eurobank θα βρισκόταν, έστω οριακά, κάτω από τον πήχη (4,9%).

•Δύο τράπεζες (Ταχ. Ταμιευτήριο και Τράπεζα Πειραιώς) βρέθηκαν στη ζώνη μεταξύ 5% και 6%, που σημαίνει, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή, ότι πρέπει το συντομότερο να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Άνετα πέρασαν το τεστ, με δείκτες πάνω από 7%, η Εθνική και η Alpha.

Όλες οι τράπεζες προγραμματίζουν αμέσως κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης: η Εθνική πουλά μερίδιο της τουρκικής θυγατρικής της, η Eurobank το μερίδιό της επίσης στην τουρκική θυγατρική, η Πειραιώς βρήκε ενδιαφέρον από ξένη τράπεζα για την αιγυπτιακή θυγατρική της, ενώ η Alpha Bank έχει ήδη προωθήσει αύξηση κεφαλαίου και έκδοση δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές. Η διοίκηση της ΑΤΕ τονίζει ότι «κάηκε» από τα ομόλογα («βασική παράμετρο για την υστέρηση αποτελεί η σημαντική έκθεση της τράπεζας σε δάνεια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 7,850 δισ. ευρώ») και προγραμματίζει νέα ενίσχυση των κεφαλαίων της, με έκδοση δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές.


Σχολιάστε εδώ