Είναι νωρίς για συνυποσχετικό για τη Χάγη

ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ θέμα συνυποσχετικού με την Τουρκία για παραπομπή των διαφορών στη Χάγη, υπογραμμίζουν διπλωματικοί παράγοντες, διαψεύδοντας σχετικές πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες. Παράλληλα σημειώνουν ότι στις διαπραγματεύσεις που γίνονται σε χαμηλόβαθμο επίπεδο δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη και ότι θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να υπάρξει συμφωνία. «Μακάρι να μη συνταχθεί ποτέ ένα τέτοιο συνυποσχετικό», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιοι διπλωμάτες, καθώς είναι προφανές ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Άγκυρα θα επιχειρήσει να συμπεριλάβει στο κείμενο διάφορες ανιστόρητες διεκδικήσεις, που αν παραπεμφθούν στη Χάγη εγκυμονούν κινδύνους για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σημειώνεται ότι οι φήμες περί «μυστικής συμφωνίας» με την Τουρκία «φούντωσαν» μετά την επιστολή του αντιπροέδρου της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλου προς τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη, όπου έκανε λόγο για κινητικότητα στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και ζητούσε να συγκληθεί αμέσως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με ατζέντα συζήτησης όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, με προτεραιότητα το Μεσανατολικό και τις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο.

Στο μεταξύ η Άγκυρα, συνεχίζοντας τις προκλήσεις της, έφθασε στο σημείο να απειλεί και να εκβιάζει ακόμη και την Ευρώπη, με αφορμή την ανάληψη από την Κύπρο της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012. «Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις (σ.σ.: για επίλυση του Κυπριακού) και αναλάβει μόνη της την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο του 2012», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, «αυτό όχι μόνο θα σημάνει αδιέξοδο στο νησί, αλλά και μπλοκάρισμα και πάγωμα στις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης». Με τον εκβιασμό αυτό η κυβέρνηση της Άγκυρας επιχειρεί να «σύρει» τη Λευκωσία σε μια άρον άρον λύση του Κυπριακού, ποντάροντας και στην πίεση που θα ασκήσουν οι Βρυξέλλες στον Δ. Χριστόφια.


Σχολιάστε εδώ