Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών και πολλών οικονομικών αναλυτών, η διεθνής οικονομία εισέρχεται και πάλι σε νέο κύκλο επιβράδυνσης, με υψηλά ελλείμματα, μεγάλη ανεργία και αύξηση του πληθωρισμού. Στις ΗΠΑ, για να ξεκινήσουμε από τη μητρόπολη του καπιταλισμού, το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται περίπου στο 9% του ΑΕΠ, η ανεργία ήδη έχει ξεπεράσει το 9% με τάσεις περαιτέρω επιδείνωσης, ενώ ο πληθωρισμός κινείται σήμερα στο 3,6%. Ο Καναδάς παρουσιάζει δημοσιονομικό έλλειμμα 5,5%, ανεργία 7,4% και πληθωρισμό 3,7%. Η Βραζιλία, που θεωρείται από τις 20 πλουσιότερες χώρες, έχει έλλειμμα 2,48%, ανεργία 6,4% και πληθωρισμό 6,5%. Και πάμε τώρα στα κράτη της Ευρώπης. Η Γερμανία παρουσιάζει δημοσιονομικό έλλειμμα 3,3%, ανεργία 7% και πληθωρισμό 2,3%. Το έλλειμμα της Βρετανίας είναι το υψηλότερο όλων των ισχυρών οικονομιών και φτάνει στο 10,4% του ΑΕΠ, ανεργία 7,7% και πληθωρισμό 4,5%. Της Γαλλίας το έλλειμμα είναι το υψηλότερο μέσα στην ισχυρή Ευρωζώνη με 7%, ανεργία 9,7%, ενώ ο πληθωρισμός της είναι ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη με 2%. Η Ιαπωνία έχει έλλειμμα 8,1%, ανεργία 4,7%, ενώ ο πληθωρισμός της είναι μηδαμινός. Η Κίνα από όλες τις ισχυρές οικονομίες παρουσιάζει την πλέον ευνοϊκή εικόνα. Για πρώτη φορά εμφανίζεται όμως με δημοσιονομικό έλλειμμα 2% του ΑΕΠ, ανεργία 4,1% και πληθωρισμό 5,5%. Την πλέον απελπιστική εικόνα και σε δημοσιονομικό έλλειμμα και σε ανεργία την εμφανίζουν οι ΗΠΑ. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τις προβλέψεις ορισμένων για πιθανή πτώχευση. Αστήριχτες προβλέψεις για εντυπωσιασμό!

2
Πολλές φωνές ακούγονται από αναλυτές και διακεκριμένους οικονομολόγους για πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης μέσα στην προσεχή πενταετία. Και τούτο γιατί στη Γερμανία άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι μέσα στη ζώνη του ευρώ η Γερμανία θα αντιμετωπίζει από τώρα και στο εξής σοβαρά προβλήματα. Τα όποια πλεονεκτήματα από την καθιέρωση του ευρώ για τη Γερμανία, φαίνεται ότι έχουν πλέον εξαντληθεί. Οι αδύναμοι κρίκοι της νότιας ζώνης του ευρώ, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και εν μέρει Ιταλία, έχουν περιορίσει δραστικά τις εισαγωγές τους, λόγω λιτότητας και οικονομικής κρίσης. Αυτό σημαίνει για τη Γερμανία συρρίκνωση της εξαγωγικής της δραστηριότητας και αύξηση της ανεργίας. Και ένα δεύτερο πρόβλημα, εξίσου σημαντικό για τη Γερμανία, είναι ο δανεισμός των ασθενών οικονομιών του Νότου (Ελλάδας, Πορτογαλίας) και της Ιρλανδίας. Αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, κυρίως πολιτικό, καθώς οι γερμανοί φορολογούμενοι έχουν την εντύπωση ότι πληρώνουν τη στήριξη των ασθενών οικονομιών της Ευρωζώνης. Κανένας μέχρι τώρα δεν θέλησε να πει στον γερμανό φορολογούμενο ότι η ευημερία της Γερμανίας στηρίχθηκε στην ίδρυση της Ευρωζώνης, η οποία με τις ασθενείς οικονομίες που συμμετέχουν προκάλεσε τη γιγάντωσή της. Τώρα σχεδόν όλοι στη Γερμανία πιστεύουν ότι το ξήλωμα της Ευρωζώνης θα αρχίσει από τη Γερμανία, που θα εγκαταλείψει το ευρώ πρώτη και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Και έπονται όλες οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης που ακολουθούν τη συμπεριφορά τής εκάστοτε γερμανικής κυβέρνησης.

3
Η ψήφιση από την ελληνική Βουλή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2011 – 2015 και του εφαρμοστικού του νόμου προσέφερε τα μέγιστα στη στήριξη του ευρώ. Μια κρίση χρέους της Ελλάδος, και ενδεχόμενα και των άλλων ασθενών οικονομιών της Ευρωζώνης, θα προκαλούσε την κατάρρευση του ευρώ, όπως προέβλεπαν πολλοί. Επομένως η ελληνική Βουλή, αγνοώντας τις συνέπειες της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για τον ελληνικό λαό, έδειξε ότι θυσιάζει την εθνική συνείδηση εν ονόματι της ευημερίας της Ευρωζώνης και της διατήρησης του ευρώ. Μετά την υπερψήφιση των νέων μέτρων, το ευρώ ενισχύθηκε κατά 2,5% έναντι του δολαρίου. Και κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς υπολογίζεται ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου αυξήθηκε κατά 8,4%, χωρίς βέβαια να αυξηθεί και η αγοραστική του δύναμη μέσα στην ευρωζωνική αγορά. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι αν η ΕΚΤ αποφασίσει αύξηση των επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου (σημερινό επιτόκιο 1,25%) η ισοτιμία του ευρώ θα ενισχυθεί σημαντικά έναντι όχι μόνο του δολαρίου, αλλά και της λίρας, του γιεν και του ελβετικού φράγκου.


Σχολιάστε εδώ