Διατάχθηκε έλεγχος στο αεροδρόμιο

Είπε ακόμα ότι ο έλεγχος ξεκίνησε το 2010 και θα ολοκληρωθεί εντός 10-15 ημερών.

Εκείνο που δεν είπε ο υπουργός είναι ότι ο έλεγχος ξεκίνησε μετά το δημοσίευμα του «Π» και την έκταση που πήρε το θέμα, και ότι αν δεν υπήρχε αυτό, δεν θα γινόταν τίποτα! Υποστήριξε πάντως ότι το οφειλόμενο ποσόν δεν είναι 500 εκατ. ευρώ.

Αφού όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, από πού το γνωρίζει;

Το θέμα ήρθε στη Βουλή κατόπιν ερώτησης που είχε υποβάλει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμα πως για τα έτη 2001-2003 έχει γίνει έλεγχος και καταλογίστηκε ΦΠΑ 152.168.241 ευρώ. Η εταιρεία κατέβαλε το 10% για τον κύριο φόρο και 25% για τις προσαυξήσεις και προσέφυγε στα δικαστήρια αλλά και σε δικαστήριο του Λονδίνου.

Από το 2004 μέχρι σήμερα πάντως υποβάλλει κανονικά τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, σύμφωνα με την υπόδειξη των υπηρεσιών του υπουργείου. Με βάση τις δηλώσεις αυτές, έχει καταβάλει 48.829.469 ευρώ ΦΠΑ συνολικά (σ.σ.: δηλαδή 9.765.893 ευρώ τον χρόνο). Εδώ όμως υπάρχει κάτι που δεν στέκει. Γιατί ενώ για τρία χρόνια (2001-2003) πλήρωσε για ΦΠΑ 152.168.241 ευρώ, ήτοι 54.722.745 ευρώ τον χρόνο, για τα υπόλοιπα πέντε χρόνια (2004-2009) πλήρωσε ΦΠΑ 9.765.893 ευρώ τον χρόνο! Είναι δυνατόν;

Ο νέος έλεγχος που, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, διενεργείται για τις χρήσεις 2004-2009, ελπίζουμε να δείξει.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός κάλεσε τον κ. Γεωργιάδη να ξαναφέρει μετά από 15 μέρες την ερώτηση στη Βουλή, για να του δώσει τα στοιχεία του τελευταίου ελέγχου, ενώ υποστήριξε ότι τα πράγματα έχουν μπει σε τάξη σε ό,τι αφορά την εταιρεία (σ.σ.: Πότε όμως; Μήπως από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το θέμα κι άρχισε το υπουργείο να… τρέχει και να μη φθάνει για να μαζέψει τα ασημάζευτα;).

Απαντώντας στον υπουργό, ο Άδωνις Γεωργιάδης μεταξύ άλλων είπε:

«Κατ’ αρχάς, κύριε υπουργέ, δεσμεύομαι να καταθέσω στα Πρακτικά τα σχετικά στοιχεία για τα 500 εκατ. ευρώ, όπως δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ”ΤΟ ΠΑΡΟΝ”, εφημερίδα την οποία –επαναλαμβάνω– θεωρώ αξιόπιστη, γιατί διαχρονικά έχει αποδειχθεί πως, παρά τις δικές μου διαφωνίες που είναι σεβαστές, στον τομέα των αποκαλύψεων είναι ιδιαιτέρως μαχητική.

Πρέπει λοιπόν να σας πω, αφού δεσμευτώ ότι όντως μετά από 15 μέρες θα καταθέσω γραπτό ερώτημα για το τι έγινε, ότι βάσει αυτών που τώρα μας είπατε –φεύγω απ’ αυτά που έχει γράψει η εφημερίδα, γιατί θα καταθέσω τα Πρακτικά και, είτε σε κάποια συμφωνείτε είτε σε κάποια δεν συμφωνείτε, πάμε παρακάτω– η περίοδος 2001-2003, όπως είπατε, είναι αυτή που δημιουργεί μια διαφορά μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας που διαχειρίζεται τον αερολιμένα ”Ελευθέριος Βενιζέλος ΑΕ”, όπου είναι μέτοχος η Hochtief.

Από το 2004, λοιπόν, μέχρι τώρα είμαστε ακόμη στα δικαστήρια με την εταιρεία αυτή ως προς αυτόν τον ΦΠΑ; Και είμαστε ακόμη στη διαιτησία ως προς αυτόν τον ΦΠΑ; Σε πόσα χρόνια προβλέπεται ότι τελειώνει μια τέτοια διαδικασία;

Γιατί ξέρετε, κύριε υπουργέ, εδώ μου ανοίξατε ένα άλλο μεγάλο θέμα της ελληνικής διοικήσεως: Εάν το κράτος έχει μια απαίτηση ”Χ” –εγώ δεν λέω αν είναι σωστή ή λάθος– και ξεκινάει μια δικαστική διαδικασία από ένα φυσικό πρόσωπο που έχει μια ανώνυμη εταιρεία, πόσο είναι το εύλογο διάστημα όπου από τη μια το κράτος θα ξέρει ότι όντως έχει λαμβάνειν αυτά τα λεφτά ή από την άλλη αντίστοιχα το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο θα γνωρίζει ότι, ”όχι”, δεν τα χρωστάει ή χρωστάει λιγότερα ή χρωστάει περισσότερα;

Αναμένω, λοιπόν, κύριε υπουργέ, στις επόμενες 15 μέρες που θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος να διαπιστώσουμε μήπως έχουν προκύψει και νέες λογιστικές διαφορές. Φαντάζομαι πως, αφού γίνεται έλεγχος, ο έλεγχος θα βγάλει κάποιο πόρισμα, το οποίο αντιλαμβάνομαι πως, αφού παίρνει έτη (τέσσερα, πέντε, έξι, επτά, οκτώ, εννέα, δέκα), είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που ενδεχομένως –δεν θέλω να προδικάσω τον έλεγχο– να βγάλει νούμερα που θα επιβεβαιώσουν και ως προς τον αριθμό το δημοσίευμα της εφημερίδας ”ΠΑΡΟΝ”.

Ναι, η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση. Όμως, παραμένουμε ένα κυρίαρχο κράτος και μπορούμε να επιβάλουμε τους νόμους μας σε όσους δραστηριοποιούνται σε αυτήν τη χώρα, ακόμη κι αν είναι Γερμανοί, που στην προκειμένη περίπτωση δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι στην Ευρώπη».


Σχολιάστε εδώ