Διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από την ΕΕ

Ξεκαθαρίζουν, με βάση την ανάλυση που κάνουν, ότι η μόνη λύση σήμερα δεν είναι τα διάφορα μερεμέτια και οι διαχειριστικές προτάσεις, αλλά «η αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία». Πρέπει, λένε, να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός και ως εκ τούτου απαιτείται συμπόρευση με το ΚΚΕ. Στον Περισσό βλέπουν με ικανοποίηση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία το ΚΚΕ σταθεροποιείται σε ποσοστά της τάξης του 11%, τα οποία δεν είχε ποτέ από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική τακτική και αποκλείουν κάθε συζήτηση για ενδεχόμενη συνεργασία με άλλες δυνάμεις σε ένα «αντιμνημονιακό μέτωπο» και σε προτάσεις για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.

Η κρίση, τονίζουν, που περνάει σήμερα η Ελλάδα δεν οφείλεται στο υπαρκτό πρόβλημα του δημόσιου χρέους, αφού αγγίζει τη μία μετά την άλλη τις χώρες της ΕΕ οι κυβερνήσεις των οποίων, είτε έχουν ή είτε όχι Μνημόνιο και «τρόικα» παίρνουν τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα και κατεδαφίζουν κοινωνικές κατακτήσεις χρόνων.

Το δημόσιο χρέος, λένε στο ΚΚΕ, δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, δεν φταίνε για αυτό και δεν πρέπει να το πληρώσουν αυτοί. Σύμφωνα με την εκτίμηση που κάνουν, το κράτος από τη μεταπολίτευση και μετά (αλλά και τα προηγούμενα χρόνια) δανειζόταν για να υπηρετήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου και για να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες.

Στη διόγκωση του χρέους, τονίζουν, συνέβαλαν διαχρονικά και οι εξοπλιστικές δαπάνες που το 2009 έφτασαν στο 4% του ΑΕΠ, εξυπηρετώντας κυρίως τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες και όχι την άμυνα της χώρας. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του για το θέμα της οικονομικής κρίσης το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, σημαντικό ρόλο στη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έπαιξε η σταδιακή ενσωμάτωση της Ελλάδας αρχικά στην ΕΟΚ και στη συνέχεια στην ΕΕ και την ΟΝΕ, διαδικασία που κατέστρεψε παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας (κλωστοϋφαντουργία, ναυπηγία κ.ά.) και οδηγεί σήμερα σε αφανισμό τη γεωργία.

Οι τελευταίες εξελίξεις, λένε στο ΚΚΕ, δείχνουν ότι οι ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ ενδιαφέρονται και αγωνιούν για τη θωράκιση του ευρώ και όχι απλώς για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Σήμερα, τονίζουν, που οι εργαζόμενοι έχουν πτωχεύσει από τα αλλεπάλληλα βάρβαρα μέτρα, η συζήτηση που γίνεται στην ΕΕ αφορά τη διαπραγμάτευση ποια χώρα και ποιο τμήμα του κεφαλαίου θα πληρώσει περισσότερο την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν, την όποια κατάληξη θα την πληρώσει ο λαός και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα το θετικό, αφού η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί.

Η αντιμνημονιακή ρητορική της ΝΔ, λένε, είναι υποκριτική, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη ψηφίσει 38 νομοσχέδια της κυβέρνησης, ενώ ο ΛΑΟΣ και το Μνημόνιο. Ως εκ τούτου, τονίζουν, μπορούν άνετα να συζητούν για συγκυβέρνηση αφού η ΝΔ αυτό που στην ουσία ζητάει είναι η επιτάχυνση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου και η μείωση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Κριτική κάνουν και στον ΣΥΝ, αφού, όπως εκτιμούν, η θέση του ότι το χρέος πρέπει να διαχωριστεί σε νόμιμο που πρέπει να πληρωθεί και επαχθές που πρέπει να διαγραφεί ανοίγει τον δρόμο να πληρώσει ο λαός για το δημόσιο χρέος το οποίο δεν δημιούργησε ο ίδιος.


Σχολιάστε εδώ