άλλες τυπολογίες

• Πέρασαν οι ατομικές συμβάσεις στον ΑΝΤ1 χωρίς να ανοίξει μύτη, καθώς το σύνολο των δημοσιογράφων δεν ζήτησε παρέμβαση από την ΕΣΗΕΑ και συμφώνησε να υπογράψει τις μειώσεις κατά 15% στους μισθούς που ορίζει η συλλογική σύμβαση εργασίας. Η μείωση στα μισθολόγια άνω των 1.300 ευρώ μεικτά, με την οποία συμφώνησαν όλοι οι συντάκτες, αυτήν τη φορά στο Μαρούσι δεν συνοδεύτηκε από υποσχέσεις ότι δεν θα γίνουν απολύσεις το επόμενο διάστημα.
• Δύο απολύσεις στην «Καθημερινή». Έκτος εφημερίδας βρέθηκαν η Έλενα Καρανάτση και η Μαρία Δεληθανάση.
• Άλλους έξι εργαζομένους, τέσσερις δημοσιογράφους και δύο τεχνικούς, απέλυσε το Tele Time της Πάτρας. Ο Σύλλογος Τεχνικών Τηλεόρασης ΝΔ Ελλάδας κατήγγειλε τις απολύσεις και δήλωσε πως το κανάλι παύει να θεωρείται «ενημερωτικό», όπως λέει η άδειά του, αφού δεν μπορούν πια να παράγονται δελτία ειδήσεων.
• Παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για την απόλυση του Γιάννη Δερμεντζόγλου και τις περικοπές στο «Θέμα». Στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως με δεδομένη την επαγγελματική επάρκεια του γελοιογράφου, «είναι προφανές ότι η απόλυση του συναδέλφου χαρακτηρίζεται από προσωπική και πολιτική εμπάθεια» και καλεί τη διευθυντική ομάδα της εφημερίδας «να ανακαλέσει την απόλυση και την απομάκρυνση συντακτών και να εφαρμόσει όσα προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και η Εργατική Νομοθεσία».
• Ανεβαίνει ραγδαία η επισκεψιμότητα του νέου site «iefimerida.gr», όμως οι περισσότεροι εργαζόμενοί του παραμένουν απλήρωτοι. Από τους συνολικά 18 δημοσιογράφους, οι 9 εσωτερικοί έχουν λάβει τους δύο από τους 4 μισθούς, ενώ οι υπόλοιποι 9 εξωτερικοί δεν έχουν πληρωθεί τους τελευταίους 3,5 μήνες.

***

• Άνοδος και για το MAD Radio. Στην τελευταία μέτρηση κέρδισε μία ποσοστιαία μονάδα και ανέβηκε στο 5,3%.

***

• Μέσω του twitter ανήγγειλε ο Νίκος Χατζηνικολάου πως τον Σεπτέμβριο αλλάζει πλήρως την εικόνα του σάιτ της «Real». Αυτήν την περίοδο πάντως τρέχει στην οθόνη έρευνα της Nielsen για την εικόνα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

• Συγκροτήθηκε σε Σώμα και το ΔΣ του Πηγάσου. Πρόεδρος και μη εκτελεστικό μέλος εξελέγη ο Γ. Μπόμπολας, διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ο Φώτης Μπόμπολας και μέλη οι Χρήστος Πατέλης, Σπύρος Βενέτης, Χρήστος Μάρης και Άγγελος Χατζάκης.

• Το νέο contra.gr παρουσίασε η 24 Media. Οι αλλαγές στο σάιτ εντοπίζονται στη σύγχρονη εικαστική αναβάθμιση και σε βελτιώσεις στην πλοήγηση, με την παράλληλη προσφορά νέων ή σημαντικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο multimedia υλικό από την Ελλάδα και τον διεθνή χώρο -τόσο εσωτερικής παραγωγής όσο και μέσω δικαιωμάτων αναδημοσίευσης- που αφορά όλα τα δημοφιλή στους έλληνες χρήστες αθλήματα.

***

• Ένα νέο αρχιτεκτονικό περιοδικό κυκλοφορεί από σήμερα. Είναι το «GRA Review», το οποίο εκδίδεται και διανέμεται μέσω διαδικτύου σε μορφή pdf από το greekarchitects.gr
Το περιοδικό πλαισιώνεται από συντακτική και επιστημονική επιτροπή και στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του επιστημονικού λόγου για την αρχιτεκτονική, στην προώθηση και στην αναβάθμιση του αρχιτεκτονικού διαλόγου στην Ελλάδα, καθώς και στη δημοσιοποίηση αξιόλογων έργων και μελετών. Διευθυντής του «GRA Review» είναι ο αρχιτέκτων Βασίλης Μιστριώτης και αρχισυντάκτης ο αρχιτέκτων Μανώλης Αναστασάκης.

• Νέος εκδοτικός οίκος βιβλίου. Ονομάζεται «7+ΕΡΤΑ ΑΕ ανώνυμη εταιρεία εντύπων και ψηφιακών εκδόσεων», έχει έδρα τον δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής και σκοπό την έκδοση (με εξαίρεση εφημερίδες και περιοδικά), διακίνηση και πώληση εντύπων. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 300.000 ευρώ και στο πρώτο δοικητικό σμβούλιο συμμετέχουν οι Απόστολος Φωτόπουλος, Αναστάσιος Μιχαλάκης, Παντελής Σμυρνιωτάκης, Κωνσταντίνος Σμυρνιωτάκης και Παύλος Παπαχριστοφίλου.

***

• Προμήθεια-μαμούθ για την απόκτηση τηλεοπτικών καμερών τεχνολογίας HDTV σχεδιάζει η ΕΡΤ. Μόνο η συμμετοχή της ΕΤ-3 στο πρόγραμμα τεχνολογικής αναβάθμισης εικόνας της κρατικής τηλεόρασης ανέρχεται στο ποσό των 550.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 9 τηλεοπτικές κάμερες υψηλής ευκρίνειας, ενώ η Γενική Διεύθυνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης προβλέπεται να αποκτήσει τουλάχιστον 20 κάμερες. Για τον διεθνή διαγωνισμό αναμένεται δημόσια διαβούλευση.
• Για έναν χρόνο ανανεώθηκε η σύμβαση της ΕΡΤ με τη Nielsen για τις μετρήσεις τηλεθέασης. Το συνολικό κόστος για την κρατική τηλεόραση ανέρχεται στο ποσό των 550.476 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Τα 387.216 ευρώ θα βαρύνουν τη Γενική Διεύθυνση Προγράμματος και τα 163.260 ευρώ την ΕΤ-3.
• Στην πρόσληψη 49 εργαζομένων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης διαφόρων ειδικοτήτων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, προχωράει η ΕΡΤ. Πρόκειται για την κάλυψη 2 θέσεων πληροφορικής, 21 θέσεων διοικητικών-οικονομικών υπηρεσιών, 2 μεταφραστών – υποτιτλιστών, 2 παρουσιαστών νοηματικής γλώσσας, 13 διπλωματούχων ηλεκτρολόγων μηχανικών, 3 διπλωματούχων ηλεκτρονικών μηχανικών Η/Υ, 3 σχεδιαστών αναλυτών προγράμματος και 3 μετεωρολόγων. Παράλληλα το ΔΣ παρέπεμψε στο πειθαρχικό της εταιρείας δύο υποθέσεις παραβίασης του νόμου περί παράλληλης απασχόλησης.
• Το ποσό των 1.440.000 ελβετικών φράγκων (CHF), πλέον ΦΠΑ, για την αγορά τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών δικαιωμάτων (2012-2015) θα καταβάλει η ΕΡΤ στην EBU για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου. Παράλληλα η ΕΡΤ θα πληρώσει 20.000 ευρώ στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων Αυτοδιαχείριση, παρατείνοντας τη σχετική συμφωνία ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011, με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη ένα έτος.
• Άλλα 13 ημίωρα επεισόδια από το «Ριμέικ» για την επόμενη χρονιά στην ΕΡΤ, ύστερα από έγκριση του ΔΣ της εταιρείας. Το κόστος κάθε επεισοδίου ανέρχεται σε 10.192 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

***

• Τρεις καλοκαιρινοί οδηγοί από τη Lifo. Ο πρώτος είναι ο αγγλόφωνος για την Αθήνα, ο δεύτερος είναι ο ετήσιος «The Summer Fiction Issue» και ο τρίτος είναι ο «Αύγουστος», που θα κυκλοφορήσει στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.

***

• Τους 1.253.333 έφτασαν οι μοναδικοί επισκέπτες του www.skai.gr. Παράλληλα, τόσο το ραδιόφωνο όσο και η τηλεόραση διατίθενται πλέον μέσα από τις συσκευές iPad, iPhone και Android, έτσι ώστε οι χρήστες να βλέπουν ή να ακούν το πρόγραμμα του ΣΚΑΪ.
• Κάτι πάει να κινηθεί στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ξένιο» μετά από απραξία δέκα τουλάχιστον μηνών. Όπως αποκαλύφθηκε από τον εκπρόσωπο των συντακτών, ο οποίος ενημέρωσε την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ, ο δήμος ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία τη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου βιωσιμότητας, ενώ αποφάσισε να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 για να προστατευθεί από τους πιστωτές του.

***

• Μήνυση της ΠΟΕΣΥ κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κατά του Αρχηγού της ΕΛΑΣ και του Διοικητή των ΜΑΤ για την απρόκλητη σωματική βία κατά δημοσιογράφων και εργαζομένων στον χώρο του Τύπου και την εκτεταμένη χρήση χημικών την 28η και 29η Ιουνίου του 2011. Υλοποιώντας τη δέσμευσή της, η ΠΟΕΣΥ παρουσίασε την περασμένη Τρίτη τα όσα συνέβησαν τις ημέρες εκείνες στους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ Μανώλη Κυπραίο, Γιώργο Αυγερόπουλο, Μάριο Λώλο και Δημήτρη Τρίμη. Ο Μανώλης Κυπραίος, ο οποίος έχασε την ακοή του από τη βίαιη επίθεση των ΜΑΤ, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν μπορώ να σας ακούσω, αλλά μπορώ να σας μιλήσω. Δεν είμαι ικέτης ή ελεήμονας, είμαι αξιοπρεπής. Αν ήταν όλοι αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι, όπως λένε, ναι, είμαι και εγώ ένας αλήτης ρουφιάνος δημοσιογράφος, γιατί έμαθα να είμαι στο πεζοδρόμιο και να μεταδίδω όλα όσα βλέπω στους συμπολίτες μας, με το όποιο τίμημα». Ως τώρα η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη επί των καταγγελιών.
• Μείζον ζήτημα δημιουργείται για το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων σε δημοσιογράφους, μέλη ενώσεων και μη, που παρέχουν εργασία στα διάφορα σάιτ ομίλων που φιλοδοξούν να μπουν στον χώρο των media. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι αναγκάζονται να υπογράψουν συμβάσεις «δουλείας» με ενδιάμεση εταιρεία ενοικίασης προσωπικού, η οποία τους στέλνει να εργαστούν στις ενημερωτικές ιστοσελίδες με πολύ χαμηλές αμοιβές. Στη δε σύμβαση που αναγκάζονται να υπογράψουν χαρακτηρίζονται «συνεργάτες» που δεν έχουν κανένα άλλα εργασιακό δικαίωμα, ούτε αποζημίωσης αν απολυθούν.

***

• Εξαιτίας των προβλημάτων στη διανομή Τύπου, από τη σύγκρουση εφημεριδοπωλών- πρακτορείων την περασμένη βδομάδα, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις κυκλοφορίες της περασμένης Κυριακής.

***


Σχολιάστε εδώ