Συζητούν τη χρεοκοπία…

ΜΑΚΡΥ και καυτό θα είναι το καλοκαίρι για την ελληνική οικονομία, καθώς οι διαδικασίες εξεύρεσης οριστικής λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επέκταση της κρίσης σε Ιταλία και Ισπανία, αδυνατούν όμως να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα. Στο τελευταίο Eurogroup εκφράσθηκε η πολιτική βούληση για τη λήψη αποφάσεων που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να μειώσει και να καταστήσει βιώσιμο το χρέος. «Πακέτο» που θα περιλαμβάνει μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις μετατέθηκαν για αργότερα, με τον Β. Σόιμπλε να τις προσδιορίζει για τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά στο τραπέζι έχει πέσει και η «λύση» της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Σε αδιέξοδο βρίσκονται και οι συζητήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια για το χρέος. Το πρώτο προβλέπει την ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2014 με νέα επταετούς διάρκειας και το δεύτερο το εθελοντικό «κούρεμα» μέρους του χρέους. Λύση που σκοντάφτει ωστόσο στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και στις ενστάσεις των οίκων αξιολόγησης.

Θρίλερ

ΣΕ επιστολή του προς τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν αμέσως αποφάσεις (το αργότερο ως τις 14 Σεπτεμβρίου) που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος, θα ανοίξουν τον δρόμο για τις αγορές και θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Τις προσεχείς εβδομάδες ο κ. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις. Σε συνέντευξή του στους «Financial Times» της Γερμανίας σημείωσε ότι η ατμόσφαιρα που επικρατεί δεν βοηθάει για την έξοδο από την κρίση. Η υπόθεση τείνει να πάρει διαστάσεις θρίλερ, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των χωρών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Υπό τον όρο ότι νωρίτερα θα έχει επιτευχθεί συμφωνία στις βασικές πτυχές του σχεδίου για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας μας. Συνεχίζονται οι επικρίσεις κατά των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες υποβάθμισαν εκ νέου Ελλάδα και Ιρλανδία.

Τα δίνουν όλα!

ΔΙΑΧΥΤΗ είναι η ανησυχία στην κυβέρνηση και ο Β. Βενιζέλος μίλησε για πρώτη φορά ευθέως για το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας, ενώ προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τις συνέπειες. Ενδεικτικό της δυσχερούς κατάστασης είναι και το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε θετικός στην «απαίτηση» που έχει διατυπωθεί από ορισμένες χώρες για «εμπράγματες εγγυήσεις» από την Ελλάδα. Υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί σημαντικά το χρέος, το επιτόκιο δανεισμού και θα αποφασισθεί μεγάλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Προ δεκαπενθημέρου ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο προϋπολογισμός στο πρώτο εξάμηνο του 2011 παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις, κάτι που προκαλεί συζητήσεις για πρόσθετα μέτρα. Τα έσοδα σημειώνουν υστέρηση της τάξης των 4,5 δισ., η υπέρβαση στις δαπάνες προσεγγίζει το 1,3 δισ., ενώ κατά 27,9% αυξήθηκε το έλλειμμα. Τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου, ο οποίος αμφισβήτησε τη δυνατότητα είσπραξης 50 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις. Στην έκθεσή του το ΔΝΤ επισημαίνει ότι αν δεν προχωρήσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις, το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, ενώ εκτιμά ότι η ύφεση το 2011 θα φτάσει το 3,8%.

Εξελίξεις

ΡΑΓΔΑΙΕΣ πολιτικές εξελίξεις, λόγω της οικονομίας, βλέπουν στη ΝΔ εξ ου και στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων ο Αντ. Σαμαράς κάλεσε τα στελέχη να είναι σε εγρήγορση, στη βάση του ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές. Επανέλαβε την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, αλλά και την απόφασή του να καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση αν δεν αλλάξει ο προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής. Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε σκληρή κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό για την αναφορά του στον όρο «επιλεκτική χρεοκοπία», τονίζοντας ότι ακόμη και η εκφορά του μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αντιδράσεις των μικρότερων κομμάτων, που υπογράμμισαν ότι καμιάς μορφής χρεοκοπία δεν είναι προς το συμφέρον του λαού.

Τραγωδία

ΕΥΘΥΝΕΣ στο ανώτατο επίπεδο ανακύπτουν μετά την τραγωδία στην Κύπρο, όπου από την έκρηξη σε ναυτική βάση σκοτώθηκαν 12 και τραυματίσθηκαν άλλοι 62 άνθρωποι. Έκρηξη που σημειώθηκε σε 98 κοντέινερ γεμάτα με εκρηκτικά που είχαν κατασχεθεί από ιρανικό πλοίο και είχαν προορισμό τη Συρία. Από την έκρηξη καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος της βάσης, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε αρκετούς οικισμούς σε απόσταση μέχρι και 5 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το κόστος αγγίζει τα 2 δισ. Η τραγωδία προκάλεσε την οργή του κόσμου ενώ την παραίτησή τους υπέβαλαν ο υπουργός Άμυνας και ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς. Παράλληλα πυροδότησε πολιτική κόντρα για τις ευθύνες, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βάλλουν κατά του Προέδρου Δ. Χριστόφια. Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες, ο διοικητής της βάσης (που ήταν μεταξύ των θυμάτων) είχε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη για τον κίνδυνο έκρηξης. Είχε παράλληλα ζητήσει τη λήψη μέτρων, αλλά οι εκκλήσεις του αγνοήθηκαν ή δεν ελήφθησαν σοβαρά από την κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ