XΡΗΜΑτιστήριο

> Εδώ ο κόσμος καίγεται και η κρατικοδίαιτη νομενκλατούρα συνεχίζει τις σπατάλες καλοπέρασης! Εν μέσω σκληρής λιτότητας, η διοίκηση του ΧΑ αποφάσισε να πραγματοποιήσει ημερίδα ενημέρωσης για την Εναλλακτική Αγορά, όχι στον συνεδριακό της χώρο επί της Σοφοκλέους, αλλά στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace στο Καβούρι.

>Με το χρέος στο 150% του ΑΕΠ και την οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση, η χώρα είχε να επιλέξει ανάμεσα στη σημερινή ή την αυριανή της χρεοκοπία! Η «κατοχική» κυβέρνηση ΓΑΠ επέλεξε τη δεύτερη, προκειμένου αφενός οι αλλοδαποί πιστωτές μας να «ξεφορτωθούν» τα τοξικά μας ομόλογα και αφετέρου τα εγχώρια «εξαπτέρυγά» τους να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό. Για να μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν, αν οι δανειστές μας δεν επιτρέψουν τη μείωση του επιτοκίου μας (στο 3,5 % από το 7,5 %) και δεν αποδεχθούν ένα μικρό «κούρεμα» στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τους ομολόγων, τότε η πορεία μας είναι προδιαγεγραμμένη για πτώχευση. Στην τελική, αν μας χρεοκοπήσουν με το ζόρι, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την περιουσία μας για να ορθοποδήσουμε, αν φυσικά δεν μας την έχουν πρώτα υφαρπάξει.

> Ακτινογραφία της εγχώριας οικονομικής κατάστασης! Οι μαζικές ρευστοποιήσεις στο ΧΑ που είχαν επακόλουθο τη βίαιη πτώση των τιμών των μετοχών, οφείλονται, εκτός από τη συνήθη «πιπίλα» της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, στο τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα της αγοράς και την υψηλή συμμετοχή των ξένων θεσμικών.

> Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο κατά πολλούς «σύγχρονος Ωνάσης», βλέπε κ. Ρέστης, αρνήθηκε για δεύτερη φορά «να βάλει το χέρι στην τσέπη» και να συμμετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που κατέχει μετοχικό ποσοστό της. Περί της Imperio ο λόγος.

>Ποιος θα «προστατεύσει» τα δικαιώματα των μικρομετόχων; Πού είναι «κρυμμένη» η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Γιατί δεν παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα η δικαιοσύνη; Τι κάνει ο Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου; Γιατί «σιωπά» ο ΣΜΕΧΑ; Είναι δυνατόν να «χειραγωγείται» τόσο εξόφθαλμα το χαρτί μιας ημικρατικής εταιρείας και ουδείς να ενδιαφέρεται; Ο νοών… νοείτω.

> Δεν χρειάζεται οικονομοτεχνική μελέτη ούτε ανάλυση ακαδημαϊκού επιπέδου! Γιατί η ΔΕΗ, ο εγχώριος παραγωγός με τις περισσότερες μονάδες λιγνίτη, «μπήκε νωχελικά» στην αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να τοποθετηθεί σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές; Μήπως επειδή σε αυτά τα επίπεδα οι προμήθειες δεν ήταν ικανοποιητικές για κάποιους;

> Ένα ακόμη παράθυρο που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τα πιστωτικά ιδρύματα! Σε μια περίοδο όπου το υπουργείο Οικονομικών έχει επιδοθεί σε ένα ανελέητο φοροκυνηγητό «επί δικαίους και αδίκους», είναι γεγονός ότι κάποιες τράπεζες, όπως η Εμπορική, πλασάρουν στην αγορά προϊόντα τύπου Unit Linked, παρέχοντας υψηλό αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα;

> Δεν μπορεί ή δεν θέλει να το πράξει ο ίδιος! Όπως και να έχει, εντύπωση προκαλεί η ευκολία με την οποία ο επόπτης χαρτοφυλακίου της Commercial Value έχει αποδεχθεί τον επικείμενο έλεγχο των αποθεμάτων της εταιρείας από την Ernst and Young.

> Κούνια που σας κούναγε εκεί στη Δωδώνη! Αν περιμένετε από τον διευθυντή των νομικών υπηρεσιών του βασικού σας μετόχου και νέο σας πρόεδρο να «σταθεί στο πλευρό σας» στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της γαλακτοβιομηχανίας σας, είστε «βαθιά νυχτωμένοι».

> Άμεση ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των ιδιωτικών συμφερόντων! Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η αλλαγή Παπακωνσταντίνου στο νομοσχέδιο της προκατόχου του στο ΥΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, σχετικά με τον πλήρη διαχωρισμό της ΔΕΠΑ από τον ΔΕΣΦΑ.

> Ποιο είναι το όριο; Υπάρχει κόκκινη γραμμή; Στους πόσους πλειστηριασμούς, το τίμημα της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων τής υπό εκκαθάριση εταιρείας Θράκη, θα πάψει να καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις της Εθνική Κεφαλαίου, ώστε να μην εγγραφούν ζημίες;

> Κοντός ψαλμός… αλληλούια! Για να δούμε αν μετά και τις εγγυήσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων προς τις «εξωστρεφείς» επιχειρήσεις, οι διοικήσεις τους θα καταφέρουν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες σε ποσοστό επί της ονομαστικής αξίας του τιμολογίου και με χαμηλό επιτόκιο;

> Το διαίρει και βασίλευε σε εξέλιξη! Λέτε ο κατακερματισμός κάποιων ημικρατικών εταιρειών να έχει να κάνει και με την αποδυνάμωση των εργατικών τους σωματείων, τα οποία θα «σπάσουν» σε επιμέρους «παραμάγαζα» χωρίς κεντρική διοίκηση και ενιαία γραμμή;

> Τζογάρουν παίρνοντας ανάλογο ρίσκο ή τοποθετούνται εκ του ασφαλούς γνωρίζοντας από σήμερα τις αυριανές τιμές-σχέσεις ανταλλαγής; Αλήθεια, πόσα από τα αλλοδαπά επενδυτικά σχήματα έχουν λάβει θέσεις short στις μετοχές των ημικρατικών εισηγμένων που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν;

> Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Τα περισσότερα από τα προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου αφορούν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που η μεταφορά τους σε ιδιωτικά χέρια αναμένεται να αυξήσει τα κέρδη των μονοπωλίων, χωρίς να ενισχύσει την πολυπόθητη ανάπτυξη.

> Αποφασίζουν χωρίς εμάς για εμάς! Από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν το συντριπτικό ποσοστό του χρέους της χώρας, τότε γιατί το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής διαπραγματεύεται μόνο με τα γερμανικά και τα γαλλικά πιστωτικά ιδρύματα;

> Μιλούν για την ανεργία με νούμερα, αδιαφορώντας αν πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι! Η αδυναμία της οικονομίας να απορροφήσει παραγωγικά τους ικανούς προς εργασία, κοστίζει εις διπλούν στον προϋπολογισμό, καθώς μειώνονται τα έσοδα, τόσο από τη φορολογία εισοδήματος όσο και από τις ασφαλιστικές εισφορές.

>Έχουν ξεχάσει να πράττουν το λογικό ή αυτός ήταν εξαρχής ο σκοπός τους, αλλά δεν ήξεραν πώς να το πλασάρουν στους μετόχους τους; Γιατί οι διοικήσεις των ημικρατικών τραπεζών, προκειμένου να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη διανομή μερίσματος, δεν προχώρησαν πρώτα σε επαναγορά των προνομιούχων τους μετοχών και εν συνεχεία σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου;

> Ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν οι κυβερνητικοί, προκειμένου να διαφυλάξουν την υστεροφημία τους! Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι θεσμικές αλλαγές στη νομοθεσία των ενδοομιλικών συναλλαγών; Ποιοι ευθύνονται για τη διατήρηση ενός ιδιότυπου καθεστώτος που ευνοεί το κύμα ακρίβειας;

> Πότε σκοπεύουν να ρίξουν νερό στο κρασί τους; Τι κι αν οι κατασκευαστές αρχίζουν να «λυγίζουν» υπό το βάρος της επιδεινουμένης οικονομικής κατάστασης και των εξαντλητικών φορολογικών υποχρεώσεων, εντούτοις αρνούνται «πεισματικά» να προχωρήσουν σε πωλήσεις με χαμηλότερο τίμημα από τις αρχικές τους προθέσεις.

> Μονά ζυγά δικά τους! Για ποιες εναλλακτικές προς τους δανειολήπτες λύσεις κάνουν λόγο οι τράπεζες; Μήπως γι’ αυτές που αναβάλλουν κάποιες οφειλές; Πιθανόν για εκείνες που αποδέχονται μόνο την πληρωμή των τόκων; Έτσι και αλλιώς, όλες αυτού του είδους οι «διευκολύνσεις» συνεπάγονται αυξημένο κόστος.

>Το έξυπνο χρήμα έχει βρει ήδη παράθυρα φοροαποφυγής! Μεγάλου κυβισμού ιδιωτικής χρήσης ΙΧ περνούν σε εταιρείες και «βαφτίζονται» επαγγελματικά, προκειμένου οι κάτοχοί τους να πληρώσουν λιγότερα.

> Σε τι θα συνίσταται η αλλοδαπή βοήθεια; Μέχρι πού θα φτάνουν οι αρμοδιότητές της; Tον έλεγχο της αξιολόγησης των χαρτοφυλακίων των εγχώριων τραπεζών παρέδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους «μεσάζοντες» των υποψήφιων αγοραστών τους, που λέγονται διεθνείς επενδυτικοί οίκοι.

>Και τα χειρότερα έπονται! Η ραγδαία μείωση του εισοδήματος, η ενίσχυση της φορολογίας, η πτώση της ζήτησης, η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης, η αύξηση του κόστους δανεισμού και η κάμψη των χρηματιστηριακών τιμών αναμένεται να «βλάψουν» σημαντικά τα μεγέθη των εισηγμένων επιχειρήσεων.

> Μισά λόγια και υπεκφυγές δεν χωρούν, εκτός και αν οι διαμαρτυρίες αποδίδονται σε άγνοια των δεδομένων! Από τη στιγμή που οι πιστωτές μιας χώρας «υποχρεώνονται» να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος της για να αποφύγουν τη στάση πληρωμών της, χάνοντας μέρος του ποσού που θα λάμβαναν αν οι υποχρεώσεις της εξυπηρετούνταν κανονικά, τότε δεν μπορούμε παρά να μιλάμε για πιστωτικό γεγονός.

> Κλάματα και οδυρμοί από κάποια εγχώρια τραπεζικά τμήματα private banking και διαχείρισης χαρτοφυλακίων! Αληθεύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε αποζημίωση έως 100.000 ευρώ για επενδυτές που πέφτουν θύματα απάτης από συμβάσεις παραγώγων, λόγω πλημμελούς παροχής υπηρεσιών;

>Σε γενικές γραμμές η τιμή του χρυσού προκύπτει από τον συνδυασμό των ισοτιμιών χρυσού/δολαρίου και δολαρίου/ευρώ! Όσο η ισοτιμία του κοινού νομίσματος υποχωρεί, τόσο ανεβαίνει η τιμή του πολύτιμου μετάλλου, έστω και εάν δεν έχει μεταβληθεί η αντίστοιχη με το αμερικανικό νόμισμα.

> Από πού αντλούν τόση σιγουριά; Ποιοι έχουν δεσμευτεί επ’ αυτού; Γιατί οι διοικήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών αρνούνται πεισματικά να «παραδεχθούν» ότι υπάρχει ο κίνδυνος του «κουρέματος» των ομολόγων; Μήπως για να μη βάλουν στην άκρη κεφάλαια, προκειμένου να καλύψουν αυτές τις πιθανές ζημίες;

> Είναι και αυτή μια από τις γνωστές πράσινες… αλχημείες! Η κυβέρνηση για πολλοστή φορά χρησιμοποιεί τις Ληξιπρόθεσμες Οφειλές και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ως «μαξιλάρια» προκειμένου να διατηρήσει εντός στόχων την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

> Ενός κακού μύρια έπονται! Η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ αναμένεται να ενισχύσει αντιστοίχως και το Euribor, εκτινάσσοντας στα ύψη τις δόσεις όσων είχαν λάβει δάνεια, κυρίως στεγαστικά ή καταναλωτικά, με κυμαινόμενο επιτόκιο.

>Η απάντηση στο ερώτημα αυτό προφανώς και αποτελεί τον καταλύτη για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην οικονομία! Τελικά θα ελέγχεται, ναι ή όχι, η προέλευση των χρημάτων για τα περιουσιακά στοιχεία που έως σήμερα εξαιρούνται από το «πόθεν έσχες», όπως είναι οι κατοικίες, οι μετοχές, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τα αμοιβαία κεφάλαια και οι συμμετοχές σε εταιρείες;

> Ρε, πού μας έφτασαν οι πράσινοι εθνοπατέρες! Μέχρι και η Μάλτα, ή μάλλον οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται μέσω αυτής, είναι σε θέση να επηρεάσουν τις διατάξεις των εγχώριων νομοσχεδίων που υποτίθεται ότι ψηφίζονται κατά συνείδηση από τη Βουλή. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάποιοι άλλοι ντόπιοι επιχειρούν, με τη σειρά τους, να προικοδοτήσουν μέσω του Μεσοπρόθεσμου τον ΟΔΙΕ με άδειες για μια σειρά νέων παιχνιδιών, τυχερών και μη.

> Μπορεί εμείς να μην το υιοθετούμε, αλλά οι πληροφορίες είναι διασταυρωμένες! Αληθεύει ότι ένας από τους «εισαγόμενους φαντομάδες» της εγχώριας χρηματαγοράς εκθέτει ανεπανόρθωτα κάποια από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Proton, διαδίδοντας «δεξιά και αριστερά» ότι τους πληρώνει με τον μήνα προκειμένου να του κάνουν εξυπηρετήσεις;
Έχουμε και συνέχεια.


Σχολιάστε εδώ