Σε πλήρη αδράνεια το Κτηματολόγιο

Από τη μια, το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου πελαγοδρομεί εδώ και χρόνια, αφού, εκτός των άλλων, καθυστερούν αδικαιολόγητα εδώ και δύο χρόνια οι αναθέσεις της β΄ φάσης των μελετών κτηματογράφησης, με αποτέλεσμα (όπως επισημαίνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι επιστημονικοί φορείς) να κινδυνεύουν να «αχρηστευθούν» οι δηλώσεις ιδιοκτησίας που έγιναν προ τριετίας.

Από την άλλη, η τωρινή διοίκηση Αρβανίτη δείχνει πρωτοφανή «αδιαφορία» σε δεκάδες καταγγελίες που είχαν φτάσει εδώ και έναν χρόνο στο γραφείο του σχετικά με ποινικά κολάσιμα αδικήματα, είτε «γαλάζιων» είτε «πράσινων» παραγόντων της εταιρείας.

Τον… έγραψε…

Για παράδειγμα, πέρυσι τέτοιο καιρό, ύστερα από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, η Τίνα Μπιρμπίλη ζήτησε έρευνα από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με τις προσλήψεις της «γαλάζιας» διοίκησης.

Ο αρεοπαγίτης Λέανδρος Ρακιντζής εντόπισε αρκετές αυθαιρεσίες του προηγούμενου ΔΣ αλλά και συγκεκριμένων υπηρεσιακών παραγόντων, για τους οποίους ζήτησε να γίνει περαιτέρω εσωτερική έρευνα.

Η νυν διοίκηση Αρβανίτη πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή που παρήγγειλε η υπουργός του, εδώ και έναν χρόνο δεν έχει γίνει καμία έρευνα και, αντʼ αυτού, πλήρωσε αρκετές χιλιάδες ευρώ (των πολιτών) για μια γνωμοδότηση ιδιώτη εργατολόγου που κινήθηκε σε διαφορετική λογική από τον γενικό επιθεωρητή και τελικά… ύστερα από έναν χρόνο απέλυσε άδικα και αναιτιολόγητα δέκα χαμηλόμισθους εργαζομένους που είχαν προσληφθεί επί προηγούμενης διοίκησης. Δηλαδή, αντί να την πληρώσουν οι διοικούντες, που είχαν και την ευθύνη για ό,τι έγινε, την πλήρωσαν δέκα χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι που δεν είχαν… μπάρμπα στην Κορώνη.

Σπατάλες φουλ…

Ακόμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος προβληματίζεται με την παράνομη πρόσληψη της γενικής διευθύντριας, η οποία είναι απόφοιτη Λυκείου (με ελάχιστη προϋπηρεσία) και η οποία (σε καιρό περιστολής δαπανών και μειώσεων μισθών) ανέθεσε σε σύμβουλο επικοινωνίας, με την οποία συνεργαζόταν στην προηγούμενη εταιρεία (με είδη υγιεινής), τις δημόσιες σχέσεις του Κτηματολογίου, σπαταλώντας πάνω από 20.000 ευρώ (των πολιτών) για… αέρα, αφού η Κτηματολόγιο ΑΕ διέθετε ολόκληρη… Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, με πάνω από δέκα έμπειρα στελέχη.

Αν σε αυτά προστεθούν άλλες δέκα περίπου χιλιάδες ευρώ που δόθηκαν σε εταιρεία με σκοπό… να αξιολογήσει την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Κτηματολόγιο ΑΕ, η οποία αποτελείται από… ένα (1) άτομο, αλλά και 30.000 ευρώ για μία ημέρα «συμβουλών εξυπηρέτησης του πολίτη», καταλαβαίνετε πώς αισθάνθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όταν τα έμαθε όλα αυτά.

Απόρησε γιατί εδώ και μήνες η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν έχει διορίσει έβδομο μέλος στο ΔΣ της Κτηματολόγιο ΑΕ (έστω και μέσω… opengov) και οι αποφάσεις λαμβάνονται από… έξι μέλη.

Λόγω δε της πρόσφατης υπαγωγής της εταιρείας σε καθεστώς ΔΕΚΟ (είχε εξαιρεθεί από τον πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ), ανακύπτουν και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα της διπλοθεσίας (αφού τρεις από τους διευθυντές πληρώνονται παράνομα από δύο κρατικούς φορείς) και της σύγκρουσης συμφερόντων (αφού αρκετά διευθυντικά στελέχη, παρανόμως, έχουν αποκρύψει πως οι ίδιοι ή συγγενείς τους εργάζονται σε εταιρείες που έλαβαν ή λαμβάνουν έργα από την Κτηματολόγιο ΑΕ).


Σχολιάστε εδώ