Πώς η κυβέρνηση παραπλάνησε την «τρόικα»

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας συνένωσε σχολεία και πανεπιστημιακά τμήματα όχι με τη λογική της εξοικονόμησης πόρων, αλλά για να μην της ζητήσει η «τρόικα» απολύσεις εκπαιδευτικών, από τη στιγμή που στα περισσότερα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα περνούσε από κόσκινο η αντιστοιχία μεταξύ του αριθμού των μαθητών και των δασκάλων, με τον κίνδυνο οι υπεράριθμοι καθηγητές να πάνε σπίτια τους. Έτσι επελέγη η μέθοδος των συνενώσεων, για να σωθούν οι εκπαιδευτικοί. Από την άλλη, όσοι από πέρυσι έχουν περάσει τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για τους καθηγητές, δεν πρόκειται να προσληφθούν από το υπουργείο Παιδείας γιατί θεωρούνται νέες προσλήψεις και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συζητώντας το νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά την απελευθέρωση της ενέργειας, είπε μεταξύ άλλων ότι η πώληση του 17% της ΔΕΗ, που κόντεψε να ρίξει την κυβέρνηση με τις αντιδράσεις των πράσινων συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, δεν ενδείκνυται για τώρα, αλλά για τον επόμενο χρόνο, αφού εκείνο που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι το θέμα του λιγνίτη και της εξόρυξής του από ιδιώτες. Εδώ είναι και το κόλπο με το οποίο η κυβέρνηση προσπέρασε με πονηριά την «τρόικα», καταφέρνοντας να πάρει την 5η δόση.

Όλοι οι υπουργοί και οι υφυπουργοί κατάλαβαν τότε γιατί είχε τεθεί το θέμα της πώλησης του 17% της εταιρείας σε ιδιώτες και πώς αυτό, ως διά μαγείας, εξαφανίστηκε μετά την υπογραφή του Μεσοπρόθεσμου και την έγκριση της εκταμίευσης των 12 δισ. ευρώ από τους ελεγκτές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν. Ήταν, όπως έλεγε υπουργός που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και την ενημέρωση από τον κ. Παπακωνσταντίνου, το τυράκι στη φάκα για τους δανειστές μας. Με άλλα λόγια, μπήκε στη διαπραγμάτευση η υπόθεση της πώλησης της ΔΕΗ στους ιδιώτες, για να πειστεί η «τρόικα» όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Πιέστηκε η κυβέρνηση, που έφτασε στα όρια της συνοχής της, καρατομήθηκε στον ανασχηματισμό η τέως υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, που είχε αναλάβει όλο το κόστος, αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ οι συνδικαλιστές που αντιδρούσαν στο ξεπούλημα της εταιρείας, έγιναν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην Αττική, απειλούσαν οι βουλευτές, με πρώτον τον Αθανασιάδη, να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, που ψήφισε «όχι» σε όλα, και ξαφνικά τα πάντα, μ’ έναν τρόπο μαγικό, άλλαξαν μέσα σε λίγα λεπτά και τώρα όλα μέλι-γάλα! Σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο όλοι σχεδόν έμειναν άφωνοι όταν είδαν τη στροφή 360 μοιρών από τον Παπακωνσταντίνου. Τρεις από τους υπουργούς (Σκανδαλίδης, Παπουτσής και Ξενογιαννακοπούλου), όταν πήραν τον λόγο, επανέφεραν το θέμα της παραμονής της ΔΕΗ στο Δημόσιο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα, έχουν δεσμευτεί γι’ αυτό. Μάλιστα όταν η συζήτηση έφτασε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες από το Ιόνιο μέχρι και την Κρήτη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε με έμφαση ότι πρέπει να επιλέξουμε αν η χώρα μας θέλουμε να είναι τουριστική ή να γίνει πετρελαιοπαραγωγική, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πρόσθεσε, απευθυνόμενη προς τον κ. Μανιάτη, ότι θα πρέπει να προσεχθεί το θέμα του περιβάλλοντος και να μην υποστούν βλάβη περιοχές στις οποίες θα γίνουν οι σεισμικές δονήσεις για τις έρευνες των κοιτασμάτων πετρελαίου, οι οποίες επεκτείνονται σε 230 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Όσον αφορά τις δηλώσεις Γιούνκερ, ότι θα περιοριστεί η κυριαρχία της χώρας μας, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, με άλλη μια σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τις επιλογές της στρέφει τη χώρα από το δόγμα «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» στο νέο δόγμα «η Ελλάδα ανήκει στους δανειστές της». Παράλληλα κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατό σε συνέδριο του κόμματος, αφού πλέον τίθεται ανοικτά η αλλαγή της ιδεολογικής του φυσιογνωμίας.


Σχολιάστε εδώ