Πληρώνουμε πανάκριβα το… γκραν γκινιόλ με τη δραχμή!

Τα στελέχη των τραπεζών παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία τις εξελίξεις, προειδοποιώντας για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, καθώς η παράταση της εκκρεμότητας με το νέο δάνειο-μαμούθ ως τον Σεπτέμβριο συντηρεί το κλίμα έντονης νευρικότητας των καταθετών και αυξάνει τις εκροές καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένες τράπεζες, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να προσελκύσουν ρευστότητα, έχουν ανεβάσει ακόμη και στο 7% τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων.

Οι συνολικές εκροές καταθέσεων έχουν πλησιάσει τα 18 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου, έφθασαν σε επίπεδο μηνιαίου ρεκόρ τον Μάιο, ενώ και ο Ιούνιος, για τον οποίο δεν υπάρχουν προς το παρόν επίσημα στοιχεία, ήταν εξίσου δύσκολος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες αναγκάσθηκαν να επιστρέψουν στην ΕΚΤ ως… επαίτες ρευστότητας, ανεβάζοντας και πάλι τον Ιούνιο το ποσό δανεισμού τους από την Κεντρική Τράπεζα σε πάνω από 100 δισ. ευρώ.

Την Πέμπτη ο Ζαν Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε τις τράπεζες που είναι εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ να ετοιμασθούν για αυξήσεις στα κεφάλαιά τους, κάτι που εντείνει τον προβληματισμό των ελλήνων τραπεζιτών, αφού αυτήν την περίοδο είναι εξαιρετικά δύσκολη η άντληση χρήματος από τους μετόχους.

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της αναταραχής στο τραπεζικό σύστημα είναι η μετατροπή των τραπεζών από χορηγούς σε… απορροφητήρες ρευστότητας. Αρνητικά εντυπωσιάζει η τεράστια αύξηση της αρνητικής καθαρής ροής ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα τον Μάιο, δηλαδή του ποσού που προκύπτει αν από τις χορηγήσεις νέων δανείων αφαιρέσουμε τις εισπράξεις που είχαν οι τράπεζες από εξυπηρέτηση παλαιών.

Η αρνητική ροή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ. Ο επιχειρηματικός τομέας πλήρωσε ακριβά αυτήν την πιστωτική ασφυξία, καθώς έδωσε στις τράπεζες σχεδόν 1 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα έλαβε ως νέα δάνεια.

Οι επιχειρήσεις με μεγάλη έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό βρίσκονται σε απελπισία, ενώ πληθαίνουν οι αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, τονίζει στο «Π» οικονομικός διευθυντής μεγάλου εμπορικού ομίλου.

Κάπως έτσι, η ελληνική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μια νέου τύπου κρίση, μετά την κρίση χρέους, Μια κρίση στο τραπεζικό σύστημα αυτήν την περίοδο θα μπορούσε να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, επιταχύνοντας και την πορεία του Δημοσίου προς την επισημοποίηση της χρεοκοπίας.


Σχολιάστε εδώ