Πάρε… Δώσε…

Οι Γερμανοί
είναι φίλοι μας!

• Τον επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Χανς Πέτερ Κάιτελ, συνάντησε με χαρά αυτήν την εβδομάδα ο Β. Βενιζέλος και ζήτησε τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων της Γερμανίας για νέες επενδύσεις, που θα φέρουν ανάπτυξη. Ίσως η χαρά του υπουργού να μετριαζόταν κάπως αν είχε διαβάσει τι ακριβώς έλεγε μόλις τον περασμένο Απρίλιο για την Ελλάδα ο κ. Κάιτελ, που γνωρίζει καλά τη χώρα μας, αφού ως επικεφαλής της Hochtief είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου.
• Ο κ. Κάιτελ, λοιπόν, είχε πει, μιλώντας σε στελέχη του τραπεζικού τομέα, ότι τα κράτη που δεν μπορούν να απεξαρτηθούν από τα διεθνή προγράμματα στήριξης θα πρέπει να προχωρούν στην αναδιάρθρωση του χρέους τους με ταχύτατες διαδικασίες, αν είναι δυνατόν και σε μία νύχτα, προτείνοντας μάλιστα το «κούρεμα» των ομολόγων που κρατούν ιδιώτες. Μιλώντας ειδικά για την Ελλάδα, είχε τονίσει ότι η δυνατότητα της χώρας να επανέλθει σε υγιή οικονομική κατάσταση ίσως αποτελεί ψευδαίσθηση.
• Ο ίδιος άνθρωπος, που πρότεινε χρεοκοπίες σε fast-track και έδινε ψήφο δυσπιστίας στην οικονομική προοπτική της Ελλάδας, θέλουν κάποιοι να πιστέψουμε ότι είδε ξαφνικά το… φως το αληθινό, αντικρίζοντας τον υπουργό Οικονομικών, και θα μας φέρει δισεκατομμύρια κεφαλαίων για να «απογειωθεί» η οικονομία. Η στήλη πάντως το εύχεται, καθώς αυτή η μικρή αποικία της Γερμανίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη χρειάζεται κατεπειγόντως κεφάλαια από τη μητρόπολή της…
• Ας πληρώσει πάντως πρώτα τα 500.000.000 ευρώ που χρωστάει για ΦΠΑ το αεροδρόμιο, που έχει η εταιρεία του υπό την κατοχή της. Για να δείξει ότι οι προθέσεις του δεν είναι αέρας κοπανιστός.

Θέλουν «μπόνους»
300 εκατ. οι Γερμανοί!
• Μια και συζητάμε για τις γερμανικές επενδύσεις που ΘΑ έλθουν, ας δούμε τι συμβαίνει με μια ήδη τετελεσμένη γερμανική επένδυση στην Ελλάδα. Στον ΟΤΕ, τώρα που το «κουμάντο» έχει περάσει στους γερμανούς επενδυτές, ο Μ. Τσαμάζ επέδωσε δίκην τελεσιγράφου στην ΟΜΕ-ΟΤΕ μια ατελείωτη λίστα με μέτρα για «ψαλίδισμα» του κόστους μισθοδοσίας, καλώντας τους συνδικαλιστές εντός διμήνου να τα έχουν αποδεχθεί για να ενσωματωθούν στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Στόχος, να εξοικονομήσει ο Οργανισμός 300 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες μισθοδοσίας μέσα σε μία τετραετία!
• Άσχετα αν οι περικοπές θα χαρακτηρισθούν από κάποιους δίκαιες, αφού πράγματι πολλά από τα προνόμια που είχαν κατακτηθεί σε άλλους καιρούς σήμερα φαίνονται εξωπραγματικά, η ουσία του θέματος βρίσκεται ακριβώς σ’ αυτό το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον για όσους βλέπουν το ζήτημα από τη σκοπιά της εθνικής οικονομίας.
• Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διδάκτωρ οικονομικών επιστημών για να καταλάβει τη ζημιά που θα υποστεί η οικονομία από την απώλεια αυτού του θηριώδους ποσού, το οποίο θα καταλήξει στα κέρδη του ΟΤΕ και από εκεί το μεγαλύτερο μέρος θα «κάνει φτερά» για τη Γερμανία. Εύκολα αντιλαμβανόμαστε πόσο θα συμπιεστεί η κατανάλωση και πόσο σημαντική «τρύπα» ανοίγει στο ισοζύγιο πληρωμών.
• Τώρα, λοιπόν, που είδαμε τι ακριβώς συμβαίνει στον ΟΤΕ, ας φαντασθούμε το ίδιο φαινόμενο σε πολλαπλάσια κλίμακα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το ξεπούλημα κρατικών επιχειρήσεων και οι επενδυτές θα παίρνουν πίσω ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους, πετσοκόβοντας μισθούς και θέσεις εργασίας. Αυτά τα έχουν υπολογίσει, άραγε, όσοι λένε ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις ξένες επενδύσεις θα «απογειωθεί» η ανάπτυξη;

«Παγωμένοι»
οι επενδυτές
• Σε πολυτελές ξενοδοχείο του Λονδίνου συγκεντρώθηκαν τις ημέρες που ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο ουκ ολίγοι ενδιαφερόμενοι για επενδύσεις στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και αρκετοί ημέτεροι εφοπλιστές. Παρακολούθησαν ομιλία του ειδικού γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων, Γιώργου Χριστοδουλάκη, αλλά όπως πληροφορείται η στήλη από τραπεζικό στέλεχος που βρέθηκε στην εκδήλωση η ατμόσφαιρα δεν ήταν η καλύτερη και οι αμφιβολίες των κεφαλαιούχων για τις προοπτικές μιας επένδυσης στη χώρα μας ξεχείλιζαν. Ένας μάλιστα από αυτούς που παρακολούθησαν την εκδήλωση σχολίαζε ειρωνικά μετά τη λήξη της: «Επενδύσεις στην Ελλάδα; Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετατρέψεις τα ευρώ σου σε δραχμές»! Αν αυτό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται, αντιλαμβανόμαστε τις σπουδαίες προοπτικές που ανοίγονται με το σαρωτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων…


Σχολιάστε εδώ