Μʼ άλλο μάτι βλέπουν τώρα τον Σαμαρά και πέραν του Ατλαντικού…
ΓΙΑ αλλαγή κλίματος στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης έναντι της ΝΔ μιλούν κορυφαία κομματικά στελέχη κι εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι προϊόντος του χρόνου θα αλλάξει άρδην προς τη θετική κατεύθυνση και η εικόνα για την πολιτική του Αντ. Σαμαρά. Την εκτίμησή τους ήρθε να ενισχύσει τις αμέσως προηγούμενες ημέρες κεντρικό άρθρο στη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», που επικροτούσε τη στάση του προέδρου της ΝΔ στο ζήτημα της φορολογίας και της ανάπτυξης, κόντρα στο πρόγραμμα που εκπονήθηκε από την «τρόικα» και υλοποιεί η κυβέρνηση το τελευταίο 20μηνο. Υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Επιτέλους, μια πρόταση υπέρ της ανάπτυξης στην Ελλάδα», ο αρθρογράφος σημειώνει ότι όλοι, πλην των Βρυξελλών και του ΔΝΤ, γνωρίζουν ότι ο κ. Σαμαράς έχει δίκιο. Ότι η φοροεπιδρομή θα επιτείνει την ύφεση και τα αδιέξοδα της οικονομίας και στο τέλος θα οδηγήσει στην αποτυχία του προγράμματος. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι οι προτάσεις του προέδρου της ΝΔ «προσφέρουν τουλάχιστον την προοπτική να υπάρξει και πάλι ανάπτυξη στην Ελλάδα». Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το άρθρο και τις επισημάνσεις του, τονίζοντας ότι η «Wall Street Journal» είναι μια από τις κορυφαίες εφημερίδες παγκοσμίως με μεγάλη επιρροή στις αγορές. Η ικανοποίησή τους έγινε έτι μεγαλύτερη από την αντίδραση της κυβέρνησης που πρόδιδε εκνευρισμό και αμηχανία:
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποφεύγοντας να μπει στην ουσία του άρθρου, παρατήρησε ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα προωθεί το σενάριο της χρεοκοπίας για την Ελλάδα.
Δικαιολογημένα, ως εκ τούτου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης μίλησε για… «πανικό της κυβέρνησης». Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη κατά σειρά μεγάλη ξένη εφημερίδα που αντιμετωπίζει θετικά τις θέσεις του κ. Σαμαρά στο δίπτυχο φορολογία-ανάπτυξη. Είχαν προηγηθεί ο «Guardian» και οι «Financial Times».
Από το επιτελείο της Λ. Συγγρού επισημαίνουν μια βασική και ουσιώδη λεπτομέρεια: Ότι οι εφημερίδες που μέχρι σήμερα επέκριναν τη στάση του στο «πρόγραμμα σωτηρίας» της ελληνικής οικονομίας ήταν κυρίως γερμανικές και με περιορισμένη επιρροή στον χώρο των διεθνών αγορών. Αντίθετα, όσες επικρότησαν τις θέσεις του είναι παγκόσμιας εμβέλειας και με μεγάλη απήχηση σε πολλά επίπεδα.
Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα στο γραφείο του κ. Σαμαρά καταφθάνουν αιτήματα από Μέσα Ενημέρωσης του εξωτερικού που ζητούν δηλώσεις του ιδίου ή αρμόδιων στελεχών του κόμματος για θέματα οικονομίας.
Την περασμένη Τετάρτη οι «New York Times» φιλοξένησαν δηλώσεις του συμβούλου του Χρ. Λαζαρίδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την αποτυχία (και) του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.