Θερμό καλοκαίρι πιέσεων για λύση εξπρές στο Κυπριακό

Η τριμερής έδωσε νέο ραντεβού τον Οκτώβριο με εκβιασμούς και πιέσεις κυρίως επί της ελληνοκυπριακής πλευράς. Εκτιμάται δε ότι το Κυπριακό και ειδικότερα οι συνομιλίες θα περάσουν για άλλη μια φορά ένα θερμό καλοκαίρι. Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δηλώνουν από τώρα ότι ως την 1η Ιουλίου του 2012, δηλαδή πριν από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, το Κυπριακό πρέπει να είναι λυμένο. Διαφορετικά, είπε ο κ. Έρογλου, δεν θα υπάρξει λύση, αφού μετά την προεδρία ακολουθούν οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και μετά εκείνες στα κατεχόμενα, πρώτα βουλευτικές και ύστερα προεδρικές.

Οι αποφάσεις

Ο Γ. Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, παρουσία των δύο ηγετών, ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση:

Πρώτον, νέο ραντεβού τον Οκτώβριο, που συνιστά στην ουσία ένα ενδιάμεσο χρονοδιάγραμμα για συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Τα πορίσματα των συνομιλιών, είτε θετικά είτε αρνητικά, θα καταγραφούν στην έκθεσή του. Με λίγα λόγια όποιος δεν είναι φρόνιμος και καλό παιδί θα τιμωρηθεί. Δεύτερον, την ενίσχυση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, που είναι η φυσιολογική εξέλιξη της αδυναμίας των δύο πλευρών να τα βρουν μεταξύ τους, αλλά και της στάσης της τουρκικής πλευράς η οποία με τις ακραίες θέσεις της βάζει από την πίσω πόρτα τη Βρετανία με τον μανδύα του ΟΗΕ. Ως γνωστόν οι εισηγήσεις γεφύρωσης των διαφορών είτε κατασκευάζονται είτε φιλτράρονται από τους Βρετανούς. Κλασικό παράδειγμα είναι η ομάδα εμπειρογνωμόνων για το Κυπριακό, που εισηγείται ως προτεραιότητα την ανταλλαγή των περιουσιών, γεγονός που παραπέμπει στην τουρκική θέση για χωριστές πλειοψηφίες επί του πληθυσμού και του εδάφους, δηλαδή σε διχοτόμηση. Τρίτον, τη συμφωνία για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης. Η μεν τουρκική πλευρά τη θέτει ως εναλλακτική επιλογή σε περίπτωση αδιεξόδου, γι’ αυτό και σπρώχνει προς αυτήν την κατεύθυνση, η δε ελληνοκυπριακή τη θέτει στο τέλος, όταν θα έχουν συμφωνηθεί οι εσωτερικές πτυχές. Θεωρεί, δηλαδή, ότι η διεθνής διάσκεψη θα συγκληθεί μόνο για τα ζητήματα της ασφάλειας και των διεθνών εγγυήσεων. Τέταρτον, τη συνεχή προσπάθεια των δύο ηγετών να καλλιεργήσουν θετικό κλίμα ως προς μια επερχόμενη λύση.

Τουρκικά σχέδια

Προτού αναχωρήσει για τη Γενεύη ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν θα δεσμευτεί ούτε επί χρονοδιαγραμμάτων ούτε επί επιδιαιτησίας ούτε επί της τριμερούς. Μετά τη συνάντηση είναι εμφανές ότι έχει πει τρία «ναι». Και στο ενδιάμεσο χρονοδιάγραμμα του Οκτωβρίου και στην έμμεση επιδιαιτησία, όπως αυτή προκύπτει από τη διεύρυνση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών και από τη δέσμευσή του για διεθνή διάσκεψη, η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί εναλλακτική επιλογή σε ένα αδιέξοδο εφόσον η κυβέρνηση Χριστόφια και το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου δεν έχουν σχέδιο Β. Αντιθέτως, οι Τούρκοι και οι Βρετανοί έχουν σχέδιο Β και Γ, υπό την έννοια ότι εάν κηρυχθεί αδιέξοδο θα εισηγηθούν τη διεθνή διάσκεψη, το πράττουν ήδη από τώρα και αν δεν συγκληθεί διεθνής διάσκεψη θα προχωρήσουν στην άσκηση πιέσεων για την έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο και τη ταϊβανοποίηση του βορείου τμήματος της Κύπρου ή την αναγνώριση των κατεχομένων από μουσουλμανικά κράτη.

Η απογοήτευση του Ντάουνερ

Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, υποστήριξε πριν από τη συνάντηση ότι δεν θα μπορούσε να ήταν χειρότερη από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό τους τελευταίους τρεις μήνες. Μετά την τριμερή της Γενεύης τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ανοίγει ο δρόμος για εντατικές συνομιλίες. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι θα είναι ένα θερμό καλοκαίρι και για τους δυο ηγέτες. Πάντως η Τουρκία θεωρεί ότι για να εξευρεθεί λύση με βελτιώσεις τις οποίες θέλει η ελληνοκυπριακή πλευρά επί του Σχεδίου Ανάν, θα πρέπει η ΕΕ να καθορίσει στην Τουρκία χρονοδιάγραμμα πλήρους ένταξης.


Σχολιάστε εδώ