Ενοποίηση ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ θα ενισχύσει τον ρόλο των συνδικάτων

Στην ΑΔΕΔΥ προειδοποιούν με εκτεταμένες κινητοποιήσεις εν όψει νέων περικοπών αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, τη στιγμή μάλιστα που η πιθανότητα μαζικών απολύσεων καθίσταται όλο και πιο απειλητική. Πλήγμα για το συνδικαλιστικό κίνημα του δημόσιου τομέα αποτελεί και η πρόθεση-απόφαση του προέδρου Σπ. Παπασπύρου (ΠΑΣΚ/ΔΥ) να παραιτηθεί από το αξίωμά του έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, παρά τις αντίθετες παραινέσεις των επικεφαλής όλων των αντιπολιτευόμενων συνδικαλιστικών παρατάξεων (Ηλ. Ηλιόπουλος / ΔΑΚΕ – Ηλ. Βρεττάκος / Αυτόνομη Παρέμβαση – Δημ. Αγκαβανάκης / ΠΑΜΕ).

Στη ΓΣΕΕ συντελούνται έντονες ενδοπαραταξιακές διεργασίες και ζυμώσεις: Εντός της ΠΑΣΚΕ άρχισε να αμφισβητείται ανοιχτά η ηγετική ομάδα, στο ΠΑΜΕ (που διοργανώνει συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 20 Ιουλίου) συζητούνται ζητήματα τακτικής, η Αυτόνομη Παρέμβαση προτίθεται να ζητήσει την κήρυξη εκτάκτου συνεδρίου της συνομοσπονδίας, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον εμφανίζουν οι δύο «συνιστώσες» της ΔΑΚΕ στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, που διεκδικούν δυναμικό και αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των θέσεων της ΝΔ και ήδη βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με την πολιτική ηγεσία τόσο για τη στάση της στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, όσο και για την ψήφιση των 22 άρθρων του «εφαρμοστικού νόμου».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς απέφυγε να παρευρεθεί σε ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα την περασμένη Δευτέρα (σ.σ.: την εκδήλωση είχε προαναγγείλει το «ΠΑΡΟΝ» της περασμένης Κυριακής). Αντί του προέδρου συμμετείχε στη συνεδρίαση ο γραμματέας Α. Λυκουρέντζος συνεπικουρούμενος από τον γραμματέα του Συνδικαλιστικού Γ. Μανώλη και τον αναπληρωτή του Φίλ. Ταυρή (σ.σ.: ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ από τη ΔΑΚΕ/ΔΥ με τον κ. Ηλ. Ηλιόπουλο να τηρεί πολύ σκληρή και κριτική στάση απέναντι στις επιλογές της ηγεσίας).

Ως προς τη σύσκεψη της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα, τόσο ο πρόεδρος Ν. Κιουτσούκης, όσο και στελέχη της παράταξης, όπως ο κ. Μαν. Αγγελάκης (ΕΥΔΑΠ), ο Αντ. Μπιρμπιλής (ΟΤΕ) κ.ά. κατήγγειλαν τη θετική θέση της ΝΔ απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως και την απόφαση για ψήφιση του «μισού Μεσοπρόθεσμου», όπως είπαν. Τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ δεν δίστασαν να δηλώσουν ότι η ΝΔ «θα τους βρει απέναντι» στην επίθεση που δέχονται άνεργοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι, επιχειρηματίες και υπογράμμισαν ότι «εμείς ΠΑΣΚΕ δεν θα γίνουμε» (σ.σ.: είχε προηγουμένως καταγγελθεί η απροθυμία των συνδικαλιστών του κυβερνώντος κόμματος να αντιδράσουν αποφασιστικά και χωρίς παλινδρομήσεις στα σχέδια κυβέρνησης-«τρόικας»). Μάλιστα ο κ. Κιουτσούκης ενημέρωσε πως αν η ΠΑΣΚΕ εξακολουθήσει να τηρεί στάση παρατηρητή, «τότε η ΔΑΚΕ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε επίπεδο ΓΣΕΕ».

Η ομαδική έντονη καταδίκη και αντίδραση των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ στις πολιτικές επιλογές της ΝΔ κατά την ψήφιση του «εφαρμοστικού νόμου» οδήγησε τον κ. Λυκουρέντζο να δώσει «εξηγήσεις» για την επίμαχη στάση της ΝΔ και να διαβεβαιώσει τους συνδικαλιστές πως «σε καμία περίπτωση η ΝΔ δεν μπορεί να έλθει σε ρήξη με την κοινωνική συμμαχία που διαμορφώνεται, γιατί ακόμη και αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας δεν θα μπορεί να διατηρηθεί στην εξουσία…».

Οι κ. Μανώλης και Ταυρής υπογράμμισαν την αυτονομία της ΔΑΚΕ, που λειτουργεί χωρίς κομματικές παρεμβάσεις όπως είπαν, ενώ για το μείζον θέμα των ιδιωτικοποιήσεων άφησαν να εννοηθεί ότι συνεχίζονται οι ενδοκομματικές διαβουλεύσεις, που φαίνεται να οδηγούν τη ΝΔ να αποκλείει κάθε σκέψη «ξεπουλήματος της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, του ΟΠΑΠ και των λιμανιών».

Με το ξεκαθάρισμα των θέσεων της ΔΑΚΕ, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, κατά των Μνημονίων κυβέρνησης-«τρόικας» και με δεδομένη την αντιμνημονιακή στάση και των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων, το γεγονός ότι καθεμιά αντιμάχεται τη λυσσαλέα επίθεση κατά εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων, καθώς και τις φοροεπιδρομές, χωρίς να μπορούν να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο μέχρι στιγμής, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά πολιτικού και συνδικαλιστικού ενδιαφέροντος.

Ούτε οι «μάχες που χάνονται η μία μετά την άλλη» ούτε η απόγνωση των πολιτών φαίνεται να μπορούν να οδηγήσουν σε «υπερβάσεις», τουλάχιστον τις αντιπολιτευόμενες συνδικαλιστικές παρατάξεις, αν ισχύει ότι στην ΠΑΣΚΕ, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις, επιδεικνύεται τουλάχιστον «απροθυμία» για αντίσταση.

Από το ΠΑΜΕ μάλιστα η «διόρθωση» στην παρατήρηση ότι «πέφτουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με την Αυτόνομη Παρέμβαση» δεν αφήνει πολλά περιθώρια συζητήσεων.

Πάντως για άλλη μια φορά ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης Γ. Γαβρίλης φέρνει στο προσκήνιο της συζήτησης την ενοποίηση των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για ενίσχυση του παρεμβατικού ρόλου των συνδικάτων, ενώ υπογραμμίζει και την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων «με τα κοινωνικά κινήματα».

Στο μεταξύ κατακαλόκαιρο φαίνεται ότι θα ψηφιστούν νομοσχέδια όπως αυτά που αφορούν τα βαρέα και ανθυγιεινά, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το Ασφαλιστικό κ.λπ. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος αποφασίζει σε σύσκεψη τη Δευτέρα τη στάση και τη δράση της, ενώ το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ κάλεσε ήδη τους δημοσίους υπαλλήλους να είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις.

Αν οι «ανειλημμένες υποχρεώσεις» του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του επιτελείου του ευοδωθούν, σύντομα ο λαός θα βιώσει «μέρες κατοχής» για να πάρουμε όλοι μια γεύση.


Σχολιάστε εδώ