Από Ρόδο και Κρήτη αρχίζει η… τουριστική άνοιξη στη χώρα μας

Στη Ρόδο η αύξηση της τουριστικής κίνησης τον Ιούνιο έφθασε το 27-30% ενώ στην Κρήτη κυμάνθηκε στο 20%.

Το θετικό είναι ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται φέτος τη χώρα μας, και ειδικά Ρόδο και Κρήτη, προέρχονται από διάφορες χώρες. Δεν είναι δηλαδή μόνο από τη Σκανδιναβία ή από τη Γερμανία και την Αγγλία, όπως παλαιότερα.

Αυτό δείχνει πως έχει γίνει σοβαρή διείσδυση σε πολλές αγορές κι αυτό αναμένεται να έχει ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα στο μέλλον. Εκτός βέβαια αν… βγάλουμε τα μάτια μας μόνοι μας…

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι φέτος τον Ιούνιο είχαμε 17% αύξηση των τουριστών από τη Μ. Βρετανία (ήρθαν 55.000 άτομα). Η αύξηση των Γερμανών τουριστών έφθασε το 20% (42.000 αφίξεις). Οι Σκανδιναβοί τουρίστες αυξήθηκαν κατά 30%, όπως και οι Ολλανδοί. 28% ήταν η αύξηση στους τουρίστες από το Βέλγιο και 22,5% από την Ιταλία.

Το «μπαμ» όμως έγινε από τους ισραηλινούς τουρίστες, στους οποίους είχαμε αύξηση 73% (12.500 ήρθαν φέτος, έναντι 7.200 που είχαν έρθει πέρυσι) και από τους Ρώσους, όπου είχαμε αύξηση 62% (26.500 ήρθαν φέτος, έναντι 16.500 πέρυσι). Το καλό με τους Ρώσους είναι ότι ξοδεύουν πολλά λεφτά, καθώς ανεβαίνει ραγδαία η μεσαία τάξη και κάνει διακοπές.

Η πρώτη προτίμηση των ρώσων τουριστών είναι η Κρήτη και μετά η Ρόδος. Γενικά η Ελλάδα είναι η χώρα που τη θέλουν για πρώτο προορισμό των διακοπών τους οι Ρώσοι.

Στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία εκτιμάται ότι συνετέλεσε η γρήγορη χορήγηση βίζας. Να σημειώσουμε επίσης ότι οι αφίξεις πτήσεων τσάρτερ στη Ρόδο τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 22%.

Όσον αφορά τα κρουαζιερόπλοια, η κίνησή τους στα ελληνικά λιμάνια είναι αυξημένη, καθώς οι προορισμοί που είχαν τα… σκήπτρα παλαιότερα, όπως Αίγυπτος και Τυνησία, έχουν… βγει από τους τουριστικούς χάρτες λόγω των γεγονότων που ταλανίζουν αυτές τις χώρες. Η αύξηση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν δεν είχαν αυξηθεί κατά 300% τα τέλη που πληρώνουν οι τουρίστες που βγαίνουν στον Πειραιά. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, πολλά κρουαζιερόπλοια παρακάμπτουν τον Πειραιά και πάνε Τουρκία. Αν δεν μειωθούν τα τέλη, του χρόνου θα έχουμε πολύ λιγότερες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά.

Ενώ όμως ο Ιούνιος πήγε πολύ καλά και όλοι είναι αισιόδοξοι, οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς αναμένουν με αγωνία τον Ιούλιο. Γιατί από την κίνηση αυτού του μήνα θα φανεί αν υπάρχει πράγματι μεγάλο ρεύμα ξένων τουριστών προς τη χώρα μας. Η σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο θα δείξει πολλά. Γιατί ο Ιούνιος ήταν πολύ αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι τουρίστες δεν πήγαν διακοπές πέρυσι τον Ιούνιο λόγω του Μουντιάλ, το οποίο παρακολούθησαν από τον… καναπέ τους! Οπότε τα στοιχεία του Ιουνίου ίσως να μην είναι και απόλυτα ενδεικτικά του κλίματος που θα επικρατήσει το υπόλοιπο καλοκαίρι.

Εκείνο πάντως που όλοι τονίζουν με ιδιαίτερη ικανοποίηση είναι το γεγονός ότι έχει «ανοίξει» για τη χώρα μας η ρωσική τουριστική αγορά, που έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί είναι πολυπληθέστατη και οι Ρώσοι αυτήν τη δύσκολη εποχή είναι οι μόνοι που ξοδεύουν αρκετά χρήματα στις διακοπές τους.

Ρωτούν αν είναι ασφαλείς στο κέντρο!

Τα συνεχή επεισόδια και τα… ανδραγαθήματα των «κουκουλοφόρων» έχουν μειώσει δραστικά τον αριθμό των ξένων τουριστών στο κέντρο της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό πως σοβαροί επιχειρηματίες από το εξωτερικό ρωτούν τουριστικούς πράκτορες, με τους οποίους συνεργάζονται, αν θα είναι ασφαλείς στην περίπτωση που επιλέξουν να διαμείνουν σε ξενοδοχείο του κέντρου!

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας του αρνητικού κλίματος το οποίο έχει διαμορφωθεί για το Σύνταγμα, τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εκεί έχουν πολλές ακυρώσεις κρατήσεων, ενώ αντίθετα γεμίζουν το «Ιντερκοντινένταλ», το «Λήδρα Μάριοτ» και το «Χίλτον» που είναι… κέντρο απόκεντρο.


Σχολιάστε εδώ