ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Στη Λ. Συγγρού αντιλαμβάνονται ότι η… αποχώρηση από την εξουσία δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του κ. Παπανδρέου και ως εκ τούτου πιστεύουν ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου. Για τον λόγο αυτό στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ προετοιμάζονται για σκληρή και παρατεταμένη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, η οποία θα αρχίσει να κορυφώνεται από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Προεξοφλούν μάλιστα ότι η προεκλογική μάχη, όποτε κι αν διεξαχθεί, θα διεξαχθεί σε κλίμα μέγιστης πόλωσης.

Στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου θα καταλήξει στη «δραματική» απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μέσα στο τρέχον έτος, κυρίως διότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Βρυξελλών. Θα σημειωθούν μεγάλες καθυστερήσεις, θα υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί και θα προκληθεί δυσφορία των δανειστών, που αναπόφευκτα θα ζητήσουν πρόσθετα μέτρα, προκαλώντας όξυνση των κοινωνικών αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας. Μπροστά στη «ζοφερή» κατάσταση που θα διαμορφωθεί, ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να βγει από το αδιέξοδο μέσα από την προσφυγή στις κάλπες. «Θα προτιμήσει να φύγει με το αυτοκίνητο παρά με το ελικόπτερο», λένε χαρακτηριστικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά επισημαίνουν ένα ακόμη στοιχείο που ενδεχομένως να επηρεάσει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού: Στην περίπτωση που στις δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου συνεχιστεί η καθίζηση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ σε βαθμό που να μη διαφαίνεται προοπτική αναστροφής της κατάστασης, να υπάρξει πρωτοβουλία εκ των έσω για αλλαγή ηγεσίας, στα πρότυπα Σημίτη – Παπανδρέου το 2004, έτσι ώστε το κόμμα να πάει στις εκλογές με νέο αρχηγό, εν προκειμένω τον Β. Βενιζέλο, και να προσπαθήσει να περιορίσει τις απώλειες. Παράγοντες της ΝΔ θεωρούν ότι η αναβάθμιση του τελευταίου σε ρόλο αντιπροέδρου, αναλαμβάνοντας παράλληλα το «ρίσκο» που έχει η θέση του υπουργού Οικονομικών, αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου.

Πέραν των άλλων, οι πρόωρες εκλογές σε δεδομένη χρονική στιγμή ενδεχομένως να εξυπηρετούσαν τα σχέδια και των Βρυξελλών για ευρύτερη συναίνεση στην υλοποίηση της πολιτικής του Μνημονίου. Παράγοντες της Κομισιόν, σε συνομιλίες τους με έλληνες ευρωβουλευτές, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα το φθινόπωρο, σε σημείο που μπορεί να απειληθεί η σταθερότητα της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Με τα τωρινά δεδομένα οι κάλπες αποκλείεται να «βγάλουν» αυτοδύναμη κυβέρνηση, κατά συνέπεια τα δύο μεγάλα κόμματα θα υποχρεώνονταν εκ των πραγμάτων να συνεργαστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε προ ημερών ότι, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, δεν πρόκειται να συνεργαστεί κυβερνητικά με το ΠΑΣΟΚ, που σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε σε νέα εκλογική αναμέτρηση. Το ερώτημα είναι αν η χώρα, και κυρίως η οικονομία, θα άντεχε το κόστος των αλλεπάλληλων εκλογών, με ό,τι αυτές συνεπάγονται κάθε φορά.

Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ θεωρούν εξαιρετικά πιθανό το σενάριο αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν «στοχοποιήσει» τον Β. Βενιζέλο, σε μια προσπάθεια να αποδομήσουν το πολιτικό του προφίλ. Μάλιστα έχουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα, αφού σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις εμφάνισαν τον υπουργό Οικονομικών «ψευδόμενο» έναντι του Κοινοβουλίου και κατʼ επέκτασιν του ελληνικού λαού όσον αφορά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η πρώτη αφορούσε τις απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού που θα προκύψει από τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου ή ΔΕΚΟ. Σε αντίθεση με το κείμενο που ψήφισε η Βουλή και στο οποίο δεν υπήρχε σαφής αναφορά, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο ανέφερε ρητά ότι μετά τη 12μηνη εφεδρεία οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα απολύονται. Η δεύτερη περίπτωση που κατά τη ΝΔ ο κ. Βενιζέλος «εξαπάτησε» το Κοινοβούλιο ήταν με τις συντάξεις του ΟΓΑ. Στο Μεσοπρόθεσμο που εγκρίθηκε δεν υπήρχε πρόβλεψη για οποιαδήποτε περικοπή, αντίθετα το επικαιροποιημένο Μνημόνιο ανοίγει θέμα μείωσης ακόμη και των βασικών (κατώτατων) συντάξεων που λαμβάνουν οι αγρότες.

Στη ΝΔ θεωρούν ότι στην πορεία ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών θα τους δώσει κι άλλες ευκαιρίες για σκληρή κριτική, καθώς όπως σημειώνουν «μιλάει πολύ και δεν θα αποφύγει τις γκάφες», ενώ επιπρόσθετα «οι γνώσεις του σε οικονομικά ζητήματα είναι περιορισμένες».


Σχολιάστε εδώ