Αίμα ζητούν οι Γερμανοί για το νέο «πακέτο»…

Για το νέο «πακέτο» οι Γερμανοί δίνουν ραντεβού τον Σεπτέμβριο, περιμένοντας να δουν τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου οικονομικού επιτελείου, και ζητούν τη θυσία χιλιάδων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο με συνοπτικές διαδικασίες, ώστε να πεισθούν για τις προθέσεις του κ. Βενιζέλου.

Η καθυστέρηση των διαδικασιών έγκρισης του νέου δανείου εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της εμπλοκής που σημειώνεται στις συζητήσεις με τους τραπεζίτες για τη συμμετοχή ιδιωτών και όλα δείχνουν ότι στην καλύτερη περίπτωση το «πράσινο φως» θα ανάψει τον Σεπτέμβριο. Στην πραγματικότητα, όμως, οι λόγοι της καθυστέρησης είναι εξόχως πολιτικοί: Η Γερμανία, όπως και άλλες χώρες του Βορρά, βολεύεται με την αργόσυρτη και επεισοδιακή διαπραγμάτευση με τους τραπεζίτες για τη δική τους συμμετοχή στο νέο «πακέτο», καθώς δεν έχουν πειστεί ότι ο Β. Βενιζέλος, ένα κομματικό στέλεχος με μεγάλες βλέψεις και φιλοδοξίες για το μέλλον, θα είναι αυτός που ως υπουργός Οικονομικών θα εφαρμόσει άτεγκτα το νέο Μνημόνιο.

Αυτό το κλίμα δυσπιστίας επικράτησε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», και στη συνάντηση που είχε αυτήν την εβδομάδα ο κ. Βενιζέλος με τον Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο. Ο γερμανός υπουργός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητηθεί στο μέλλον μια «χαλάρωση» του Μνημονίου, επέμεινε όμως στην ανάγκη να εφαρμοσθούν μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2011 απαρέγκλιτα τα σκληρά μέτρα που έχουν ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο. Πρωτίστως, δηλαδή, η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει μέσα στο καλοκαίρι την «πικρή» μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, που θα οδηγήσει σε αρκετές χιλιάδες απολύσεις, ώστε να πείσει τη Γερμανία ότι έχει τη βούληση, την αποφασιστικότητα και το απαραίτητο πολιτικό κεφάλαιο για να θυσιάσει «ιερές αγελάδες».

Επιπλέον, μένει να αποσαφηνισθεί κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους πιστωτές της χώρας, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο θα εγκριθεί τελικά η νέα δανειακή σύμβαση, στην οποία θα ενσωματωθούν όχι μόνο τα δάνεια του επόμενου «πακέτου», αλλά και τα 45 δισ. ευρώ που θα έχουν απομείνει μετά την εκταμίευση της πέμπτης δόσης από το πρώτο δάνειο, των 110 δισ. ευρώ.

Σχέδιο καρατομήσεων στο Δημόσιο!

Τα περιθώρια πάντως πολιτικών ελιγμών στένεψαν απελπιστικά και έφθασε η ώρα της θυσίας χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και της αναμέτρησης της κυβέρνησης με την εκλογική πελατεία των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων εξουσίας! Το αναθεωρημένο Μνημόνιο που προσυπέγραψε ο Β. Βενιζέλος αποκαλύπτει πολύ περισσότερα από τους πίνακες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και τον εφαρμοστικό του νόμο για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Μάλιστα, η κυβέρνηση καλείται να περάσει από τα λόγια στα έργα πολύ συντομότερα απ’ όσο σχεδίαζε, καθώς η «χειρουργική επέμβαση» στο Δημόσιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, μέσα στο καλοκαίρι και κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2012, τον Οκτώβριο.

Στο πρώτο κεφάλαιο του αναθεωρημένου Μνημονίου, με τον γενικό τίτλο «Προσαρμογές Δαπανών», αναφέρονται τα εξής:

= Από τη μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο θα υπάρξουν εξοικονομήσεις ίσες με 0,3% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 700 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει την απασχόληση κατά 150.000 άτομα, ή περίπου 20%, μέχρι το 2015. Αυτό θα επιτευχθεί όχι μόνο με την εφαρμογή αυστηρής σχέσης αποχωρήσεων και προσλήψεων (1/10 το 2011 και 1/5 τα επόμενα χρόνια), αλλά και με μειώσεις των συμβασιούχων, καθώς και με «ακούσιες απομακρύνσεις» υπαλλήλων («involuntary redundancies» στο αγγλικό κείμενο), δηλαδή με απολύσεις.

= Ακολούθως εξηγείται πώς θα απολυθεί πλεονάζον προσωπικό: Θα καταγράφονται οι πλεονάζοντες υπάλληλοι στους φορείς που θα κλείνουν ή θα συγχωνεύονται και θα τίθενται σε εφεδρεία για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών, λαμβάνοντας μόνο το 60% των αποδοχών τους, χωρίς να υπολογίζονται υπερωρίες και άλλες πρόσθετες αμοιβές, δηλαδή ένα ποσόν που μετά βίας θα φθάνει τα 1.000 ευρώ.

= Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο μη απαραίτητων, όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, οι εξοικονομήσεις από αυτήν την πλευρά θα φθάσουν το 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή σε ποσόν σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ ετησίως. Μετά το κλείσιμο ή τη συγχώνευση 4.500 φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον «Καλλικράτη», η προσπάθεια θα εστιαστεί, όπως αναφέρει το Μνημόνιο, σε περισσότερους από 1.500 φορείς που υπάγονται στα υπουργεία και στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

= Ήδη έκλεισαν 77 από αυτούς, ενώ μέχρι τα μέσα του Αυγούστου (σ.σ.: όταν ο λαός θα απολαμβάνει τα μπάνια…) η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοθεσία για να κλείσουν 40 μικροί φορείς, να συγχωνευθούν άλλοι 25 και να κλείσουν ή να συγχωνευθούν άλλοι 11 μεγάλοι οργανισμοί, που σήμερα απασχολούν 7.000 υπαλλήλους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται εταιρείες διαχείρισης ακινήτων (όπως η ΕΤΑ), κατασκευαστικές εταιρείες (Θέμις Κατασκευαστική) και κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Αυτές οι διαδικασίες περικοπών θα επεκταθούν, όπως δεσμεύεται η κυβέρνηση έναντι της «τρόικας», σε όλους τους φορείς που κρίνονται μη απαραίτητοι για τη λειτουργία του κράτους. Όσοι έχουν αντικείμενα που επικαλύπτονται θα συγχωνεύονται και για όσους απομείνουν θα τεθούν αυστηρά όρια λειτουργικού κόστους. Αυτή η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο και τα αποτελέσματά της θα ενσωματωθούν στον Προϋπολογισμό του 2012.


Σχολιάστε εδώ