Έρχονται οι μπάστακες στα υπουργεία

Πλήρως και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο επιβεβαιώνεται το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, που πριν από τρεις εβδομάδες έγραφε για… ανθύπατους που έρχονται από την Κομισιόν για να αναλάβουν χρέη υπουργών, οι οποίοι καταργούνται με τη σφραγίδα της κυβέρνησης.

Τότε, ειδικά για το «Π», η κυβέρνηση είχε ενοχληθεί και με εντολή του πρωθυπουργού είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αμφισβητούσε το δημοσίευμα. Σήμερα τι έχει να πει; Ας κάνει την αυτοκριτική της, γιατί τα γραπτά… μένουν!

Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας και το ρεπορτάζ της εφημερίδας επιβεβαιώθηκε, κάνοντας τους πάντες στο Μέγαρο Μαξίμου να απορούν με την ταχύτητα με την οποία αυτοδιαψεύστηκαν.

Έρχονται λοιπόν οι ανθύπατοι, αυτοί που θα ακυρώσουν στην πράξη τους εκλεγμένους υπουργούς, που ο ελληνικός λαός με την ψήφο του τους έστειλε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αφού δεν θα έχουν καμία πολιτική ή νομική εξουσία, καμία κυβερνητική ισχύ, και δεν θα μπορούν να πάρουν καμία απόφαση αν δεν την έχουν εγκρίνει πρώτα οι κομισάριοι της ΕΕ. Τα πάντα θα περνούν από κόσκινο. Καμία επιλογή δεν θα περνάει από τα χέρια των ελλήνων υπουργών, που, απ’ ό,τι φαίνεται από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, θα έχουν απλώς «διακοσμητικό» ρόλο.

Οι κομισάριοι από τις Βρυξέλλες θα πιάσουν αμέσως δουλειά στα υπουργεία και θα είναι «μπάστακες», όπως έχει πει και ο Κώστας Σκανδαλίδης, καθώς θέλουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους από το δάνειο με τους καλύτερους όρους.

Θα «τρέξουν» όλα τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, θα ελέγχουν τις δαπάνες, τις διαρθρωτικές αλλαγές, όλα εκείνα που δρομολογούνται με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές της. Συνεργάτες τους δεν θα είναι οι υπουργοί, που έστω για συμβουλευτικούς λόγους θα μπορούσαν να συνομιλούν μαζί τους. Σε κάθε υπουργείο συνομιλητές των Επιτρόπων θα είναι οι ειδικοί γραμματείς που έχουν οριστεί ως επικεφαλής για να «τρέχουν» τα προγράμματα και να εφαρμόζουν τις αποφάσεις με βάση το Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Οι Ευρωπαίοι, μαζί με έλληνες τεχνοκράτες, θα συμμετέχουν σε ομάδες που θα κρίνουν την απόδοση του προγράμματος λιτότητας, και κάθε τρίμηνο που η «τρόικα» θα κάνει τους ελέγχους για την εκταμίευση των δόσεων του δανείου θα βαθμολογούν με έκθεσή τους τα αποτελέσματα και τους ρυθμούς με τους οποίους θα «τρέχει» το Μνημόνιο. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη συμφωνία που υπεγράφη και που αναφέρεται ρητά στην έκθεση της Κομισιόν για τη χώρα μας, οι… ευρωσύμβουλοι θα στελεχώσουν τις ειδικές ομάδες που θα δημιουργηθούν σχεδόν σε όλα τα υπουργεία. Κι αυτό καθώς πέρα από τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες έχει ήδη προβλεφθεί στον εφαρμοστικό νόμο ο συμβουλευτικός τους ρόλος, θα παρέχουν «τεχνική βοήθεια» σε διάφορους νευραλγικούς τομείς του κράτους, όπως η αγορά εργασίας, οι επενδύσεις, η αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, η φορολογία, ο έλεγχος των δαπανών, η αναδιοργάνωση του Δημοσίου, η αναμόρφωση της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για εισβολή ξένων στο DNA της χώρας μας. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει το άσπρο μαύρο και να μιλάει για συμβούλους και τεχνοκράτες project manager που θα αναλάβουν να βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει τα δομικά της προβλήματα και να αποκαταστήσει τους ρυθμούς ανάπτυξής της, χωρίς προβλήματα γραφειοκρατικού χαρακτήρα. Ο λόγος για τον οποίο πρότεινε και αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση την έλευση των Επιτρόπων στην Ελλάδα είναι το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει εμπιστοσύνη στους έλληνες εργαζομένους στο Δημόσιο, για τους οποίους πολλές φορές η κυβέρνηση έχει εκφραστεί αρνητικά, με πρώτο τον αντιπρόεδρο Θεόδωρο Πάγκαλο. Οι καθυστερήσεις όμως που είχαν εμφανιστεί μέχρι σήμερα και είχαν προκαλέσει αμφιβολίες για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου δεν οφείλονταν στο ότι οι εργαζόμενοι στο κράτος δεν μπόρεσαν να «τρέξουν» τις αλλαγές αυτές, αλλά στο ότι η πολιτική ηγεσία των υπουργείων αρνούνταν να αναλάβει το πολιτικό κόστος και κάθε φορά υπήρχε διάσταση απόψεων και αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργών.


Σχολιάστε εδώ