Ένας νέος Γιωρκάτζης γεννιέται στην πολιτική ζωή της Κύπρου

Σήμερα, η θέση της Ελένης Μαύρου απειλείται από τον 43χρόνο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, γιο του δολοφονηθέντος τον Μάρτιο του 1970 υπουργού Εσωτερικών Πολύκαρπου Γιωρκάτζη. Είναι δε ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης έχει μεγαλώσει με τον μακαρίτη Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος μετά τον θάνατο του φίλου του, Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, είχε νυμφευθεί τη σύζυγο του Φωτεινή.

Η οικογένεια

Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είναι ετεροθαλής αδελφός του Νικόλα Παπαδόπουλου, βουλευτή του ΔΗΚΟ. Κατά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, όταν είχε χάσει στον πρώτο γύρο ο Τάσσος Παπαδόπουλος, στον δεύτερο γύρο υποστήριξε την Ιωάννη Κασουλίδη, υποψήφιο του ΔΗΣΥ, αντί τον Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο είχε υποστηρίξει ο αδελφός του Νικόλας και το ΔΗΚΟ.

Ερείσματα στο ΔΗΣΥ και το πρόβλημα στην οικογένεια

Τα μεγάλα ερείσματα του Κ. Γιωρκάτζη βρίσκονται στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ. Περισσότερα από ό,τι στο ΔΗΚΟ. Ο πατέρας του Γιωρκάτζη είχε οικοδομήσει τη δεκαετία του ’60 ένα καταπληκτικό για την εποχή δίκτυο πληροφόρησης. Ήταν, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ένας από τους τρεις ισχυρούς άντρες του νησιού μαζί με τον Μακάριο και τον Γρίβα. Είχε, μαζί με τους Τ. Παπαδόπουλο και Γλ. Κληρίδη, το Ενιαίο Κόμμα, με τις ευλογίες του Μακαρίου.

Οι οπαδοί και φίλοι του Πολ. Γιωρκάτζη και τα παιδιά τους κατέχουν ως σήμερα θέσεις-κλειδιά και επηρεάζουν την πολιτική σκηνή. Ο Νίκος Αναστασιάδης ήθελε τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη να ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ στις τελευταίες εκλογές. Όμως, ως φαίνεται, ασκήθηκε βέτο από τη μητέρα του Φωτεινή, λόγω των κατηγοριών που εξαπέλυσε στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο ο Νίκος Αναστασιάδης προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Σημειωτέον ότι και η οικογένεια του Νίκου Αναστασιάδη, και πιο συγκριμένα ο πατέρας, ο Χρύσανθος, ήταν αστυνόμος και οπαδός του Γιωρκάτζη στη δεκαετία του ʼ60. Εάν ήταν υποψήφιος ο Κ. Γιωρκάτζης, η οικογένεια θα διχαζόταν σε Γιωρκατζικούς και Παπαδοπουλικούς!

Το φλερτ με ΔΗΣΥ
και ΕΔΕΚ

Τώρα φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει με τη μορφή αυτή. Ενδέχεται όμως να προκύψει στην περίπτωση κατά την οποία το ΔΗΚΟ, το οποίο συνεργάζεται με το ΑΚΕΛ, δεν υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιωρκάτζη, αλλά της Ελένης Μαύρου, την οποία είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές με το σύστημα πόρτα πόρτα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος και η αδελφή του Αναστασία, με την προσδοκία ότι το ΑΚΕΛ θα στήριζε για δεύτερη πενταετία τον πατερά τους.

Στην παρούσα φάση ο Κ. Γιωρκάτζης έχει επαφές με τον Νίκο Αναστασιάδη. Ότι θα κατέλθει στις εκλογές για να διεκδικήσει τον Δήμο Λευκωσίας είναι κατά 99% σίγουρο και θα το πράξει ως ανεξάρτητος τον οποίο θα στηρίξει τόσο ΔΗΣΥ, όσο και το ΕΥΡΩΚΟ -γιατί όχι και η ΕΔΕΚ, εάν ειδικά στη Λεμεσό κατέλθει ο πρώην βουλευτής της Μαρίνος Σιζόπουλος ως υποφήφιος για τον δήμο και τύχει της υποστήριξης του ΔΗΣΥ. Ο Αναστασιάδης προσδοκά ότι αυτή η συνεργασία με την ΕΔΕΚ, που ξεκίνησε με την εκλογή του Γιαννάκη Ομήρου στην προεδρία της Βουλής θα συνεχιστεί ως τις προεδρικές, όταν, όπως επιθυμεί, θα είναι υποψήφιος. Την ίδια, όμως επιθυμία έχει και ο Γ. Ομήρου στη λογική του ότι η υποψηφιότητά του μπορεί να στηριχθεί από τον ενδιάμεσο χώρο που κρατά το κλειδί της πύλης του Προεδρικού. Πρόβλημα θα προκύψει για τον Νικόλα Παπαδόπουλο εάν το ΔΗΚΟ υποστηρίξει την Ελένη Μαύρου. Τότε ο ίδιος τι θα πράξει; Θα ακολουθήσει την απόφαση του κόμματος ή τον αδελφό του; Προσφάτως, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν πήρε τα κεφάλια του αναπληρωτή προέδρου του κόμματός του Γιώργου Κολοκασίδη και του βουλευτή του Ζαχαρία Κουλία επειδή δεν τον στήριξαν για την προεδρία της Βουλής. Εάν ο Νικόλας Παπαδόπουλος σηκώσει αντάρτικο θα τον διαγράψει; Εάν δεν στηρίξει τον Ν. Παπαδόπουλο, τον αδερφό του, προκύπτει ή όχι πρόβλημα στην οικογένεια;

Έλεγχος σκηνικού
και Προεδρία…

Υπάρχει, όμως, και το άλλο σενάριο: Να επιδιώξουν Νικόλας και Κωνσταντίνος να ελέγξουν τον κεντροδεξιό χώρο. Ο ένας μέσω του ΔΗΚΟ και ο άλλος μέσω του ΔΗΣΥ. Είναι εμφανείς οι φιλοδοξίες του Ν. Παπαδόπουλου να πάρει την προεδρία του ΔΗΚΟ από τον Μάριο Κάρογιαν ή ακόμη και τον έτερο των δελφίνων, Μάρκο Κυπριανού. Παράλληλα, είναι κοινό μυστικό ότι η γιωρκατζική φρουρά του ΔΗΣΥ και η αστική Λευκωσία βλέπουν στο πρόσωπο του Κ. Γιωρκάτζη τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας… Ο ίδιος, πάντως, δεν έχει ενεργό ρόλο στην πολιτική, αφού όλο αυτό στο διάστημα ασχολείτο με τις επιχειρήσεις… Συνεπώς έχει το πλεονέκτημα ότι δεν έχει φθαρεί σε μια εποχή κατά την οποία οι πολιτικοί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, ζουν στην απαξίωση και την ανυποληψία.


Σχολιάστε εδώ