Έκαναν όλοι πως δεν άκουσαν τον Γιούνκερ…

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ερωτήματα, αλλά και απορίες έχει προκαλέσει η ήπια στάση που τήρησαν κυβέρνηση, κόμματα και φορείς απέναντι στην προκλητική, ιταμή δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι με την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα χάσουν σημαντικό μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους! Συμβούλευσε μάλιστα την Κομισιόν και τους δανειστές να μην το λένε δημόσια για να μην… προσβληθούν οι Έλληνες. Όλα αυτά με αφορμή την τοποθέτηση επιτρόπων («ανθύπατων») στα υπουργεία, αλλά και την καθοριστική συμμετοχή εκπροσώπων των Βρυξελλών στο Ταμείο Διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας.

Κάτω από άλλες συνθήκες η πρωτοφανής αυτή δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup θα είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, θα υπήρχαν καταγγελίες, θα επικρατούσε σάλος, καθώς η κίνηση ενός ξένου να αμφισβητήσει την κυριαρχία ενός ολόκληρου λαού συνιστά μεγίστη πρόκληση. Η κυβέρνηση δεν θεώρησε σκόπιμο ή αναγκαίο να απαντήσει στον κ. Γιούνκερ, απέφυγε και να το σχολιάσει και περιορίσθηκε να… διευκρινίσει ότι στα υπουργεία δεν θα τοποθετηθούν επίτροποι, αλλά σύμβουλοι για τεχνικά θέματα. Την επομένη μάλιστα, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος βγήκε δημόσια και αποκάλεσε τον κ. Γιούνκερ… «μέγα φιλέλληνα» (!) προκαλώντας αίσθηση και ειρωνικά σχόλια, ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Πιο εγκρατής, αλλά με… μεγάλη κατανόηση έναντι του επικεφαλής του Eurogroup εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος εξήγησε ότι η Ελλάδα έχασε την εθνική κυριαρχία της αφότου χρειάσθηκε να δανεισθεί! Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ντ. Μπακογιάννη, που ναι μεν παραδέχτηκε ότι η δήλωση ήταν προκλητική, αλλά όπως σημείωσε… ευθύνονται τα δύο μεγάλα κόμματα, που δεν συναινούν στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων.

Ανεξήγητα ήπια ήταν όμως και η αντίδραση της ΝΔ που αρχικά απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο και κάλεσε την κυβέρνηση να αντιδράσει! Στη συνέχεια, και κάτω από τις πιέσεις των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης υπενθύμισε παλαιότερη δήλωση του Αντ. Σαμαρά. Ότι στην Ελλάδα υπάρχει κυβέρνηση, αντιπολίτευση, Κοινοβούλιο που είναι αρμόδιοι να λάβουν τις όποιες αποφάσεις. Δήλωση γενική και χωρίς καμιά προσωπική αναφορά στον κ. Γιούνκερ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να ανοίξει ένα ακόμη «μέτωπο» με τον επικεφαλής του Eurogroup, με τον οποίο ούτως ή άλλως οι σχέσεις του δεν είναι οι καλύτερες. Υποτονικές ήταν οι αντιδράσεις και των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ η περίφημη δήλωση πέρασε στα «ψιλά» και στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης. Που είτε την έκριναν «ελάσσονος σημασίας» είτε, για συγκεκριμένους λόγους, επέλεξαν να την υποβαθμίσουν, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις ακόμη και να την αποκρύψουν.


Σχολιάστε εδώ