Πολιτικός κατήφορος

Το κακό ξεκίνησε στα πανεπιστήμια, όπου διάφορες δυναμικές μειοψηφίες με κίνητρο την τυφλή διαμαρτυρία, επιδίωξαν και επέβαλαν τη φίμωση κάθε διαφορετικής άποψης, με το «έτσι θέλω». Μετά τη δημοσιονομική και οικονομική κρίση που βίωσε ο τόπος και η οποία έπληξε ευρύτατα λαϊκά στρώματα, δημιουργήθηκε το λεγόμενο κίνημα των «Αγανακτισμένων» που διαδήλωνε ειρηνικά στις πλατείες. Με την πάροδο του χρόνου στους κόλπους αυτού του κινήματος εντάχθηκαν διάφορες ακραίες ομάδες με αντικοινοβουλευτική συνθηματολογία και βίαιη πρακτική, με αποτέλεσμα να ακουστεί το φασιστικό σύνθημα «να καεί να καεί το μπ…… η Βουλή». Τελικά φθάσαμε στο σημείο να πολιορκείται η Βουλή, να παρεμποδίζονται και να προπηλακίζονται βουλευτές – και μετά ταύτα ζήσαμε και τη «μόδα» των αντισυγκεντρώσεων, τις οποίες μετά τη μεταπολίτευση πιστέψαμε ότι αφήσαμε πίσω, στο θλιβερό παρελθόν της ανωμαλίας.
•Θα επισημάνουμε το αυτονόητο: Η Δημοκρατία στηρίζεται στο κομματικό σύστημα και στη λαϊκή κυριαρχία, όπως αυτή εκφράζεται περιοδικά στις κάλπες. Χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας είναι η πολιτική αντιπαράθεση, η ανεμπόδιστη κατάθεση όλων των διαφορετικών απόψεων και, τέλος, η πολιτική διαβούλευση. Στις ανοικτές δημοκρατικές κοινωνίες η λεγόμενη «βία των μαζών» δεν νομιμοποιείται και είναι καταδικαστέα. Ωστόσο στη ρητορική ορισμένων «άκρων», είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά, η «βία των μαζών» αποτελεί τελική επιδίωξη. Εδώ να επισημάνουμε ότι ο λαϊκισμός και η «βία των μαζών» αλληλοτροφοδοτούνται, αποτελώντας μια ισοδυναμία.
•Δυστυχώς ορισμένες κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις, καθώς και ορισμένες εκπομπές Μέσων Ενημέρωσης με τη ρητορική τους, έδωσαν νομιμοποιητική βάση στην τυφλή διαμαρτυρία και στη «βία των μαζών». Ειδικά ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχουν ως στρατηγική επιδίωξη τη «βία των μαζών». Αλλά και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με την ακραία πολιτική ρητορική του κ. Τσίπρα, στρώνει το χαλί σε ακραίες συμπεριφορές, όπως συνιστά η επιστολή της Νεολαίας του ΣΥΝ, που χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό της χώρας «αρχιστράτηγο των εχθρών». Καιρός είναι ο κατήφορος να ανακοπεί, πρωτού φθάσουμε να θρηνήσουμε θύματα…


Σχολιάστε εδώ