Μάχη με τον χρόνο…

ΚΑΤΩ από τις ασφυκτικές πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε μια μάχη με τον χρόνο για την υλοποίηση του Μνημονίου, αλλά και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, καθώς σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών θα πρέπει να υλοποιήσει μια σειρά μέτρων και να προωθήσει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα είναι υποχρεωμένη να θέσει σε κίνηση την υπόθεση των αποκρατικοποιήσεων, τις οποίες η Κομισιόν θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ. Από την πορεία υλοποίησης των μέτρων θα εξαρτηθεί τόσο η επόμενη δόση το φθινόπωρο, όσο και το νέο δάνειο. Οι σχετικές αποφάσεις μετατέθηκαν για τον Σεπτέμβριο. Στο εξής οι έλεγχοι από την Κομισιόν θα είναι εξαντλητικοί, αφού θα πρέπει να ενημερώνεται σε μηνιαία βάση για την πορεία δαπανών, ενώ θα γίνει καταγραφή του προσωπικού στα νοσοκομεία. Οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για τη λύση που προωθείται με τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2011-14, ενώ μεταξύ των Ευρωπαίων υπάρχουν διαφωνίες για επιμέρους πτυχές της συμφωνίας. Το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου τέλος του 2011, αρχές του 2012 επανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. «Σκληρό παιχνίδι» εξακολουθούν να παίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και αντιδρώντας στις επικρίσεις ευρωπαίων ηγετών η Moodyʼs υποβάθμισε κατά τέσσερις θέσεις την Πορτογαλία.

«Συμπληγάδες»

ΣΤΗΝ προσπάθειά της να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι της «τρόικας» η κυβέρνηση θα περάσει από συμπληγάδες πέτρες. Κι αυτό διότι τα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει θα είναι επώδυνα για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και θα προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις. Η κατάργηση ή συγχώνευση φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου θα έχει συνέπεια απολύσεις εργαζομένων, καθώς η «τρόικα» ζητάει ο αριθμός αυτών που θα φύγουν να φτάσει τις 150.000. Επιπλέον, με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν και νέες περικοπές στις αποδοχές τους. Το θέμα αγγίζει και τους υπό μετάταξη εργαζόμενους στις Αστικές Συγκοινωνίες που «απειλούν» με νέο γύρο δυναμικών κινητοποιήσεων. Η ΝΔ κατήγγειλε τον υπουργό Οικονομικών Βαγγ. Βενιζέλο ότι εξαπάτησε τη Βουλή, αφού το ενδεχόμενο απολύσεων δεν υπήρχε στο Μεσοπρόθεσμο, αναφέρεται ωστόσο ρητά στη συμφωνία με την Κομισιόν. Μέτωπο και στον χώρο της Παιδείας, καθώς οι αλλαγές που προωθεί η Άννα Διαμαντοπούλου προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις των πρυτάνεων και όλα προμηνύουν ένα «θερμό» φθινόπωρο στα πανεπιστήμια. Οι πανεπιστημιακοί καταγγέλλουν ότι με τις αλλαγές υποβαθμίζονται οι σπουδές και εγκαθίσταται ένα αυταρχικό καθεστώς διοίκησης στα ΑΕΙ.

Τον… επικροτούν!

ΣΤΑΘΕΡΟΙ στην αντιμνημονιακή τακτική τους στη ΝΔ είδαν ένα ακόμη άρθρο μεγάλης ξένης εφημερίδας («Wall Street Journal») να επικροτεί τις θέσεις του Αντ. Σαμαρά στο ζήτημα των φόρων και της ανάπτυξης. Κι ότι από τις μέχρι τώρα εξελίξεις δικαιώνεται για τη θέση του ότι με την επιβολή φόρων εντείνεται η ύφεση και δεν υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά μιλούν για αλλαγή κλίματος στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης και προσθέτουν ότι πολύ σύντομα η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι μέχρι πριν από λίγους μήνες. Στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, ότι θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους. Κι αυτό, όπως σημειώνουν, θα φέρει νέα δάνεια και νέα μέτρα. Ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι αν δεν αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης, η ΝΔ δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση ακόμη κι αν τεθεί θέμα 180 βουλευτών. Ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που στις επόμενες εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Από την άλλη πλευρά, ο Γ. Καρατζαφέρης επιτίθεται στον πρόεδρο της ΝΔ για τη δήλωσή του περί 180 και αποκλείει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας μόνο με τη ΝΔ.

«Βεντέτα»

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ βεντέτας τείνει να πάρει η κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις αποδοκιμασίες και τους προπηλακισμούς κυβερνητικών βουλευτών από «αγανακτισμένους» πολίτες. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, αν δεν υποκινεί, «πυροδοτεί» τις βίαιες αντιδράσεις. Μάλιστα ο Μιχ. Καρχιμάκης έστρεψε τα «πυρά» του εναντίον της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τον Αλ. Τσίπρα «αρχιστράτηγο του μπάχαλου». Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα ότι ακολουθεί «γκεμπελική τακτική», ενώ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι είναι τα στελέχη του που οργανώνουν τις αποδοκιμασίες. Τα «επεισόδια» σε βάρος βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, έχουν γίνει ακόμη πιο έντονα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψεις τις εξελίξεις. Σε Θράκη και Αιτωλοακαρνανία κυκλοφόρησαν αφίσες με τις φωτογραφίες των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι καταγγέλλονται για «εσχάτη προδοσία». Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου αποδοκίμασε τα «φαινόμενα βίας» και προανήγγειλε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα εξετάσει μέτρα για την προστασία των θεσμών. Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι πρόκειται για κίνηση με καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα, αν και στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία. Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο το θέμα, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι μακριά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι με «προβοκάτσιες» και γελοίες κόντρες ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρουν να καταστείλουν το οργανωμένο λαϊκό κίνημα.


Σχολιάστε εδώ