Χωρίς σχέδιο Β’ ο Χριστόφιας στην τριμερή του Ιουλίου

Αυτό προκύπτει από την τετράωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στη Λευκωσία. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν ρώτησε τον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια αν υπάρχει σχέδιο Β’, χωρίς να πάρει απάντηση, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε το Σώμα ότι δεν θα δεχθεί ούτε αλλαγή της διαδικασίας, ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε επιδιαιτησία, ούτε διεθνή διάσκεψη.

Η τριμερής

ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ είπαν στον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια να μην αποδεχθεί άλλη τριμερή για τον Σεπτέμβριο, διότι θα χρησιμοποιηθεί για την αλλαγή των συνομιλιών. Η τουρκική πλευρά διατυπώνει ακραίες θέσεις για να μην υπάρχει πρόοδος και κοινή βάση των συνομιλιών, έτσι ώστε να μην υπάρχει άλλη επιλογή από τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης. Από τη συζήτηση διεφάνη ότι ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας δεν προτίθεται να αποφύγει ακόμη μια τριμερή παρά τους κινδύνους τους οποίους εγκυμονεί.

Η απόσυρση

Ακόμη ζητήθηκε από τον Πρόεδρο να αποσύρει τις προσφορές του για εκ περιτροπής Προεδρία και σταθμισμένη ψήφο. Η απάντηση στο θέμα αυτό ήλθε από τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος είπε ότι αφού οι θέσεις αυτές αποσύρονται από τον Έρογλου, γιατί να τις αποσύρουμε!

Πάντως, ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει κοινή βάση και αυτό όπως τόνισε οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Έρογλου επιμένει σε διχοτομικό πλαίσιο λύσης και όχι σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Ο καβγάς με τον Έρογλου

Ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στις διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ του ίδιου και του κ. Έρογλου στην προηγούμενη τριμερή. Ο κ. Έρογλου απέρριψε την πρόταση Χριστόφια για την απογραφή πληθυσμού από τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης απάντησε στον Κύπριο Πρόεδρο ότι στον βορρά υπάρχει «κράτος» και ότι δεν αποδέχεται από καμιά ξένη Αρχή οποιαδήποτε επέμβαση και διεξαγωγή απογραφής. Άμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου Δ. Χριστόφια ο οποίος είπε στον κ. Έρογλου ότι στον βορρά δεν υπάρχει κράτος. Η συζήτηση συνεχίστηκε, για να προκαλέσει την παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Εν συνεχεία ο τουρκοκύπριος ηγέτης ζήτησε πενταμερή διάσκεψη, δηλαδή με τη συμμετοχή των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας. Τότε ο κ. Μπαν επενέβη και επισήμανε στον κ. Έρογλου ότι δεν ήρθε η ώρα της διεθνούς διάσκεψης διότι παραμένουν ανοιχτά τα εσωτερικά ζητήματα. Στο σημείο αυτό εισηγήθηκε τους δικούς του εμπειρογνώμονες στο θέμα του περιουσιακού, που τελικά τείνει να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ αφού εισηγούνται ότι η πρώτη επιλογή είναι η αποζημίωση και όχι το δικαίωμα του νόμιμου ιδιοκτήτη.

Δεν συνομιλούμε

Ακόμη, ο Πρόεδρος υποστήριξε ότι στο πλαίσιο των συνομιλιών έχει γίνει πρόοδος στον τομέα των διεθνών συνθηκών και ότι έχει γίνει δεκτή η πρότασή του για την αναλογία 60% – 40% στην ομοσπονδιακή αστυνομία. Όμως, πρόβλημα υπάρχει στον αρχηγό και τον υπαρχηγό. Ο Έρογλου θέλει να έχουν αμφότεροι τις ίδιες εξουσίες.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Κύπρου παραδέχθηκε ότι δεν συζητά στις συνομιλίες με τον Έρογλου, αλλά η διαδικασία, όπως είπε, γίνεται μεταξύ των συμβούλων των δυο ηγετών, Ιακώβου και Οζερσάι. Οι εκτιμήσεις της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι η Τουρκία δεν εντάσσει το Κυπριακό στις προτεραιότητές της.

Το χρονοδιάγραμμα

Ηγέρθη ακόμη ένα ζήτημα. Η ευχή του Προέδρου για λύση πριν από την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Δηλαδή ως τις αρχές Ιουλίου του 2012. Σε έναν χρόνο. Ασκήθηκε κριτική στον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια ότι με τη δήλωση αυτή έδωσε την ευκαιρία να λεχθεί ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Ο Πρόεδρος απάντησε ότι δεν έχει τέτοια πρόθεση, ούτε θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο.


Σχολιάστε εδώ