Τα στημένα «απειλούν» και τα (αθλητικά) media!

Μια διακοπή του Πρωταθλήματος θα συνιστούσε για τους περισσότερους παίκτες του κλάδου έναν ξαφνικό θάνατο, όμως κι από την άλλη πλευρά αν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση και δεν αποδοθεί δικαιοσύνη, οι περισσότεροι θα θεωρούν πως παραμένει στημένο.

Ας δούμε όμως τα ζητήματα αναλυτικά. Η αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τα τελευταία 10 χρόνια εκτινάχθηκε στα ύψη. Αυτό έγινε εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε το 2000 ο Alpha Digital, προχωρώντας τότε σε συμφωνίες με τους Π. Ψωμιάδη, Αχ. Μπέο κ.ά. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Alpha, έχοντας αγώνες στην ελεύθερη τηλεόραση, και μετά η ΕΡΤ, χρησιμοποιώντας τα χρήματα από το ανταποδοτικό τέλος. Ο Alpha Digital έκλεισε, τα δικαιώματα όμως παρέμειναν στα ύψη. Η Forthnet πέτυχε μια συμφωνία αξίας 174 εκατ. ευρώ με τη SuperLeague έως και την περίοδο 2013-14, εξασφαλίζοντας τους εντός έδρας αγώνες 14 ομάδων της πρώτης Εθνικής και διαθέτοντας κατά μέσον όρο 43,5 εκατ. ευρώ στις ΠΑΕ.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, Πάνος Παπαδόπουλος, και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με την ιδιότητα του προέδρου της SuperLeague. Εκτός της συμφωνίας αυτής παραμένουν ο Ολυμπιακός, του οποίου το συμβόλαιο με την ΕΡΤ έληξε τον Μάιο, και η Ξάνθη, της οποίας τα δικαιώματα έχει η κρατική ραδιοτηλεόραση για μια ακόμη χρονιά. Το προφανές είναι πως ήδη με τις αποκαλύψεις για τα στημένα πλήττεται η αξιοπιστία του πρωταθλήματος, συνεπώς και η αξία της επένδυσης της Forthnet, η οποία και χρηματοδοτεί τις ομάδες στην εποχή της ύφεσης: Γιατί να αγοράσει κάτι που θεωρείται ή και είναι στημένο ο τηλεθεατής; Στο ερώτημα αυτό πρέπει να απαντήσουν η Πολιτεία, αλλά και οι ομάδες. Η Forthnet αφήνει να εννοηθεί πως πρέπει να γίνει πλήρης εκκαθάριση, με στόχο να ξαναγίνει ανταγωνιστικό το Πρωτάθλημα και συνεπώς να έχει ενδιαφέρον για τον τηλεθεατή.

Ο ρόλος του κράτους καθοριστικός. Ο ΟΠΑΠ διέκοψε ήδη τις συμβάσεις με τις ομάδες στις οποίες έδινε χορηγίες και το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα συμβεί με την ΕΡΤ. Η «πολιτική οδηγία» Γερουλάνου είναι πως το κράτος θα διακόψει τη χρηματοδότηση, αν δεν λήξει το καθεστώς με τα στημένα. Συνεπώς, εκτιμούμε πως υπάρχει σχεδιασμός για να παραμείνει η ΕΡΤ στο πεδίο του ποδοσφαίρου, προφανώς με κάποια άλλη συμφωνία και σίγουρα διαφορετικό κόστος. Στο πεδίο είναι και ο ΟΤΕ, ο οποίος διαπραγματευόταν την απόκτηση των δικαιωμάτων του Ολυμπιακού, έχοντας ήδη αυτά της Football League και του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο ΟΤΕ θέλει να μπει στον χορό της δορυφορικής συνδρομητικής TV έχοντας υπογράψει ήδη τη σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο, αξίας 2,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ο ΣΚΑΪ είναι το δίκτυο που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό του ΟΤΕ για την παραγωγή αθλητικού προγράμματος στο Conn-x TV και στο υπό δημιουργία ΟΤΕ TV.

Οι αθλητικές εφημερίδες, που πλήττονται σφοδρά από την ύφεση, έχουν πλέον να εκτιμήσουν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από τους στημένους αγώνες. Ενώ συνήθως το δίμηνο του καλοκαιριού είχαν αυξημένη κυκλοφορία από τις μετεγγραφές, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν το «ξεγύμνωμα του βασιλιά», παράλληλα με τον ανταγωνισμό που δέχονται από τα πολιτικά φύλλα, τα οποία και έχουν δικαστικούς συντάκτες με κατάρτιση και συνεπώς μπορούν να προσφέρουν καλύτερη πληροφόρηση. Εδώ θα φανεί ποια εφημερίδα μπορεί να υπηρετήσει δημοσιογραφικές αξίες και να απεμπλακεί από τις σχέσεις με τους παράγοντες.

Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος, καθοριστική για το μέλλον του ποδοσφαίρου, είναι το στοίχημα. Είναι προφανές πως η εκκαθάριση των όσων στήνουν αγώνες θα βοηθήσει στην απελευθέρωση της αγοράς, την οποία αναμένουν με ενδιαφέρον και οι έλληνες επιχειρηματίες που εκπροσωπούν στην Ελλάδα τα δικαιώματα μεγάλων εταιρειών στοιχηματισμού από το εξωτερικό.


Σχολιάστε εδώ