Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά για την πορεία του ΧΑ και οι εξελίξεις συναρτώνται σε σημαντικότατο βαθμό από τον τζίρο, από το κατά πόσον η αγορά μας θα παραμείνει ρηχή μέχρι… εξαντλήσεως και των μεγάλων θεσμικών, που παραμένουν εξάλλου και οι μόνοι που δραστηριοποιούνται εσχάτως στο χρηματιστήριό μας.
δ Η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από το Κοινοβούλιο, καίτοι είχε επιμελώς εμφανισθεί ως το κομβικό σημείο για την περαιτέρω πορεία οικονομίας και αγοράς, τελικώς απεδείχθη, εκ του αποτελέσματος φυσικά, μια… «μίνι φούσκα». Αρκεί να ανατρέξει κανείς στη διακύμανση της συνεδρίασης της Τετάρτης, με τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει έως και στο +3,27% ΠΡΙΝ καν αρχίσει η ψηφοφορία στη Βουλή, για να περάσει ακόμα και σε αρνητικό έδαφος (-0,01%) ΑΦΟΥ ολοκληρώθηκε η διαδικασία και υπερψηφίσθηκε το Μεσοπρόθεσμο! Τελικώς, ακόμα και σε μια τέτοια «γεμάτη» ημέρα, το γεγονός πως ο τζίρος έμεινε συγκριτικά χαμηλός είναι ο κύριος λόγος που οι πλέον έμπειροι αναλυτές της αγοράς δεν εκφράζουν αισιοδοξία για τη συνέχεια.
δ Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός είναι πως ο τραπεζικός δείκτης προσπαθεί να κρατηθεί σε θετικό πρόσημο για τον μήνα, και αυτό είναι το μείζον θέμα, καθώς είναι κοινός τόπος ότι η αγορά μας χρειάζεται την έντονη αντίδραση των τραπεζών για να κινηθεί σε πιο… απάνεμα νερά! Αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο για την επόμενη ημέρα, με ή χωρίς Μεσοπρόθεσμο!
δ Επ’ αυτού είδαμε και ακούσαμε πάλι σενάρια για «συνεργασίες» μεταξύ τραπεζών, ιδίως εφόσον τις επόμενες ημέρες, και πάντως πριν από τα μέσα Ιουλίου, θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο αναφορικά με το περιβόητο roll over, τη μετακύλιση δηλαδή του ελληνικού χρέους, των ληξιπρόθεσμων ομολόγων της περιόδου 2012 – 2014. Με δεδομένο πως οι ελληνικές τράπεζες εκ των πραγμάτων θα είναι οι πρώτες που θα συμμετάσχουν στην εθελοντική μετακύλιση του χρέους, άρα με βάση τα σημερινά δεδομένα θα λάβουν αμέσως μια ρευστότητα ίση περίπου με το 30% των ομολόγων που διακατέχουν, η εξέλιξη αυτή ίσως και να είναι η ευκταία για τον τραπεζικό κλάδο, επομένως και για την αγορά μας!
δ Από δω και πέρα εκείνο που έχει σημασία είναι το πώς θα αντιδράσει η αγορά στην υλοποίηση αυτού του γιγάντιου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή. Πολλά είναι τα ερωτήματα, με κυρίαρχο αυτό της υλοποίησης –το συντομότερο δυνατόν– του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους εταίρους/πιστωτές της…
δ Το γεγονός πως τόσο οι εγχώριοι επενδυτές όσο και -κυρίως- οι ξένοι μεγάλοι θεσμικοί που παραμένουν στο ελληνικό χρηματιστήριο «ποντάρουν» στη γρήγορη υλοποίηση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων δείχνει την εικόνα της αγοράς το επόμενο διάστημα. Με δυο λόγια, το πρώτο κρίσιμο τεστ το περάσαμε. Μένει να δούμε και τη συνέχεια…
ΥΓ.: Οι αναλυτές παραμένουν πάντως σκεπτικοί για τη συνέχεια. Σε πρώτη ανάγνωση είχαν θέσει ως ορόσημο την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και είχαν «ποντάρει» σε σημαντικά κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη. Εν μέρει δικαιώθηκαν, πλην όμως τονίζουν πως τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας και πως ακολουθούν κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με δεδομένο πως δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις, το σίγουρο είναι ότι το ΧΑ θα είναι σε θέση να «δώσει» σημαντική ανοδική αντίδραση. Οψόμεθα…


Σχολιάστε εδώ