ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ…

Αιτία γι’ αυτό, η πεποίθηση και των πλέον αισιόδοξων κυβερνητικών στελεχών ότι ούτε οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου μπορούν να επιτευχθούν, κυρίως δε τα sine qua non μέτρα που επέβαλε η «τρόικα», απ’ τα οποία εξαρτάται άμεσα και η επόμενη δόση του δανείου, αλλά και το περιεχόμενο της νέας δανειακής σύμβασης, για το νέο δάνειο, που θα είναι γύρω στα 120 δισ. ευρώ.

Με δυο λόγια απλά, ελάχιστοι στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου. Αντίθετα, οι –συντριπτικά– περισσότεροι πιστεύουν πως θα μείνουν ασκήσεις επί χάρτου, με αποτέλεσμα να εκτιμούν ότι η ιστορία δεν αντέχει άλλο και να περιμένουν έως και δραματικές εξελίξεις από Σεπτέμβρη!

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, το συνεχιζόμενο και εντεινόμενο κλίμα απόρριψης, οργής και απαισιοδοξίας απ’ τον λαό (χαρακτηριστικά επ’ αυτών και τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της RASS που παρουσιάζει σήμερα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ») δημιουργούν ένα κλίμα εκρηκτικό.

Και επαναφέρουν τα σενάρια για εκλογές τον Σεπτέμβρη και πάντως σε κάθε περίπτωση μέσα στο φθινόπωρο. Και επιτείνουν τη σύγχυση, την απαισιοδοξία, παρά τις τεχνητές ενέσεις ευφορίας, καθώς μάλιστα απ’ όλη την Ελλάδα μαζεύονται και φτάνουν τα μηνύματα διάλυσης, κατάρρευσης, αποσύνθεσης της κοινωνικής βάσης που έφερε το ΠΑΣΟΚ ξανά στην κυβέρνηση το 2009. Σύμφωνα δε με την εκτίμηση κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα: Αν μέχρι τον Σεπτέμβρη δεν έχει γίνει μια μεγάλη και σημειολογικά δυνατή αποκρατικοποίηση (ΟΠΑΠ ή ΟΛΠ), τότε οι δανειστές θα μας βάλουν πάλι το μαχαίρι στον λαιμό απειλώντας με την 6η δόση του δανείου!

Παιχνίδια με το 180…

Όταν λοιπόν ακόμα και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου, το οποίο παρ’ ολίγο να διαλύσει την κυβέρνηση και να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, τότε είναι εύκολο να συναγάγει κάποιος το συμπέρασμα ότι «ποτίζονται» πάρα πολύ εύκολα τα σενάρια των εκλογών μέσα στο φθινόπωρο, ακόμα και τον Σεπτέμβρη, με διάφορες βέβαια παραλλαγές, αλλά με μια κοινή συνισταμένη…

Μάλιστα στο τραπέζι έχει πέσει ήδη το πρώτο σενάριο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές τον Σεπτέμβρη και με την κυβέρνηση να προσπαθεί μέσω αυτού να επιρρίψει την ευθύνη στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι το σενάριο των 180 ψήφων, για την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης ή του Μνημονίου 2. Ήδη υπουργοί, όπως ο Α. Λοβέρδος, αλλά και ο Κώστας Σκανδαλίδης το έχουν θέσει επί τάπητος, το προτείνουν και το βλέπουν σαν το σενάριο που θα ξεμπλοκάρει τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το οποίο επίσης στηρίζει και ο νέος τσάρος Β. Βενιζέλος, η κυβέρνηση θα ζητήσει την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων. Με δεδομένη την άρνηση (τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα) του Αντ. Σαμαρά να υπερψηφίσει, τότε η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιρρίψει την ευθύνη για τις εκλογές στη ΝΔ και στον Αντ. Σαμαρά προσωπικά, που ας σημειωθεί ότι και σήμερα σε συνέντευξή του στη «Real News» εκτιμά ότι το φθινόπωρο θα έχουμε εκλογές.

Μάλιστα και την Πέμπτη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον εφαρμοστικό νόμο, έγινε και σχετική με αυτό αντιπαράθεση μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου…

Άλλωστε το προαναφερθέν σενάριο υποστηρίζεται και απ’ τον ξένο παράγοντα, που το χρησιμοποιεί για να πιέσει, ακόμα και να εκβιάσει, τον αρχηγό της ΝΔ προκειμένου να συναινέσει.

Το στηρίζει και ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος χαρακτηρίζεται απ’ τη ΝΔ λαγός της κυβέρνησης, ενώ είναι πολύ πιθανό να το στηρίξει, για τους ίδιους λόγους, και η Ντ. Μπακογιάννη…

Υπάρχει και ένα άλλο σημείο ρευστότητας, που κάνει αυτό το σενάριο να φαίνεται πιθανό. Δηλαδή το γεγονός ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αριθμεί τώρα 154 βουλευτές και μέσα στο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια άλλη αποχώρηση. Και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου έχει πει ότι δεν θα κυβερνήσει με 153 βουλευτές…

Βέβαια το σενάριο αυτό, των 180 ψήφων, πάσχει στο ότι αν η δεύτερη δανειακή σύμβαση πρέπει να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία, τότε γιατί αυτό δεν έγινε και με την πρώτη, που πέρασε με απλή πλειοψηφία; Και γι’ αυτό θα πρέπει ο συνταγματολόγος κ. Βενιζέλος να βρει κάποια εύσχημη δικαιολογία.

…και με δαχτυλίδι
από Γιώργο σε Βενιζέλο;

Υπάρχει και μια άλλη εκτίμηση μέσα στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση, εκτίμηση που υποστηρίζεται από πολλούς.

Σύμφωνα με αυτήν:

Είναι πιθανό να πάει το φθινόπωρο σε εκλογές ο Γιώργος έχοντας πριν δώσει το δαχτυλίδι στον Βενιζέλο, όπως έγινε το 2004 μεταξύ αυτού και του Σημίτη, ή (εναλλακτικά) παραδίνοντας στον Βενιζέλο μετά τις εκλογές και μια αξιοπρεπή ήττα!

Είναι το (και) λεγόμενο σενάριο Μπλερ-Μπράουν, που πλέον δείχνει να ενδυναμώνει. Απ’ τη μια δηλαδή παρατηρείται μια εξαφάνιση του Γιώργου και απ’ την άλλη μια υπερδραστηριοποίηση του Βενιζέλου, ο οποίος φαίνεται να παίρνει το παιχνίδι πάνω του. Και αυτό φάνηκε και τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή. Βέβαια η παράδοση ενός δαχτυλιδιού απ’ τον Γιώργο στον Βενιζέλο θεωρείται ότι θα συναντήσει αντιδράσεις από άλλους φιλόδοξους δελφίνους (Λοβέρδο, Χρυσοχοΐδη, Διαμαντοπούλου, Παπουτσή).

Αλλά σύμφωνα με ορισμένες άλλες εκτιμήσεις, αυτό μπορεί να ξεπεραστεί δυναμικά και ντε φάκτο, αν τα πράγματα έχουν οδηγηθεί στο μη παρέκει…

Αν πάντως ο Γιώργος θα είναι τελικά αυτός ο οποίος θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, τότε θα πάει με ένα βασικό επιχείρημα:

– Ψηφίστε με και θα κυβερνήσω με άλλα κόμματα, στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, ακόμα κι αν είμαι πρώτος στις εκλογές!

Είναι βέβαια δίκοπο μαχαίρι μια τέτοια στρατηγική.

Πάντως, αν πετύχει, θα παραμείνει. Αν χάσει τις εκλογές αξιοπρεπώς, τότε θα παραδώσει στον Βενιζέλο. Αν όμως η ήττα είναι μεγάλων διαστάσεων, τότε πάλι θα επιχειρήσει να παραδώσει στον Βενιζέλο (είναι η εναλλακτική του προαναφερθέντος σεναρίου, εκτός αν προκύψουν ανατροπές από κάτι καινούργιο…), αν και μέσα σε τέτοιες συνθήκες, όπως εκτιμούν πολλοί, θα έχει ελάχιστη σημασία η προτίμηση του Γιώργου…

Σε κάθε περίπτωση, για τα προαναφερθέντα σενάρια… ετοιμάζεται κι ο ίδιος ο Βενιζέλος. Μάλιστα κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για μεταξύ τους συμφωνία, όταν έγινε ο ανασχηματισμός κι ο Βενιζέλος δέχτηκε την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βενιζέλος έκανε όλο το παιχνίδι με τους ύποπτους βουλευτές κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Επίσης, προσπαθεί να αναδείξει τον ρόλο των βουλευτών, γνωρίζοντας πόσο καθοριστική είναι η στάση τους σε ένα παιχνίδι διαδοχής.

Ακόμα, αξιοποιεί και στο εσωτερικό και διεθνώς το γεγονός ότι, όπως διακηρύττει, αυτός πέτυχε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ενώ με τον Παπακωνσταντίνου θα… καταψηφιζόταν πανηγυρικά!

Βέβαια στην πρώτη του εμφάνιση στην Ευρώπη, στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, προσγειώθηκε ανώμαλα και τα άκουσε και αυτός απ’ τους ομολόγους του όταν επιχείρησε να κάνει κάποιες αλλαγές, έστω και οριακές… Μάλιστα πηγές που έχουν πρόσβαση σε μέλη του Eurogroup έκαναν λόγο για Βατερλώ του έλληνα υπουργού…

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα παραπάνω σενάρια θα πρέπει να συνυπολογίσουν και τον εν πολλοίς αστάθμητο παράγοντα κίνημα των «Αγανακτισμένων», που δεν αποκλείεται υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε εξελίξεις μη προβλεπόμενες αυτήν τη στιγμή…


Σχολιάστε εδώ