Προκλητικοί οι Βρετανοί

Ο ισχυρισμός του κ. Λίντινγκτον ήταν ο εξής: Το πρόβλημα που υπάρχει με τις αγορές περιουσιών βρετανών πολιτών στα κατεχόμενα είναι το ίδιο με το πρόβλημα που υπάρχει στις ελεύθερες περιοχές υπό την έννοια ότι διαπιστώνεται αργοπορία στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε βρετανούς πολίτες.

Η εξίσωση

Οι περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Στην περίπτωση των κατεχομένων, οι βρετανοί πολίτες αγοράζουν παράνομα τις περιουσίες των ελληνοκυπρίων προσφύγων μέσω του «ψευδοκράτους», δηλαδή οι αγοραπωλησίες είναι παράνομες και δεν μπορεί να εκδοθεί τίτλος ιδιοκτησίας. Σχετικά με το θέμα υπάρχουν αποφάσεις του Ανωτάτου Βρετανικού Δικαστηρίου.

Στην περίπτωση των ελεύθερων περιοχών έχουμε νόμιμες διαδικασίες από το νόμιμο κράτος και η αργοπορία στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας δεν οφείλεται στην παρανομία, αλλά σε τεχνοκρατικά ζητήματα, που δεν ταλαιπωρούν μόνο τους Βρετανούς, αλλά και τους κύπριους πολίτες.

Η βολιδοσκόπηση

Οι δηλώσεις του βρετανού αξιωματούχου έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος μετά τη στάση του κ. Λίντινγκτον προέβη σε γραπτό διάβημα. Τα ελληνοκυπριακά κόμματα προχώρησαν σε άμεση αντίδραση, θεωρώντας ότι το μνημόνιο το οποίο υπέγραψε ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας μόλις ανέλαβε την εξουσία με τους Βρετανούς δεν υφίσταται και ότι θα πρέπει ακόμη και να καταγγελθεί.

Ταυτοχρόνως, εκτιμάται ότι οι Βρετανοί βολιδοσκοπούν τις αντιδράσεις των Ελληνοκυπρίων.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ θεωρούν πρώτη επιλογή στο περιουσιακό τις αποζημιώσεις και όχι το τι θέλει ο νόμιμος ιδιοκτήτης.


Σχολιάστε εδώ