Κάτω στον Πειραιά

// Σε κάποια στιγμή της συζήτησης ο δήμαρχος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των δραστηριοποιούμενων στο παζάρι μικροπωλητών, τόνισε ότι ενδεικτικό της ασυδοσίας που υπήρχε είναι το γεγονός πως κάποιοι δεν είχαν καν άδειες αλλά… φωτοτυπίες αδειών! Και μ’ αυτές δούλευαν επί δύο χρόνια στο παζάρι! Ένας από τους δραστηριοποιούμενους στο παζάρι, απάντησε από το θεωρείο: «Με πληρωμένες φωτοτυπίες, δήμαρχε!». Τότε έγινε πανδαιμόνιο στην αίθουσα. Σύμβουλοι απ’ όλες τις παρατάξεις του έλεγαν να εμφανιστεί και να πει ποιος πλήρωσε τις φωτοτυπίες, σε ποιον και πόσα λεφτά έδωσε, για να βρεθεί μια άκρη και να αποκαλυφθεί το «μαφιόζικο κύκλωμα» που εμπορευόταν τις άδειες. Όμως ο καταγγέλλων… εξαφανίστηκε. Τι συνέβη άραγε; Φοβήθηκε ή… τον φυγάδευσαν κάποιοι για να μη μιλήσει;

// Σε άλλο σημείο της συζήτησης για το παζάρι, όταν ο σύμβουλος του Π. Μαντούβαλου, Γ. Μαστρονικόλας, πρότεινε να αλλάξει ο χώρος του παζαριού, η δημοτική σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ε. Κούβαρη του είπε πως άμα θέλει να μεταφερθεί, να το πάει έξω από το μαγαζί του!

// Να ψηφίσει την απαγόρευση των διαφημιστικών αφισών στα κτίρια που δεσπόζουν στο κέντρο της πόλης (γιαπί Ραλλείου) και στο λιμάνι (Πύργος του Πειραιά) και είναι σημεία αναφοράς για όλη την περιοχή, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος. Όπως είπε, δεν είναι δυνατόν να εκχωρούνται σε διαφημιστές τα σημαντικότερα σημεία της πόλης για οποιοδήποτε αντίτιμο. Τις αφίσες αυτές θα μπορούσε να τις χορηγήσει μια εταιρεία (π.χ. Cosmote ή ΟΛΠ) και να αναφέρεται και το όνομά της. Την πρόταση αποδέχθηκε ο Γ. Μίχας, που πρότεινε να ζητηθεί και η γνώμη της Σχολής Καλών Τεχνών. Τόνισε δε ότι καλύτερα ο χορηγός να είναι δημόσια επιχείρηση όπως ο ΟΛΠ. Στο σημείο αυτό, απευθυνόμενος προς την επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, είπε: «Επιμένω ότι θα παραμείνει δημόσιος ο ΟΛΠ. Θα αγωνιστούμε μαζί και θα τα καταφέρουμε!». Να που βρήκε και ο Πειραιάς τον… Αθανασιάδη του. Πριν από την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο βέβαια. Γιατί μετά…

// Σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή ακούστηκε ότι η πλατεία Αλεξάνδρας είναι η πιο βρώμικη περιοχή του λεκανοπεδίου. Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο από συμβούλους της αντιπολίτευσης που ζήτησαν εξηγήσεις από τον δήμαρχο. Ο Β. Μιχαλολιάκος απάντησε πως το ρεπορτάζ ανέφερε την ακτή κάτω από την πλατεία Αλεξάνδρας, αλλά και τον θαλάσσιο χώρο γύρω από αυτήν, που όντως δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Όμως τόσο ο αιγιαλός όσο και η θάλασσα δεν είναι χώρος ευθύνης του δήμου, ούτε νομικά έχει τη δυνατότητα να παρέμβει, εμείς πάντως θα συγκροτήσουμε συνεργεία και θα τα κάνουνε να… λάμπουν, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος.

// Όλα τα Πειραιωτάκια των οποίων οι γονείς έκαναν αίτηση για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου, θα μπουν. Κανένα δεν θα μείνει απ’ έξω! Την δέσμευση αυτή έκανε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος. Αν χρειαστεί, θα μισθώσουμε και άλλα κτίρια, θα προσλάβουμε έξτρα προσωπικό, αλλά κανένα παιδί που έχει δηλωθεί δεν θα μείνει έξω από παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό, πρόσθεσε.

// Έτοιμος για τη μεγάλη στροφή στο δημοτικό ραδιόφωνο, το «Κανάλι 1», είναι ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος. Ήδη έχει ζητήσει τις προτάσεις του προέδρου της ΔΗΡΑΠ Κυριάκου Μανωλάκου και υπηρεσιακών παραγόντων και εντός των ημερών θα γίνει μεγάλη σύσκεψη, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ήδη το κλίμα στο «Κανάλι 1» είναι καλό, αφού όλοι έχουν πληρωθεί, ενώ η ακροαματικότητα του σταθμού ανεβαίνει σταθερά, όχι γιατί έχουν γίνει αλλαγές στο πρόγραμμα, αλλά γιατί ο σταθμός εμφανίζει συνέπεια και αξιοπιστία και λειτουργεί σωστά. Δηλαδή δεν έχει απεργίες, επισχέσεις κ.λπ. και δεν διακόπτει το πρόγραμμά του. Κάτι που σημαίνει ότι με μια ανανέωση και κάποια ώθηση, που θα αποφασιστούν στη σύσκεψη με τον δήμαρχο, πολλά μπορεί να γίνουν…

// Συνεχίζει ακάθεκτη τις επιχειρήσεις πάταξης του παραεμπορίου η Δημοτική Αστυνομία. Καθημερινά τα όργανά της συλλαμβάνουν αλλοδαπούς λαθρέμπορους και τους πάνε στην Ασφάλεια για τη δικαστική διαδικασία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο σε μια περιπολία οργάνων της Δημοτικής Αστυνομίας την περασμένη Κυριακή, στην οποία επικεφαλής ήταν ο αντιδήμαρχος Γ. Δαβάκης, συνελήφθησαν 4 λαθρέμποροι τσιγάρων στην περιοχή του παζαριού. Μάλιστα ο ένας απ’ αυτούς επιχείρησε να χτυπήσει δημοτικό αστυνομικό για να διαφύγει, αλλά δεν πρόλαβε γιατί τον μπλόκαραν οι άλλοι. Τέτοιες σκηνές εκτυλίσσονται καθημερινά στους δρόμους του Πειραιά, καθώς παρά τους συστηματικούς διωγμούς οι παράνομοι επιμένουν να έρχονται. Το ότι το φαινόμενο έχει περιοριστεί οφείλεται αποκλειστικά στη συνέπεια που δείχνουν η Δημοτική Αστυνομία και η ΕΛΑΣ, αφού όποτε ζητείται η συνδρομή της μετέχει σε επιχειρήσεις με όσες δυνάμεις μπορεί να διαθέσει.

// Τις έντονες διαμαρτυρίες των παρατάξεων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση της αρμόδιας Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη με την οποία μισθώθηκε σε ιδιώτη το αναψυκτήριο της «Μηχανικής Καλλιέργειας», που είναι ένας από τους καλύτερους πολιτιστικούς πολυχώρους της περιοχής. Αναφερόμενος στο γεγονός ο επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού «Νίκαια – Ρέντης: Σύγχρονη Πόλη» Γιάννης Μαρωνίτης υποστήριξε ότι επί σειρά ετών ο χώρος της «Μηχανικής Καλλιέργειας» αποτελούσε «μαύρη τρύπα» για τα οικονομικά του δήμου, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων. Τόνισε δε, ότι ελπίζει η σύμβαση που υπεγράφη να παρέχει τα στοιχεία αξιόπιστης και ποιοτικής λειτουργίας του αναψυκτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, λαμβάνοντας υπόψη την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημότες του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη. Θα πρέπει, είπε, ο επιχειρηματίας που ανέλαβε το αναψυκτήριο να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος για τους δημότες. Ο χώρος αυτός είναι μια ανάσα δροσιάς, μια όαση για τους δημότες και δεν θα πρέπει να τον στερηθούν. Θα παρακολουθούμε, κατέληξε, τη λειτουργία του χώρου και αν δεν ανταποκρίνεται τις ανάγκες των δημοτών, θα προτείνουμε την αυτοδιαχείριση του χώρου από τον δήμο.

// Τα πολλά «σούρτα – φέρτα» που είχε τους τελευταίους μήνες στο εξωτερικό ο νεοεκλεγείς δήμαρχος μετά της γραμματέως του, με την οποία φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερη σχέση, του βγήκαν… ξινά. Κάποιος τον εντόπισε σε τρυφερά τετ α τετ μαζί της σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τον φωτογράφησε και τώρα τον απειλεί με… αποκαλύψεις! Έτσι λύθηκε και το μυστήριο των πολλών αλλαγών στην εξωτερική του εμφάνιση. Έρωτας είναι η αιτία… Πάντως ο δήμος αυτός έχει συγκλονιστεί και στο παρελθόν από… ροζ ιστορίες.».


Σχολιάστε εδώ