Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Η «τρόικα» και η Τράπεζα της Ελλάδος πιέζουν τις ελληνικές τράπεζες να προβούν σε αύξηση κεφαλαίων. Και ειδικά από τον Ιούλιο που η ΕΚΤ απεφάσισε να περιορίσει τη ρευστότητα που χορηγούσε στις ελληνικές τράπεζες. Τόσο οι αγορές όσο και η ΕΚΤ εκδηλώνουν αμφιβολίες καθόσον αφορά τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Και ειδικά τον βαθμό έκθεσης σε ταξικά ομόλογα, δηλαδή σε ομόλογα του Eλληνικού Δημοσίου. Επίσης εκφράζουν ισχυρές επιφυλάξεις για την «ποιότητα» των δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ο βαθμός επισφάλειας των χορηγηθέντων δανείων αμφισβητείται καθώς η ανεργία και η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων προκαλούν στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις ανυπέρβλητες δυσκολίες στην έγκαιρη εξυπηρέτηση του χρέους τους. Έτσι διαπιστώνονται δύο εστίες δημιουργίας προβλημάτων για τις ελληνικές τράπεζες. Η μια εστία, αυτή της ύπαρξης κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών (το συνολικό ύψος των οποίων φτάνει στα 50 δισ. ευρώ περίπου), και η δεύτερη, που αφορά τον μειωμένο βαθμό αξιοπιστίας των δανειοληπτών, θα ερευνηθούν με κάθε λεπτομέρεια από την Τράπεζα της Ελλάδος στο τεστ που θα γίνει σε όλες τις ελληνικές τράπεζες μέσα στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Εκεί θα διαπιστωθεί η αντοχή των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση που οι δύο παραπάνω κίνδυνοι επέλθουν, και μάλιστα ως ακραία οικονομικά φαινόμενα. Από τα τεστ αυτά θα διαπιστώσουμε και την κεφαλαιακή ισχύ των τραπεζών και τη φερεγγυότητά τους σε περίπτωση επέλευσης βαρείας οικονομικής κρίσης.

2
Η κρίση αξιοπιστίας την οποία περνάει η ελληνική οικονομία εκδηλώνεται και με τη ρευστοποίηση τίτλων μετοχών που κατέχουν ξένοι επενδυτές. Υπολογίζεται ότι από τον Μάιο του 2010, που υπεγράφη το Μνημόνιο, μέχρι και τον φετινό Μάιο, δηλαδή μέσα σε διάστημα ενός έτους, οι αλλοδαποί επενδυτές ρευστοποίησαν ελληνικές μετοχές που κατείχαν αξίας 845 εκατ. ευρώ. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι αυτή η αθρόα πώληση τίτλων έφερε και τη συνεχή πτώση των τιμών των μετοχών, καθώς η προσφορά τίτλων υπερτερούσε κατά πολύ της ζήτησης. Κύκλοι του Χρηματιστηρίου Αξιών υπολογίζουν ότι μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς οι ξένοι επενδυτές θα προβούν και σε άλλες ρευστοποιήσεις, που θα επιφέρουν περαιτέρω καθίζηση στις τιμές των μετοχών. Πολλά χρηματιστηριακά γραφεία των Αθηνών υπολογίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αποσυρθεί από το ΧΑ ακόμη 150 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όσο θα διαρκεί η κρίση, τόσο θα διαρκεί και η καθίζηση των τιμών των μετοχών και η κεφαλαιακή απομείωση των ελληνικών επιχειρήσεων και φυσικά και των ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Αυτό σημαίνει τελικά ότι το κράτος, στην προσπάθειά του να πουλήσει τις μετοχές των ΔΕΚΟ που κατέχει, θα ζημιωθεί σημαντικά και θα συγκεντρώσει μόνο ψίχουλα.

3
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, κ. Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε προ ημερών ότι μια βίαιη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έχει σοβαρές επιζήμιες συνέπειες για το οικονομικό σύστημα. Και συνεπώς και για τις ΗΠΑ. Και επεσήμανε ότι μια αναδιάρθρωση του χρέους με «κούρεμα» του οφειλομένου ποσού θα προκαλέσει ισχυρή αναταραχή στη χρηματοπιστωτική αγορά, δηλαδή στους κερδοσκόπους δανειστές μας. Ο κ. Μπερνάνκι μίλησε καθαρά ως μεγαλοτραπεζίτης διαπλεκόμενος με την κερδοσκοπία των δανειστών μας. Τον αμερικανό κεντρικό τραπεζίτη δεν τον θορύβησε καθόλου η αναταραχή που προκάλεσαν στην ελληνική οικονομία οι δανειστές μας. Αντιπαρήλθε το γεγονός ότι με την αύξηση των spreads και των ασφαλίστρων κινδύνου εκτοξεύτηκαν στα ύψη οι δαπάνες της Ελλάδος για την εξυπηρέτηση του χρέους. Και τώρα ανησυχεί μήπως η Ελλάδα με ένα «κούρεμα» του χρέους ζημιώσει τους δανειστές της που έχουν θησαυρίσει από την αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων. Δηλαδή με άλλα λόγια ο κ. Μπερνάνκι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις ζημίες του ελληνικού λαού και για τη σκληρή λιτότητα που μας έχει επιβληθεί και που σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, η λιτότητα και η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για να επέλθει άλλη μια παγκόσμιας εμβέλειας οικονομική κρίση.


Σχολιάστε εδώ