Δεν κάνει πίσω ο Σαμαράς
Με βάση τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τις δημόσιες παρεμβάσεις κορυφαίων υπουργών στο επιτελείο της Λ. Συγγρού δεν αποκλείονται οι… συνήθεις μεθοδεύσεις από την πλευρά του Γ. Παπανδρέου. Ήτοι, η επίκληση του γνωστού εκβιαστικού διλήμματος «ή συμφωνούμε με την ”τρόικα” ή χρεοκοπούμε», με στόχο -για μια ακόμη φορά- να στριμωχτεί πολιτικά η ΝΔ.
Ακριβώς αυτές οι διαρροές και οι δηλώσεις ήταν που προκάλεσαν την ηχηρή παρέμβαση του κ. Σαμαρά την περασμένη Πέμπτη στο Κοινοβούλιο. Μιλώντας στο πλαίσιο της διαδικασίας για τον εφαρμοστικό νόμο, διεμήνυσε προς την κυβέρνηση και προς τον Γ. Παπανδρέου προσωπικά ότι, αν δεν αλλάξει ο προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής, το κόμμα του δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση. «Σας το λέμε ξεκάθαρα για να κάνετε τους λογαριασμούς σας, εμείς θα το καταψηφίσουμε. Και με 180 και με 250 και με 300 να το φέρετε» ήταν οι χαρακτηριστικές του φράσεις.
Η πρόταση ώστε η νέα δανειακή σύμβαση να εγκριθεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών διακινείται από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ αυτών και οι Β. Βενιζέλος, Κ. Σκανδαλίδης, Α. Λοβέρδος, με το σκεπτικό ότι εφόσον η διάρκεια της συγκεκριμένης συμφωνίας θα υπερβαίνει τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης, θα πρέπει να έχει την (έμπρακτη) συναίνεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απώτερος στόχος, να «στριμωχτεί» η ηγεσία της ΝΔ κατά την κλασική συνταγή: είτε θα δώσει θετική ψήφο και θα «καταγγελθεί» για αναδίπλωση και αλλαγή γραμμής, είτε θα καταψηφίσει και θα… κατηγορηθεί ότι δεν βοηθάει στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας.
Από το επιτελείο του κ. Σαμαρά υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία δεν «περνάει» πλέον στην ελληνική κοινωνία, ιδίως μετά την παταγώδη αποτυχία του Μνημονίου. Εκτιμούν ότι όπως και στην περίπτωση του Μνημονίου, έτσι και με τη δανειακή σύμβαση ο κ. Παπανδρέου θα αρκεστεί στις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως της Δημοκρατικής Συμμαχίας ή του ΛΑΟΣ. Μόνη περίπτωση να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση είναι αν διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και πρέπει να αναζητήσουν διέξοδο στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
«Το φθινόπωρο θα είναι τέτοιο το κλίμα στην κοινωνία, ώστε ο Γ. Παπανδρέου θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές προκειμένου να αποδράσει», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθούν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, θα προκαλέσει τη δυσφορία των δανειστών και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολιτικό αδιέξοδο. Οπότε οι εκλογές θα αποτελούν τη μοναδική διέξοδο.
Βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι ενδεχόμενο αίτημα για έγκριση από 180 βουλευτές θα λειτουργήσει αρνητικά για το κυβερνών κόμμα, δεδομένου ότι στο Μνημόνιο, τον Μάιο του 2010, δεν είχε επιδιώξει διακομματική στήριξη και είχε αρκεστεί στις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Πολιτικοί παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι στην περίπτωση αυτή η ΝΔ θα αποκτήσει ένα επιπλέον «επικοινωνιακό όπλο», αφού με βάση το Σύνταγμα οι 180 ψήφοι αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για αποφάσεις ή συμφωνίες που συνιστούν εκχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας. Οπότε, αυτόματα, ο κ. Σαμαράς θα αποκτήσει το δικαίωμα να καταγγείλει τον κ. Παπανδρέου ότι με τη νέα σύμβαση απεμπολεί εθνικά συμφέροντα.
Αρνητική θα είναι η στάση της ΝΔ και στο θέμα των δημοψηφισμάτων, αν και εφόσον ο πρωθυπουργός υλοποιήσει την «απειλή» του και ζητήσει την έγκριση από τον ελληνικό λαό για τις μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τη χρηματοδότηση των κομμάτων κ.ά. που έχει κατ’ επανάληψιν εξαγγείλει. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Σαμαράς θα καταγγείλει την πρακτική του κ. Παπανδρέου και θα ζητήσει επιτακτικά πρόωρες εκλογές.