Έκαναν σίριαλ τα στημένα και το… παρακολουθούν!
Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν ο Αχιλλέας Μπέος, που πήγε στο Ναύπλιο, ο Γιώργος Τσακογιάννης στα Τρίκαλα και ο Βασίλης Καρακούλιας στα Γρεβενά. Από κει και πέρα καταζητούνται οι Μάκης Ψωμιάδης, Γιάννης Παπαδόπουλος και Γιάννης Παπακώστας, ο Μιχάλης Νικολόπουλος, ενώ οι Σταύρος Ψωμιάδης, Δημήτρης Ζαβαντίας, Νίκος Παντέλης, Νίκος Χάλκος, Βασίλης Γεωργιτσάκος, Νίκος Ζαμάνης, Θανάσης Ντότσης, Ανδρέας Δημόπουλος αφέθηκαν ελεύθεροι με ιδιαίτερα υψηλές εγγυήσεις.
Η ιστορία, πάντως, αναμένεται να τραβήξει για χρόνια. Οι διάλογοι που καταγράφηκαν από τον υπερκοριό της ΕΥΠ συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και προκάλεσαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο οποίος παρήγγειλε στον πρόεδρο των Εισαγγελέων Εφετών Ιωάννη Σακελάκο τη διενέργεια προκαταρκτικής για τις διαρροές της δικογραφίας.
Όλοι οι κατηγορούμενοι εξακολουθούν να υπερτονίζουν την αθωότητά τους. Αρνούνται ότι έστηναν αγώνες, αλλά είναι σαφές ότι από κάποιες συνομιλίες προκύπτουν κινήσεις για τη χειραγώγηση ενός παιχνιδιού με στόχο τα κέρδη από το στοίχημα. Απορίες εκφράζονται για το κατά πόσο ευσταθούν οι κατηγορίες για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς από τους διαλόγους γίνεται αντιληπτή η προσπάθεια ορισμένων να αξιοποιήσουν την όποια δύναμη τους δίνει η προσκόλλησή τους σε κάποιους ισχυρούς του ποδοσφαίρου.
Η Πολιτεία, βέβαια, εκφράζει τη βούληση να καθαρίσει οριστικά και αμετάκλητα ο χώρος του ποδοσφαίρου απ’ όσους τον λυμαίνονται. Αλλά, από την άλλη πλευρά, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η ιστορία θα εξελιχθεί όπως εκείνη της προηγούμενης παράγκας, για την οποία στο τέλος δεν υπήρξε η παραμικρή καταδίκη. Απλώς το σύστημα απέβαλε όσους συμμετείχαν σε εκείνο το σκάνδαλο επειδή είχαν καεί και δεν μπορούσαν να παίξουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Μια άλλη ένσταση αφορά την κατηγορία της δωροδοκίας και της δωροληψίας. Για να σταθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου, προϋποθέτει τεκμήρια, δηλαδή χρήματα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει βγει ακόμη από τα στοιχεία της δικογραφίας, αν και γι’ αυτό θα κρίνουν οι δικαστικές αρχές.
Η έρευνα, πάντως, συνεχίζεται και παράλληλα το ΣΔΟΕ κάνει φύλλο και φτερό τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις πιστωτικές κάρτες περισσότερων από 150 ανθρώπων που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με το ποδόσφαιρο. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί λαβράκια, αλλά ακόμα δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται απλώς για φορολογικές παραβάσεις ή μπορεί να προσθέσουν στοιχεία στη δίκη για τα στημένα παιχνίδια.
Από την Τρίτη, πάντως, πιάνει δουλειά ο 9ος τακτικός ανακριτής Γιώργος Κασίμης. Θα στείλει κλήσεις στους υπόλοιπους 68 κατηγορουμένους, με προτεραιότητα σε όσους έθεσαν ήδη ζήτημα για την άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Οι απολογίες αναμένεται να διαρκέσουν έως τον Οκτώβριο, καθώς ο ανακριτής θα πάρει την καλοκαιρινή άδειά του.
Το ερώτημα είναι τι θα πράξει η αθλητική δικαιοσύνη. Η ποινή που επιβλήθηκε την Πέμπτη στον Αχιλλέα Μπέο με 50.000 ευρώ πρόστιμο και απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για τέσσερα χρόνια είναι ενδεικτική της τάσης που επικρατεί στα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ απλώς για δυσμενείς κρίσεις. Η πρόθεση να τελειώσουν τον Μπέο, τον Ψωμιάδη και δυο τρεις ακόμα στα πρότυπα των αποφάσεων που ελήφθησαν στην Ιταλία για τον περίφημο Μόντζι είναι ξεκάθαρη. Με τις ομάδες όμως τα πράγματα μπερδεύονται. Ο Σοφοκλής Πιλάβιος έριξε το μπαλάκι στην ΟΥΕΦΑ για τον Ολυμπιακό Βόλου, ενώ η συσπείρωση στον Ολυμπιακό καθιστά ανέφικτη την τιμωρία των “ερυθρολεύκων”, οι οποίοι τονίζουν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει η παραμικρή εμπλοκή τους σε παράνομη πράξη. Ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα, πάντως, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγουν τον υποβιβασμό.
Τα χαμένα λεφτά
Μια σημαντική εξέλιξη για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αφορά τη λήψη μέτρων από την ΟΠΑΠ ΑΕ. Αν και αρκετοί κάνουν λόγο για άλλοθι εν όψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης, η ουσία είναι ότι η εταιρεία προχώρησε σε διακοπή των χορηγικών προγραμμάτων, καθώς το σκάνδαλο των στημένων αγώνων απαξιώνει το προϊόν και αυξάνει την καχυποψία του κόσμου.