Το παζάρι σε νέα πορεία

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος υπογράμμισε ότι είναι καιρός η υπαίθρια κυριακάτικη αγορά να λειτουργεί πλέον σε πλαίσιο και με προδιαγραφές που θα διαφημίζουν τον Πειραιά και δεν θα τον δυσφημούν. «Λέμε ”ναι” σ’ ένα παζάρι που θα έχει αισθητική, προσωπικότητα και θα συμπληρώνει την εικόνα του Πειραιά που ονειρευόμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο δήμαρχος, το πλαίσιο και οι προδιαγραφές λειτουργίας του παζαριού αποφασίστηκαν κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε πολλές φορές μέχρι να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα. Η Διαπαραταξιακή, σύμφωνα με πρόταση του δημάρχου που αποδέχθηκε το δημοτικό συμβούλιο, θα λειτουργεί πλέον με αναβαθμισμένο και θεσμοθετημένο ρόλο, αφού θα αναλάβει την ευθύνη να παρακολουθεί τη λειτουργία του παζαριού.

Οι τελικές αποφάσεις για τη λειτουργία του παζαριού, που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο, μεταξύ των άλλων είναι:

= Οι άδειες που θα δοθούν θα λήξουν στις 31/12/2012.

= Το μήκος του κάθε πάγκου θα είναι 2 μέτρα.

= Ο χώρος του παζαριού θα είναι αποκλειστικά στην οδό Αλιπέδου, από τη γέφυρα Καλαμάκη μέχρι την πλατεία Ιπποδαμείας.

= Ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν θα είναι 230. Οι 155 έχουν ήδη δοθεί σε δημότες και κατοίκους Πειραιά, όπως προέβλεπε η πρώτη προκήρυξη, και θα δοθούν και άλλες 75 σε κατόχους αδειών που έληξαν και είναι δημότες ή κάτοικοι περιοχών της πρώην Νομαρχίας Πειραιά.

= Θα δοθεί από μία άδεια στα καταστήματα που έχουν πρόσοψη στον δρόμο όπου γίνεται το παζάρι και έχουν άδεια να λειτουργούν τις Κυριακές.

= Οι κάτοχοι παλαιών αδειών, που θα εγκριθούν για να πάρουν νέες, θα πληρώσουν τις άδειες από το 2009 και μετά. Όμως μόνο το παράβολο της άδειας των δύο χρόνων και όχι τα πρόστιμα. Κι αυτό σε 18 δόσεις, για να μην επιβαρυνθούν περισσότερο.

= Το παζάρι θα λειτουργεί την Κυριακή από τις 6 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι.

Ο Β. Μιχαλολιάκος υπογράμμισε επίσης ότι το πάρτι με το παζάρι τελείωσε. Οι σκιές και το παρεμπόριο θα μείνουν στο παρελθόν.

Οι αγοραπωλησίες των αδειών και ο παράνομος πλουτισμός κάποιων θα σταματήσουν. Η ασυδοσία των δήθεν αναπήρων και των δήθεν βαρύτατα ασθενών που πλούτιζαν σε βάρος των υγιών εμπόρων αλλά και του κόσμου, τελειώνει.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Μίχας τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης των δόσεων όσων είχαν από πριν άδειες και θα πληρώσουν τα τέλη των δύο ετών που δεν είχαν ανανεωθεί.

Ο Γιάννης Μαστρονικόλας, που μίλησε στη συνέχεια εκ μέρους του συνδυασμού «Πειραιάς – Πόλη Θρύλος», είπε ότι είναι προς τιμήν του όποιου δημάρχου καταφέρει να λύσει το πρόβλημα του παζαριού. Η πρότασή μου, συνέχισε, είναι να μεταφερθεί σε άλλο χώρο, κοντά στου Παπαστράτου, όπου υπάρχει δυνατότητα να επεκταθεί και να δοθούν και νέες άδειες. Έτσι θα έχει περισσότερα έσοδα ο δήμος, ενώ θα εξυπηρετηθούν και περισσότεροι μικροπωλητές.

Ο Σ. Σαλπέας, που μίλησε εκ μέρους του συνδυασμού του ΚΚΕ, είπε ότι το παζάρι έχει πολλά μαύρα σημεία. Δεν μπορούμε όμως να πάμε από το ξέφραγο αμπέλι στον στραγγαλισμό όσων εργάζονταν σ’ αυτό επί χρόνια. Γι’ αυτό πρότεινε να μην πληρώσουν οι κάτοχοι παλαιών αδειών τέλη για τα έτη 2009 και 2010.

Παρεμβαίνοντας ο δήμαρχος είπε ότι η δημοτική αρχή είναι με τη νομιμότητα και τον Πειραιά. Δεν πρόκειται να χαρίσουμε καμία πλατεία και κανέναν δρόμο σε κανέναν, τόνισε χαρακτηριστικά. Για να έχουμε το παζάρι που θέλουμε, θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες οι οποίοι θα εφαρμόζονται. Θα πληρώσουν κι εκείνοι που δούλευαν δύο χρόνια στο παζάρι και δεν πλήρωσαν. Έχουν βγει πρόστιμα γι’ αυτούς. Αλλά θα τα διαγράψουμε. Θα πληρώσουν μόνο τα τέλη για τα δύο χρόνια, και μάλιστα σε πολλές δόσεις. Όποιος όμως καθυστερήσει για τρεις μήνες να πληρώσει κάποια δόση, θα ανακαλείται η άδειά του.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καρδαράς τόνισε από την πλευρά του ότι το παζάρι χρειάζεται στον Πειραιά αλλά θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 18 οι δόσεις για τα τέλη των δύο χρόνων.


Σχολιάστε εδώ