Παράταση ζωής…

ΚΛΙΜΑ… ανακούφισης εντός και εκτός Ελλάδας μετά την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου από τη Βουλή. Στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση, ενώ ΔΝΤ και Κομισιόν χαρακτήρισαν σημαντική την εξέλιξη, τονίζοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση της 5ης δόσης. Μέρκελ, Μπαρόζο, Ρομπάι χαιρέτισαν την απόφαση της Βουλής, αλλά επέκριναν τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο. Μάλιστα πίεζαν μέχρι την ύστατη ώρα, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη αρνητική απόφαση θα σήμαινε χρεοκοπία της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης. Στο ίδιο κλίμα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, που προειδοποίησε ότι καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία. Η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε θρίλερ μέχρι ο βουλευτής Κοζάνης Αλ. Αθανασιάδης να δηλώσει ότι θα δώσει θετική ψήφο. Είχε προηγηθεί το «όχι» του Π. Κουρουμπλή, το «ναι» του Θ. Ρομπόπουλου και της Χρ. Αράπογλου, αλλά και της Έλ. Παπαδημητρίου από τη ΝΔ. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Τελικό αποτέλεσμα: 155 υπέρ, 138 κατά. Και σε αυτήν την ψηφοφορία δεν έλειψαν οι… απώλειες: Π. Κουρουμπλής και Έλ. Παπαδημητρίου διεγράφησαν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντίστοιχα, ενώ ο Κ. Κιλτίδης αποχώρησε από τη Δημοκρατική Συμμαχία.

«Πατριωτισμός»

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ που προηγήθηκε ο Γ. Παπανδρέου επικαλέστηκε το πατριωτικό καθήκον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησε να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα. Στη δευτερολογία του υπογράμμισε την απόφασή του να υλοποιήσει τα μέτρα για την έξοδο της χώρας από το τούνελ και παράλληλα επιτέθηκε στον Αντ. Σαμαρά κατηγορώντας τον ότι ποντάρει στην αποτυχία της κυβέρνησης για να ανέβει στην εξουσία. Ο Αντ. Σαμαράς αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο της ΝΔ χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο αναποτελεσματικό, αντιαναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο. Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολούθησε τακτική εκβιασμού προκειμένου να εξασφαλίσει την υπερψήφιση, επισείοντας τον κίνδυνο είτε της χρεοκοπίας είτε της επιστροφής στη δραχμή. Τα κόμματα της Αριστεράς κατήγγειλαν το Μεσοπρόθεσμο, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης επανέλαβε το αίτημά του για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο Β. Βενιζέλος απηύθυνε πρόσκληση προς τη ΝΔ να συνεργαστεί για την επιλογή της διοίκησης του υπό σύσταση Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αλλά και για τη συγκρότηση της Επιτροπής που θα αναλάβει την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

«Πόλεμος»

ΣΕ… «ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ» μετατράπηκε για ένα 48ωρο το κέντρο της Αθήνας, ενώ στη Βουλή ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο. Αστυνομικοί συγκρούονταν για ώρες με «κουκουλοφόρους» αλλά και αγανακτισμένους πολίτες προκειμένου να τους απωθήσουν από το πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος και να αποτρέψουν τον αποκλεισμό του Κοινοβουλίου. Από τις συγκρούσεις τραυματίσθηκαν 99 πολίτες και 49 αστυνομικοί, ενώ εκατοντάδες πολίτες αντιμετώπισαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από την εκτεταμένη (πρωτοφανή) χρήση χημικών. Έγινε προσαγωγή 47 ατόμων, ενώ συνελήφθησαν άλλοι 17. Καταγγελίες και βίντεο δείχνουν… συνεργασία αστυνομικών με «κουκουλοφόρους». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για τη στάση της Αστυνομίας όσο και για την κατάσταση που επικράτησε στην πρωτεύουσα. Η ΝΔ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο, ενώ το ΚΚΕ μίλησε για σχέδιο τρομοκράτησης του λαού, τονίζοντας ότι οι «κουκουλοφόροι» τέθηκαν στην υπηρεσία της Αστυνομίας. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι στόχος των συγκρούσεων ήταν να διαλυθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Μεσοπρόθεσμου.

Αμετανόητος

ΚΑΙ ΞΑΝΑ προς τη δόξα τραβά ο… Θ. Πάγκαλος! Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του σε ισπανική εφημερίδα, όπου παραλλήλισε τη χώρα μας με την Αργεντινή την περίοδο της χρεοκοπίας. Ισχυρίσθηκε μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση που δεν ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο οι τράπεζες θα κατέρρεαν και θα χρειάζονταν τα τανκς για να τις προστατεύσουν από τους οργισμένους πολίτες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν σκληρή κριτική εναντίον του, κάνοντας λόγο για «ιστορική πρόκληση» και κατηγορώντας τον για «κινδυνολογία» και «εκβιασμούς», ενώ κάλεσαν τον πρωθυπουργό να τον αποδοκιμάσει. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Ανδρουλάκης, Νταλάρα, Σαλαγιάννης κ.ά.), ενώ αποστάσεις από τις απόψεις του αντιπροέδρου τήρησαν ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος αλλά και ο έτερος αντιπρόεδρος Β. Βενιζέλος. Αντιθέτως, το Μαξίμου αντιμετώπισε με ήπιο τρόπο το νέο «ατόπημα» του κ. Πάγκαλου και διά του κυβερνητικού εκπροσώπου σημείωσε ότι μιλούσε υποθετικά (!), ενισχύοντας έτσι τις φήμες και τα σενάρια ότι ο αντιπρόεδρος κινείται στη «γραμμή Παπανδρέου» και βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» μαζί του.

Στα σίδερα…

ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ προς τη φυλακή παίρνουν ο ένας μετά τον άλλον οι εμπλεκόμενοι στο τεράστιο σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες ποδοσφαίρου. Στο σκάνδαλο φέρεται να έχει ανάμειξη ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων, προπονητών, ποδοσφαιριστών, μπουκμέικερ, μάνατζερ κ.ά. Από την άλλη, με εντολή του Εισαγγελέα το ΣΔΟΕ ξεκίνησε έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών 137 ατόμων που φέρονται εμπλεκόμενα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τους στημένους αγώνες και τα παράνομα στοιχήματα τα τελευταία χρόνια διακινήθηκαν ποσά πολλών δισ. ευρώ. Οι διάλογοι που δημοσιοποιούνται καθημερινά είναι αποκαλυπτικοί για το εύρος του σκανδάλου και προκαλούν αίσθηση στο πανελλήνιο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο γύρο αποκαλύψεων, ενώ την ίδια στιγμή το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στον αέρα. Πρόεδροι ομάδων είναι άμεσα εμπλεκόμενοι και κατηγορούμενοι, και σε περίπτωση καταδίκης απειλούνται με βαριές τιμωρίες οι ομάδες τους. Ως εκ τούτου, παραμένει αδιευκρίνιστο αν και πότε θα ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα, με το σκάνδαλο να αγγίζει πλέον και την Εθνική Ελλάδος.


Σχολιάστε εδώ